Mide reflusuHalk arasında mide reflusu olarak bilinen gastro-ozafagial reflu hastalığı mide iceriğinin yemek borusuna kacmasıdır. Reflu asit, safra ve pankreas sıvısı iceren mide iceriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun sure temas etmesiyle, yemek borusunun kendisini mide iceriğinden koruma ozelliğinin yok olmasıdır. Erişkinlerde ortalama %20 reflu gorulmektedir. Coğunlukla mide ulseri ve gastritlerle karıştırılmaktadır.
Mide iceriği midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeni ile ileri derecede asittir. Mide iceriğinin her zaman safra ve pankreasın salgıladığı enzimlerde bulunur. Alkali olan safra ve pankreas sıvılarıda mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur.
Yemek borusunun alt ucunda mide iceriğinin yemek borusuna gecişini elgelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflu hastalığında en sık gorulen ozellik bu kapak mekanizmasının gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birliktedir. Mide boşalım bozukluğu veya bozulmuş yemek borusu hareketi hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.
Normalde iceriğinin ozafagusa kacması yemek borusunun alt ucunda bulunan bir mekanizmanın kelepce ve kapak mekanizması ile kapanmasıyla olur. Bu mekanizmanın bozulması reflunun en onemli sebebidir.
Reflude en cok gorulen şikayet mide yanmasıdır. Bunun yanında goğus arkasında yanma hissi,ekşime, ağıza gelen acı tat, ağız kokusu ve mide şişliğidir. Bunun sonucunda gıcık, oksuruk, ses kısıklığı, ses tellerinde noduller, kronik sinuzit, ağız kokusu ozafagus alt ucunda hucresel değişikliğe bağlı barret ozafagus gelişmesi ve sonucunda ozafagus kanserlerine yol acmasıdır. Erişkinlerde meydana gelen allerjik astım bronşitin %70 nedeni refluye bağlıdır. Reflu tanısında en cok kullanılan yontem gastroskopi, ph metre, manometri ve baryumlu grafi olmasına karşın en sık kullanılan ve en pratik yontem gastroskopidir.
Reflu; alkol kullanımı, sigara, acı ve baharatlı yiyecekler dahada artırmaktadır. Reflusu olan hastalar az az ve sık yemek yemeli, yatmadan 2 saat once yemek yemeyi kesmelidir.
Reflu tedavisinde başlangıcta asit salınımını azaltan ve mide duvarını koruyan ilaclar verilir. 2 ay sonunda hasta rahatlamazsa hastaya operasyon onerilir. Gunumuzde laparoskopik yontemle deneyimli cerrahlar tarafından başarılı bir şekilde bu operasyonlar yapılmaktadır.
Op.Dr.Adnan SULU
GENEL CERRAHİ UZMANI

[h=2]Antalya Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]