GORH nedir?
Gastroozofajial reflu hastalığı, asitli mide iceriğinin mide ile yemek borusu arasındaki bağlantı yerini aşarak, yukarı doğru kacak yapmasının oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Bu asit kacağı once yemek borusunun alt kısmında enflamasyon (iltihap) ve bazen de ulserlerin oluşumuna neden olur. Zamanla bu asidin oluşturduğu hasar daha da yukarılara cıkarak yemek borusunun ust kısmını, gırtlak ve ses tellerini, boğaz ve genizi ve hatta soluk borusunu dahi etkileyebilir. Etkilediği bolgeye gore değişik şikayetler oluşturur. Bunlar genellikle goğuste yanma veya rahatsızlık hissi, boğazda yanma ve ağrı, ses değişiklikleri, sık sık boğazı temizleme ihtiyacı, boğazda duğumlenme hissi ve kuru oksuruk şeklinde olur.
GORH ciddi bir hastalık mıdır?
Tedavi edilmediği taktirde GORH, şu rahatsızlıklara sebep olabilir:
Yemek borusu ic yuzeyinde kanama
Yemek borusunda daralma ve tıkanıklık
"Barret ozofagusu" adı verilen yemek borusu ic yuzeyinde gorulen ve tedavi edilmezse yemek borusu kanserine sebep olabilen bir doku dejenerasyonu
Şikayetlerinizin GORH hastalığına bağlı olup olmadığına doktorunuza danışarak oğrenebilirsiniz.
Mide yanması nedir?
Mide yanması, GORH’nın en yaygın gorulen şikayetidir. Goğsunuzun arkasından yukarı, boğazınıza doğru yayılan, yanma ve rahatsızlık hissidir. Geğirme ve şişkinlik gibi belirtilerin yanısıra, boğazınızın arkasında acı veya ekşi bir asit tadı da hissedilebilir. Mide basıncı ve yakıcı ağrısı genellikle yemek yedikten sonra, akşam uzandığınızda veya eğildiğinizde artar.
Bu rahatsızlık ne kadar yaygındır?
Bu oldukca sık gorulen bir rahatsızlıktır. Amerika Birleşik Devletlerinde 60 milyondan fazla kişide ayda 1 kez mide yanması gorulmektedir; bazı calışmalarda 15 milyondan fazla Amerikalıda her gun mide yanması şikayeti olmaktadır.
Mide yanması hangi durumlarda gorulur?
GORH hastalarında mide yanması sıklıkla yemeklerden sonra ortaya cıkar. Yemek yendikten sonra midede asit uretimi yapan ozel hucreler daha fazla asit salgılamaya başlar. Ayrıca geceleri yatarken mide asidi yemek borusu icerisinde ayakta olunduğundan daha uzun sure kalır ve bu da şikayetin gorulmesine neden olur. Yemek borusuna cıkmış olan asit, ayaktayken yer cekiminin yardımıyla daha kolay mideye geri gidebilir. Asit yemek borusunda ne kadar uzun sure kalırsa yaptığı hasar o kadar fazla olacakatır. O yuzden yatar pozisyonda yemek borusu aside daha uzun sureler maruz kaldığı icin geceleri yatarken daha fazla şikayetiniz olur.
Şikayetlerimi nasıl azaltabilirim?
Yemek ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi ve beraberinde antasitler gibi ilacların doğru kullanımı rahatsızlığı ileri boyutta olmayanlarda yeterli olabilir. Gunluk hayatınızda uygulayabileceğiniz aşağıdaki oneriler şikayetlerinizi azaltmakta yardımcı olabilir:
Bu yiyeceklerden uzak durun;
Mide yanmasını artıran besinler:
Cikolata
Nane
Yağlı yiyecekler
Kahve ve kafeinli icecekler
Alkol
Hasarlı mide borusunu tahriş eden besinler:
Turuncgillerden olan meyveler ve meyve suları
Domatesli urunler
Turşu ve turşu suyu
Acılı ve ekşi yiyecekler
Yaşam tarzınızda yapabileceğiniz diğer değişiklikler:
Oğunlerinizde yediğiniz miktarları azaltın, daha kucuk oğunlerle daha sık yemek yiyin
Fazla kilolarınızı azaltın. Kilolu kişilerde karın icindeki basınc fazla olduğundan mide iceriği daha kolay yukarı kacar
Sigara iciyorsanız bırakın
Yatarken yatağınızın başını en az 15 cm kaldırarak yemek borusundan asidin daha kolay atılmasını sağlayabilirsiniz
bunları uygulayarak şikayetlerinizde azalma sağlanabilir. Eğer bunları uygulamanıza rağmen hala şikayetiniz oluyorsa doktorunuzun diğer tedavi seceneklerini de uygulaması gerekir.
GORH ve mide yanması şikayetleri icin ne gibi ilaclar vardır?
Şikayetleri sık tekrarlamayan kişilerde, antasit adı verilen ve şurup ya da ağızda ciğnenen tabletler şeklindeki asit giderici ilaclar ihtiyac olduğu zamanlar alınırsa yeterli olabilir. Daha uzun sureli şikayetleri olanlarda en az 15 gun boyunca duzenli olarak mide asidi salgısını engelleyen, tablet ya da kapsul şeklindeki ilaclar kullanılır. Bunların duzensiz kullanılması faydalı olmaz o yuzden doktorunuzun onerdiği sure boyunca bu ilacları hergun aynı saatlerde duzenli kulanmanız gereklidir. Bu ilaclarla yapılan tedavi genellikle 2-3 ay surer ve hatta bazı hastaların surekli kullanmaları gerekir.
Cok nadir ve onemsiz yan etkileri olan bu ilacları uzun yıllar boyu kullanmanın herhangi bir zararı olmadığı yapılan calışmalarda gosterilmiştir. Surekli kullanması gereken hastaların bu yuzden endişe duymalarına gerek yoktur.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mide yanması ve gastroozofajial reflu hastalığı (gorh)
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mide yanması ve gastroozofajial reflu hastalığı (gorh)