Baştan soyleyeyim uzun bir yazı oldu. Ancak hepsini okumanızı tavsiye ediyorum.

Kitlesel Acık Cevrimici Ders - Vikipedi
KACD serimizin ilkince Coursera platformunu inceleyeceğiz. Bu platformda, 6 farklı oğrenme programı ceşidi var. Bunları liste halinde gosterip biraz acıklayayım. Aşağıdaki listenin orijinal halini https://www.coursera.org/browse adresinde sayfanın en altına inerek bulabilirsiniz. Basitce Turkceye cevirmeye calıştım.
Rehberli Proje
[GUIDED PROJECT]Tek gunden oluşan, genelde 2 saatin altında vakit isteyen, konusunda uzman kişilerin rehberliğinde adım adım talimatların olduğu program ceşidi.Ders
[COURSE]Dunyanın en iyi hocalarından ev universitelerinden ders alma fırsatı. Derslerin iceriğinde; video anlatımlar, kısa sınavlar, akran denetimli odevler ve tartışma forumları yer alıyor. Dersi tamamladığınızda kucuk bir ucret karşılığı sertifika alabiliyorsunuz.Uzmanlaşma
[SPECIALIZATION]Birbirinin devamı niteliğinde Ders ve Rehberli Projerlin bir arada olduğu program. Uzmanlaşmayı tamamladığınızda da bir sertifika alırsınız.Profesyonel Sertifika
[PROFESSIONAL CERTIFICATE]Genelde iş hayatını ilgilendiren konularda proje ve dersler alıp sertifika kazanabilirsiniz.MASTERTRACK™ Sertifika
[MASTERTRACK™ CERTIFICATE]Universitede kredi yerine saydırabileceğiniz dersler topluluğu.Derece
[DEGREE]Lisans ya da Yuksek Lisans Derecesi kazanabileceğiniz program.
Şimdi de bu programların ayrıntılarından bahsedeyim.
Rehberli projede; oncesinde bazı video ya da okumlar olabiliyor. Sonrasında projeye girişiyorsunuz. Bu programlardan henuz tamamladığım yok. Bir tane aldım, vakit bulunca tamamlayacağım, o sebeple daha fazla ayrıntı hakkında bilgim yok maalesef.
Ders; en cok tecrubemin olduğu program ceşidi. Şimdiye kadar 5 ders bitirdim ve devam etmekte olan 8 dersim var. Dersler genellikle haftalar halinde ilerliyor. Hafta sayısı derse bağlı olarak değişiyor, aldığım bir ders 12 haftayken bir ders 4 hafta olabiliyor. Her haftanın icerikleri ceşit olarak birbirine benziyor genelde. Yani, her hafta video anlatımlar, okumalar, kısa sınavlar ve tartışma forumları yer alıyor. Buradaki tartışma forumları zorunlu değil ancak ek fayda olarak onemli. Bazı derslerde ise zorunlu veya secmeli odevler de mevcuttu. Zorunlu odevler, dersi bitirmek icin yapılması gereken odevler; secmeliler ise dersi bitirmek icin şart değil ancak ek fayda sağlıyor kişiye. Odevlerin sıklığı derse gore değişiyor. Bazı derslerde her hafta odev varken bazılarında sadece dersi bitirirken odev vardı. Ben şimdiye kadar toplamda 10 civarında odev hazırladım ve sundum. Bu odevleri hocalar incelemiyor, yukarıdaki tabloda da yazdığım gibi akranlar inceliyor, yani sizin gibi dersi alan başka kişiler. 10.000 kişinin aldığı bir dersin odevlerini hocaların incelemesini beklemek de biraz mantıksız zaten.
Uzmanlaşma; başladığım ancak henuz bitiremedğim program ceşidi. Uzmanlaşma kısaca ders topluluğu. Bazılarının icerisinde rehberli projeler de mevcut. Ben şimdiye kadar iki uzmanlaşmaya başladım ancak henuz tum dersleri tamamlayamadım. Her dersi bitirdikten sonra sıradaki derse devam ediyorsun uzmanlaşmada.
Profesyonel Sertifika hakkında pek bilgim yok. O yuzden burayı pas gecyorum. Bilgisi olan birisi acıklarsa guzel olur.
MASTERTRACK™ Sertifika hakkında pek bilgim yok. O yuzden burayı pas gecyorum. Bilgisi olan birisi acıklarsa guzel olur.
Derece hakkında pek bilgim yok. O yuzden burayı pas gecyorum. Bilgisi olan birisi acıklarsa guzel olur.
Ek olarak ucretlerden bahsedeyim biraz. Ucret konusunda biraz kafa karışıklığı var insanlarda. Bunu, Coursera'nın yaptığı bir cakallığı bağlıyorum ben. Acıklarım o cakallığı birazdan. Burada bahsedeceğim ucretler Ders programları hakkında olacak, diğerleri hakkında pek bilgim yok.
Rehberli Projeler, hatırladığım kadarıyla tamamen ucretsiz. Hemen uye olup başlayabilirsiniz bunlara.
Derslerde birkac ceşit var.
Bir ceşit dersler tamamen ucretsiz. Derslerin videolarını izleyebiliyorsunuz ve kısa sınavlarını cozebiliyorsunuz ve akran incelemeli odevleri yapabiliyorsunuz. Cakallık ise burada devreye giriyor. Normal bir uye olduğunuz zaman, derse Enroll [kayıt ol] butonu gozukuyor. Bu, ucretli kısımları da kapsıyor. Ancak ucretsiz olan yani sadece dersi izlemek icin olan buton Audit butonu. Bu biraz gizlenmiş durumda. Enroll butonuna tıkladığınızda sol altta kucucuk duruyor.
Bir ceşit dersler ise kısmen ucretsiz değil, bunlarda videoları izleyebiliyorsunuz, kısa sınavları sanırım cozebiliyorsunuz ancak akran incelemeli odevleri yapamıyorsunuz. Bu odevler icin ucret gerekiyor. Yukarıdaki cakallık burada da gecerli.
Bir de bu derslerin tamamında gecerli olmak uzere, sertifikalar ucretli. Eğer sertifika almak istiyorsanız aylık 50 dolar gibi bir ucret vermeniz gerekiyor. Amerika'da ya da doalrın olduğu başka bir ulkede yaşıyor olsaydık ucret normal sayılabilirdi ancak ulkemizde maalesef bu ucreti vemek mumkun değil. Bu kadar parayı bir sertifika icin verebilecek birisi zaten her turlu eğitimi de almıştır acıkcası.
Burada devreye Beylikduzu Belediyesi'nin programı devreye giriyor. Beylikduzu Belediyesi & Coursera adresinden ulabileceğiz kayıt formuyla kayıt olduktan sonra, yukarıda saydığım iki tur dersin de tum iceriklerine erişim sağlayabiliyorsunuz ve sertifikalarınızı alabiliyorsunuz. Benim 5 tane sertifikam oldu, Beylikduzu Belediyesi sayesinde. Beylikduzu'nde yaşıyor olmanıza gerek yok başvuru yapabilmek icin. Son yıllarda gorduğum en iyi yatırım benim acımdan, taktir ettim kendilerini.
Son bir hatırlatma: Derslerin cok buyuk bir kısmı İngilizce. Yine bunların sanırım hepsinde İngilizce altyazı mevcut. Tamamen Turkce icerik sadece Koc Universitesi'nin hazırladığı programlarda var. Turkiye'den başka kimse de icerik uretmemiş burada henuz. Bazı iceriklerde de Turkce altyazı mevcut. İngilizce'niz cok kotu değilse, benim tavsiye Turkce altyazılı aramaya calışmayın, İngilizce altyazılılardan devam edin. Hem diliniz de gelişmiş olur biraz.
Cok uzun bir yazı oldu. Hepsini okumanızı tavsiye ediyorum.
Konuyla ilgili bir Uzmanlaşma hakkında yaptığım kucuk bir rehber icin aşağıdaki bağlantıya gidebilirsiniz.
Coursera - Acık Kaynak, Linux ve Git Uzmanlaşması Merhaba arkadaşlar. Coursera icerisinde cok guzel eğitimler var. Sizlerin de ilgileneceğini duşunduğum bu uzmanlaşmayı(specilization) paylaşmak istiyorum. https://www.coursera.org/specializations/oss-development-linux-git Adres yukarıda. Bu uzmanlaşma 4 eğitimden oluşuyor. Birincisi, Acık...
Hayırlı gunler dilerim.
Saygılarımla,
@cengover_ekin
Bağlantılar

Kitlesel Acık Cevrimici Ders - Vikipedi
https://www.coursera.org/browse/
courserabeylikduzu.org This domain may be for sale!
www.courserabeylikduzu.org
Coursera - Acık Kaynak, Linux ve Git Uzmanlaşması Merhaba arkadaşlar. Coursera icerisinde cok guzel eğitimler var. Sizlerin de ilgileneceğini duşunduğum bu uzmanlaşmayı(specilization) paylaşmak istiyorum. https://www.coursera.org/specializations/oss-development-linux-git Adres yukarıda. Bu uzmanlaşma 4 eğitimden oluşuyor. Birincisi, Acık...