Migren cerrahisine uygun aday olmakHastanın Değerendirilmesi;
Baş ağrıları nedenleri oldukca ceşitli olabilen ağrı turleridir ve bu nedenlerin tam olarak tespiti hastanın tedavi planının cıkarılması acısından hayatidir. Bu nedenle hastanın hangi tedavi turune uygun olduğu, migren cerrahisinin gercekten yeterli ve etkili bir cozum olup olamayacağına karar verme surecinde birden fazla uzmanlık dalının rol oynaması gerektiği acıktır. Hastanın değerlendirilmesinde noroloji uzmanları, kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar birlikte hareket eder ve hasta icin en uygun cozumun ne olacağına karar verirler. Hastanın ve baş ağrısının gecmişinin değerlendirilmesinde norologlar, deviasyon ya da burun etlerindeki rahatsızlıklar da migreni tetikleyebildiği icin kulak burun boğaz muayenesi, sinuzitlerle ilgili ya da etlerle ilgili birkac problemin cozulmesi ve plastik cerrahi birlikte karar vermek durumundadır.

Hastayı değerlendirme ve tedavi turune karar verme aşamasında hastadan kapsamlı bir tedavi-oncesi sorgulama formu doldurması istenecektir. Elde edilecek bilgiler ve fizik muayene bulguları tedaviyi yonlendirecek ve sonucu belirleyecektir. Migrenin tedavisi icin cerrahi secenekler de bu uzman ekip tarafından tartışılacaktır.
Botox Testlerinin Anlamı;
Botox kucuk bir botulinum toxin dozudur ve alına, şakaklara ve enseye enjekte edilir. Botulinum toxin gecici kas felci yapar. Alına verildiğinde alın kırışıklıkları duzleşir. Hastalar genellikle daha genc gorunur.
Botoxun etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte spazm/ağrı kısırdongusunun kırılması ve sinirler uzerindeki basıncın kalkması olası mekanizmalardır.
Migren cerrahisinin migreni tedavi edici olup olmayacağının anlaşılması icin botox testleri uygulanır. Tetikleyici noktaların etrafına bir ya da daha fazla kucuk botox enjeksiyonu yapılır. Tetikleyici noktalar alın, şakak ve ensededir.
Enjeksiyonun maksimum etkiye ulaşması 2 ila 7 gunu bulabilir. Nadiren etki bir aya kadar belirgin hale gelmeyebilir. Etki 30 gun sonra enjeksiyon sonrası anket ve fizik muayene ile sorgulanır.
Botox enjeksyonlarından sonra hastadan baş ağrısının şiddetini ve sıklığını gunluk olarak kaydetmesi istenir. Gunluk alışılan ilac tedavisine bir ay boyunca devam edilmelidir.

Eğer botox hastanın baş ağrısını gecirirse veya azaltırsa, bunun anlamı hastanın migren cerrahisinden fayda gorme ihtimalinin oldukca yuksek olduğudur. Cunku botoxun yaptığı etki migren cerrahisinin yaptığı etkinin kalıcısıdır.
Gecmiş calışmalar gostermiştir ki botox enjeksiyonundan sonra hastaların %80’i, migren ağrılarında yok olma ya da belirgin bir duzelme yaşamışlardır. Maalesef bu etki gecicidir. Kalıcı bir etki icin, cerrahi mudahale kalıcı sonuc elde edilmesini sağlar.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]