Bakanlık, kariyer basamaklarına ilişkin duzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle oluşan yasal boşluğun giderilmesineyonelik oğretmenlerin meslekte yukselmesiyle ilgili calışma başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kariyer basamaklarına ilişkin duzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle oluşan yasal boşluğun giderilmesine yonelik oğretmenlerin meslekte yukselmesi uzerinde calışıyor.
MEB Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Muduru Omer Balıbey, ”Oğretmenlik Kariyer Basamakları” konulu yayımladığı genelgede, yuksek lisans oğrenimli bazı oğretmenlerin uzman oğretmenlik sertifikası verilmek talebiyle valiliklere yoğun başvuru yaptığını ve bu nedenle Bakanlıktan goruş istendiğini belirtti.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun ilgili maddesine 5204 sayılı kanunla eklenen fıkralarla, oğretmenlik mesleğinin adaylık doneminden sonra oğretmen, uzman oğretmen ve başoğretmen olmak uzere uc kariyer basamağına ayrıldığını anımsattı.
Balıbey, duzenlemeyle kariyer basamaklarında yukselmede kıdem, eğitim, bilimsel, kulturel gibi etkinlikler ve sicil yonunden yapılacak değerlendirmede elde edilecek puanlarla sınav sonuclarının esas alınacağını ifade etti.
Alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yuksek lisans oğrenimini tamamlamış oğretmenlerden uzman oğretmenlik, doktora oğrenimini tamamlamış olan oğretmenlerden ise başoğretmenlik icin sınav şartının aranmayacağını kaydeden Balıbey, bu durumdaki oğretmenlerin kıdem, hizmetici eğitim, etkinlikler ve sicil olcutlerine gore değerlendirileceğini bildirdi.
Balıbey, kanunda, oğretmenlik kariyer basamaklarında yukselmeye ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığının goruşu alınarak MEB’in cıkaracağı yonetmelikle duzenleneceğinin hukme bağlandığını hatırlattı.
”Bir değerlendirme yapılması gerektiği anlaşılıyor”
Ancak acılan dava uzerine Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla sozu edilen maddenin bazı fıkra ve ibarelerinin anayasaya aykırı bulunarak iptal edildiğini anımsatan Balıbey, bu durumda 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan ”Oğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yukselme Yonetmeliği”nin uygulama imkanının da kalmadığını belirtti.
Balıbey, şunları kaydetti:”Anayasa Mahkemesi tarafından iptal nedeniyle oluşan hukuki boşluğun giderilmesi amacıyla, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yururluğe girmesi karara bağlanmış ise de bu sure icerisinde gerekli yasal duzenlemeler gercekleştirilememiştir. Buna yonelik calışmalar Bakanlığımızca buyuk bir titizlik ve yoğunluk icinde surdurulmektedir.
İptal edilen fıkra ve ibareleriyle bir butun olarak incelendiğinde, uzman oğretmenlik ve başoğretmenlik icin sınavın yeterli gorulmediği, bazı unsurlar cercevesinde kişi hakkında bir değerlendirme yapılması gerektiği, yine alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yuksek lisans veya doktora oğrenimini tamamlayan oğretmenlerden uzman oğretmenlik veya başoğretmenlik icin sınav koşulu aranmamakla beraber bazı unsurlar cercevesinde bir değerlendirme yapılmasının gerektiği anlaşılmaktadır.”
Sadece sınav sonucuna ya da alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yuksek lisans oğrenimini bitirmiş olmaya dayalı olarak uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı verilmesinin kanun koyucunun iradesi olmadığını belirten Balıbey, ”Bu nedenle, sadece sınava dayalı olarak ya da alanında, eğitim bilimleri alanında veya alanı dışında yapılan tezli yuksek lisans oğrenimine dayalı olarak idarece uzman oğretmenlik veya başoğretmenlik sertifikası duzenlenmesi mumkun değildir” ifadelerini kullandı.
”Eğitim fakultesine haksızlık”
Balıbey, YOK’un Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans programı ile kariyere yonelik yapılan tezli ve tezsiz yuksek lisans programlarının aynı kapsamda değerlendirildiğinde ilişkin ilgili goruşu doğrultusunda, bu programı bitirenlerin de sınav şartı aranmadan uzman oğretmenlik sertifikası verilmesi talebinde bulunduklarını anlattı.
”Ortaoğretim Oğretmenliği Tezsiz Yukseklisans Programı”nın Bakanlıkca eğitim fakulteleri dışındaki oğretmenliğe kaynak gosterilen diğer lisans programlarından mezun olanların oğretmen olarak atanabilmesi icin şart koşulan eğitim programı olduğunu belirten Balıbey, bu programı bitirerek oğretmenliğe atananların bu eğitimlerinin uzman oğretmenlik bakımından esas alınmasının, eğitim fakultelerinden bu dersleri lisans programı surecinde alan oğretmenler acısından haksızlık yaracağına işaret etti.
Sınav şartı aranmadan uzman oğretmenlik icin esas alınacak yuksek lisans oğreniminin alanında ya da eğitim bilimleri alanında yapılan tezli yuksek lisans oğrenimi olduğunu hatırlatan Balıbey, şoyle devam etti:
”YOK’un ilgili yazısının bu hukumle herhangi bir ilgisi bulunmadığı gibi, bu hukmu değiştirecek, farklı yorumlanmasına neden olacak veya ortadan kaldıracak nitelikte de değildir. Bu nedenle oğretmen olarak atanabilme imkanı veren ve pedagojik formasyon niteliği taşıyan ’Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Oğrenimi’nin sınav şartı aranmadan uzman oğretmenliğe esas
alınması ve sertifika duzenlenmesine yasal olarak imkan bulunmamaktadır.”
Haber Kaynak : http://www.egitimbulgaria.com/meb-og...cin-calisiyor
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- MEB, oğretmenlerin meslekte yukselmesi icin calışıyor