Bir forumda konu actım. Harvard'da okumak istiyorum. Koc Lisesi'nden Harvard inşallah. Dedim işte başarılarım bunlar falan MAA madalyam falan derken (ego değil yani kabul edilir miyim diye) birkac arkadaş yazdı işte kabul alırsan burs kolay ama adamın birisi şoyle yazdı:

Harvard biraz ust derecede bir hedef olmamış mı? (Her turlu hedefe saygılıyım ama yazmadan duramadım.) [TBODY] [/TBODY]

Dedim acaba neden boyle yazdı sonra devamı geldi:

"Benim de kendi capımda hedeflerim var. Mesela Ilber Ortaylı gibi bir şahsiyet olmak... Şu an Zaman Kaybolmaz adında ona ait bir soyleşi kitabı okuyorum işte ona hayatıyla ilgili sorular falan soruyorlar vs. Okudukca goruyorum ki onun gibi biri olmak benim icin bir hayal. Bir kere adamın doğduğu ortama bak: Babası ta o zamanlarda "Ucak Muhendisi" annesi de cok kulturlu bir hanım hatta DTCF'de filoloji falan okutuyor herhalde bir aralar. Adam Turkce, Rusca ve Almanca duyarak buyuyor. Bu adamlar gercekten kalifiye insanlar. Evde akşam oturulunca konuşulan konulara baktıkca ic cekiyorum. Ev o donemin her milleten universite hocaları, konsolosları gibi bilgili insanlarıyla dolup boşalıyor. Daha yazamadığım bircok avantaja adam doğuştan sahip. E zaten kapasite desen azim desen maşallahı var. Işte boyle bir ortamda yetişmiş. Kendi imkanlarımla kıyasladığımda durum belli zaten. Ama bu benim kendi capımda ilerlememe mani değil elbette. Bu noktada şuna değinmek istiyorum ki, insanlara cizilen kaderde herkesin bir ust sınırı mevcut. Bunu Yaradan boyle cizmiş. O yuzden her zaman manasız, ayakları yere basmayan hedeflerden uzak durmaya dikkat ederim/etmeliyiz. Harvard olmayabilir ama herhangi bir eyalet universitesi neden olmasın? Şimdi bazıları burda "Işte insanlar hayal etti de ilerleme kaydetti insanlık bla bla..." edebiyatı yapmasın. Gercekci olmak her zaman iyidir.

Bir de tekrarlıyorum, buyuk şahsiyetlerin hayatlarını oku sonrasında bu "Başarılarım." dediğin şeyler gozunde nasıl kuculecek goreceksin."

Ben şahsen cok kırıldım. Benim de ailemin 2000 TL gibi bir geliri var. Nikola Tesla'nın babası papazdı benim babam oğretmen. Ben Nikola Bey'le tarihi şartlar dışında tek farkın bu olduğunu duşunerek calıştım hep hayatım boyunca ama boyle insanlar beni uzuyor. Sizce bu kadercilik doğru mudur? O zaman niye Nikola Tesla kadere teslim olmamıştı ?

Buyuklerim bir bakın.

@shadyaqz @gcN @xert58x @recep Baltaş @ali Gungor @er36po @nazım Paşa @huseyin Ay