Mikrocerrahi varikosel ameliyatında neler yapılıyor?BİR MİKROCERRAHİVARİKOSELAMELİYATINDA NELER YAPIYORUZ?
Hastamızı Ozel bir hastanede mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapmak icin yatırıyoruz. Hastamız onceden bilgilendirildiği şekilde gece 24'te su ictikten sonra sabah ac olarak hastaneye geliyor. Son bir hafta icinde aspirin gibi kan sulandırıcı bir ilac icmemesini ve bir gun onceden kasık bolgesini nazik bir şekilde traş etmesini rica ediyoruz. Yatış işlemi yapılan hastamızı hostes eşliğinde odasına cıkarıyoruz. Odasına yerleşen hastamıza servis hemşiresi tarafından ameliyat oncesi tahlilleri icin kan numunesi alınıyor. Ve hastamıza onluk giydiriliyor. Yaklaşık 45 dakika sonra tahlil sonucları cıkan hastamız ameliyata hazır. Yanına giderek ameliyatın ne kadar sureceği ve anestezi bicimi hakkında bilgi veriyorum. Bu arada hastamı rahatlatmak icin bu ameliyatın oldukca guvenli olduğunu hayati risk taşımadığını anlatıyorum.Ameliyatın mikrocerrahi ile yapılacağı icin komplikasyon olasılığının sıfıra yakın olduğunu .endişelenmemesi gerektiğini belirtiyorum.
Odasından alınarak ameliyathaneye goturulen hastamız ameliyat masasına alınıyor. Hastamız genel anestezi ile olmayı tercih ettiği icin anestezi uzmanı tarafından koldan verilen bir ilac ile hastamız uyutuluyor. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra asistanım tarafından hastamın ameliyat olacak bolgesi ve cevresi batikon denen kahverengi bir sıvı ile siliniyor. Sonrasında steril yeşil ortuler ile ameliyat sahası acıkta kalacak şekilde ortuluyor. Ve ameliyata başlıyoruz. Sol kasık bolgesinde yaklaşık 2 santım uzunluğunda bir kesi yapılıyor. Cilt katları acılarak spermatik korda ulaşılıyor. Burası da acılarak varikosele sebep olan varikoz venlere ulaşıyoruz. Bu venler 2-3 mm capında ve birbirleriyle testis arteriyle ve lenf damarlarıyla birlikte ve capraz yapmış halde bulunuyorlar.Bunlar testisten cıktıktan sonra venlerin birbirleriyle yaptıkları yoğun anastomoz ve kıvrılmalar neticesi oluşan bir ven kumesidir. Bu pleksus icerisinde arter ve venlerin birbirleriyle cok yakın ilişki icerisinde bulunmaları, aralarında hem ısı hem de kucuk molekullerin karşılıklı değişimine olanak verir. Cunku zaman zaman arter ve venleri birbirlerinden sadece ince damar duvarları ayırır. Orneğin burada testosteron venden artere, pasif diffuzyon ile gecmektedir. Benzer şekilde, arter ve ven arasında ısı aktarımının olması testise gelen kanın, normal vucut ısısından 2-4 derece daha duşuk olmasını sağlar.İşte burada mikroskopumuz devreye giriyor. Mikroskop altında sabırla bu damarları teker teker ayırıyoruz.Bu hassas ve zaman alan bir işlem. Mikroskop bize testis arterini .venleri ve lenf damarlarını ayırdetmemizi sağlıyor.Bu ayırma işlemi cok dikkatli yapılmalı cunku buradaki damar duvarları cok zayıf ve hemen yırtılabilir. Damarları ayırdıktan sonra varikoz venleri bağlamaya başlıyoruz. Ben damarları iki taraflı bağlıyorum.Arter ve lenfatikleri bu aşamada koruyoruz. Bıraktığımız tek bir ven hastalığın tekrarlamasına neden olabilir. O nedenle tekrar tekrar inceliyoruz.
Ameliyatın sonuna geldik. Actığımız cilt katlarını tekrardan eski haline getirip uygun dikişlerle kapatıyoruz. Cildi de estetik dikiş atarak kapatıyoruz. Sonradan dikişi almaya gerek kalmıyor. İz kalma olasılığı da cok duşuk oluyor.Pansumanımızı yapıp ameliyatı bitiriyoruz.
Hastamız uyandırıldıktan sonra servisteki yatağına alınıyor. Ameliyat sonrası ağrı yok veya yok denecek kadar az oluyor.Coğu zaman ağrı kesiciye dahi ihtiyac duyulmuyor. Cunku mikrocerrahi yaptık. Hastamızı aynı gun akşamı taburcu ediyoruz.
Hastamızın ameliyat sonrası 3. ayda yapılan spermiogramında sperm sayısı ve hareketindeki artışı değerlendiriyoruz. Mesleğin en guzel anlarından biri de hastamızın eşinin gebe kaldığı haberi oluyor tabi ki.
[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mikrocerrahi varikosel ameliyatında neler yapılıyor?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mikrocerrahi varikosel ameliyatında neler yapılıyor?