İyi gunler, Bahceşehir Universitesi ( namı değer BAU ) Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bolumu son sınıf, ayrıca Anadolu Universitesi (AOF) Acıkoğretim Lojistik Bolumu son sınıf oğrencisiyim. Stajımı tamamladım ve adı sayılır bir firmada yarı zamanlı calışmaktayım, bunun detaylarını yazının ilerleyen kısımlarında vereceğim. Kendi yaşadıklarım, universite ve iş hayatı tecrubelerimi harmanladığım bir yazı yazmaya karar verdim. Yaşım daha cok buyuk değil ne kadar tecrube etmiş olabilirsin ki? diyenler olacaktır ve bence de belirli bir acıdan haklılar. Fakat bu zamana kadar adım adım Universite tercihim ve bolum tercihi hakkında yaşadıklarımı anlatacağım, Uni. tercihi konusunda kafası cok karışık arkadaşlar olabilir onlara da bir miktar yol gosterebilirsem ne mutlu bana.

BAU'yu %50 burslu olarak kazandım. Cok zeki bir oğrenci değildim acıkcası. Dershane de genelde ders calışırdım eve gelince ise bi tekrar amaclı konu okurdum. Test cozmeyi seven bir insan değildim. Oyle onlarca kitap bitirmedim universite sınavına calışırken. Taş catlasın 4-5 kitaptır. Herkesin kapasitesi elbette bir değildir, kendi calışma şeklini bulup bunu devam ettirmekte işin sırrı.

Universitem, evet ozel. Fakat bu şu anlama gelmesin zengin bir aileden geliyorum. Kesinlikle orta kesimde olan bir ailenin 2 cocuğundan biriyim. Size fiyatlar ve ucretler hakkında da bilgi verecem, coğu kişi saklar ve soylemez. Bu en sinir olduğum konudur. %50 burslu kazandığım zaman ilk olarak aileme danıştım. Dedi durum şoyledir, %50 burs indirimli odeyeceğimiz fiyat yıllık 27.645 TL idi. Tabi ailem ilk başta neden illa ozel istiyorsun gibisinden sorular sordu, ki sormakta da haklılar sonucta duzgun bir gelirim yok, tamamen aileye bağlıyım. Yani 'baba parası da' diyebiliriz. Ailem beni onayladı ve kayıt olmak ve bilgi almak icin BAU ya gittik. Tercih sırası vs indirimleri oldu ve yıllık odeyeceğim tutar 16.235 TL ye indirildi ve kayıt oldum. Burada biraz ailenizin duşunce ve yetişme yapısı da sizi etkilemekte. umarım anlayışlı bir aileniz vardır.
Devlet universitelerine de giden arkadaşlar var kesinlikle yadırgamam benim kafamı en cok kurcalayan konu, staj, uygulamalı oğrenim, firmalar ile olan anlaşmalar, iş imkanları ve universitenin iş alanındaki adımlarıydı. Sonucta elimize verilen kitap veya defterdeki notlar bize firmaların kapısını acmıyor. Şırada şoyle bir sıkıntı var, Ozel universitelere ne kadar para tuzağı vs gibi soylemler soylense de. İş ve ileriye donuk calışma fırsatları konusunda Devlet universitelerine ciddi farklar attılar. Sadece BAU acısından demiyorum daha adı sayılır bir cok ozel universite elbette var, sayfalarına girince ilk dikkatinizi ceken nedir? Genelde sayfanın altında veya işbirlikleri kısmında olur, anlaşmalı oldukları firmalar veya iş imkanı anlaşmaları kısmı vardır. Bircok Ozel veya kamu firması vardır. Geliyoruz Devlet universitelerine, bom boş bir sayfa. Sadece Tarihceleri ile ovunurler.

Size Universitem de canlı yaşanan bir olaydan bahsedeceğim. BAU'da İşletme okuyan bir arkadaşım ve İU İstanbul Universitesinde İşletme okuyan arkadaşımın muhabbetine denk geldim. BAU'daki arkadaşım 3. sınıf zamanında 3 ayrı devlet kurumuna ziyarete goturulmuşler, ayrıca yazın stajını da bir ozel firma da yapmış. İU de okuyan arkadaşımız şaşkın şaşkın bakındı, nasıl ya? dedi bende 3. sınıf işletme oğrencisiyim adı sayılır bir Devlet universitesinde fakat bizi ne herhangi bir devlet kurumuna goturduler ne de staj yaptırdılar, başı boş bırakıyorlar resmen Oğrenci arasın bulsun tarafındalar. Bu sohbette Devlet, kendi universitelerine karşı bu tavrı almış durumda. Başı boş bırakılmış oğrenciler. Ozel universite toplamış oğrencileri Belediyeye goturmuş, randevu almış SGK ya goturmuş. Bu ciddi bir fark.
Ben bir cok arkadaş gordum, sanıyorlar BAU da okuyanlar zengin. Tamam kabul ediyorum cok zengin bir kitlede var 0 burs ile girenler vs altında luks arabalar rezidans dairelerinde kalanlar. Ama bir cokta ailesi kredi cekip cocuğunu BAU ya gonderen arkadaşlarım da var. Yeter ki okusun diyen ailelerde var. Sınıftan bir kız arkadaşım, annesi hademe, babası sanayide bir marangozda calışıyor, ailesi kredi cekip %50 burslu bir şekilde BAU ya ve bu bolume gondermiş. Yani konuyu şuraya bağlamak istiyorum, ailenizin duşunce yapısı burada cok onemli. Sizi anlarlarsa ve destek olurlarsa gerisi size kalıyor. Tabi şunu da demek isterim herkes ozel de okuyacak diye bir kaide de yok, ben sadece yaşadıklarım ve gorduklerimi ozetledim.

Şu an, Şişecam firmasının, Paşabahce Cam fabrikasında Lojistik operasyon ve personel kontrol sorumlusuyum (işcisiyim de diyebiliriz). Yarı zamanlı bir şekilde haftada 4 gun calışıyorum. Calışma saatlerim sabah 10.00 akşam 16.00. Arada vardiye değişimi yapıyoruz, benim gibi yarı zamanlı calışan oğrenciler ile. Sigortamız calıştığımız gun uzerinden odenmekte. Fabrika servisleri, yemek ve erzak fabrikanın bedavaya verdiği hizmetler. Ayda duruma gore 16 ile 18 gun arasında calışıyoruz, fakat minimum 16 gun diyebilirim. Gecen ay Coca Cola'nın bardak teslimatı ile uğraştığımız icin, Dunyanın dort bir yanına gidiyor buradan bardaklar, gecen ay 20 gun calıştım ve hafta sonu 2 gun calışmıyoruz ( yani hafta sonları tatil ). Gecen ay bana yatan net maaşım, 4967 TL. Henuz daha yeni yıl zammı yarı zamanlı calışan icin yansımadı. Bolum personel sorumlumuzun dediğine gore %67 zam alacağımız. Tam zamanlı Şişecam da calışan kadrolu bir personel maaşı minimum 9762 TL imiş. Bu bilgileri yetkili birinden tek tek sordum. Minimum 9762 TL, ortalama 11.233 TL alıyormuş calışanlar. 25 Yılı bu fabrikada devirmiş biri ortalama 19.863 TL alıyor ve emekli olacağı zaman ya da emekli olacağı zaman aldığı cıkış parası 486.000 TL dir.
Umarım anlattıklarım kafanızda bir şeyler oluşturur. Ekstra sorunuz varsa yazabilirsiniz aşağıya, elimden geldiğince cevaplarım.