Not : 16. Donem icin sonuclar belli olmuştur. Başvurmayı duşunen arkadaşlar seneye Mayıs-Haziran ayları gibi başvuracaklar.
PMYO Nedir ?
PMYO lise mezunlarının girebildiği ve YGS puan turlerinden herhangi biri ile başvurulabilen 2 yıllık, yatılı eğitim veren bir okuldur. İki yıllık eğitim surecini bitirdiğiniz de polis memuru olarak goreve başlarsınız.
Nasıl Başvurulur ?
PMYO ’ya başvurabilmek icin oncelikle liseyi bitirmeniz veya lise son sınıfta olmanız gerekmektedir. YGS sınavına girerek her yıl değişen baraj puanını almalısınız. Orneğin gecen sene baraj puanı 270 idi. Yanı 270 puan ve altı alan PMYO başvurusu yapamıyordu.
Mulakatlar ?
YGS ’den istenen puanı aldığınız takdir de okula başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra mulakatlara girersiniz. Mulakatlar fiziki ve sozlu olarak ikiye ayrılır. Ek olarak sağlık muayenesi de yapılır.
Fiziksel : Belirli bir parkur olur ve parkuru belirlenen surenin altında bitirmeye calışırsınız.
Sozlu : Komisyon karşısına cıkarsınız ve size sorulan sorulara cevap verirsiniz. Soruların cevaplarından cok cevap verirken ki haliniz, tavırlarınız ve kendinize olan guveniniz test edilir.
Sağlık : Boy, kilo, vucut yaraları, ben vb. Gibi fiziksel ozelliklerinize bakılır ve polis olamaz / polis olabilir şeklinde onay verilir.
Butun mulakatları başarı ile gectiğiniz takdir de okulu kazanırsınız. Bana kalırsa aralarında en onemli olan sozlu mulakattır. Cunku fiziksel mulakatı hemen hemen herkes belli bir seviyede bitiriyor.
PMYO ’lar Hangi Şehirlerde Var ?
Emniyetin kendi sitesinde aşağıda ki şekilde belirtilmiştir. Ancak bazıları eğitim-oğretime kapatılmıştır. Bunlara internetten bakabilirsiniz. (Ornek ; Şukru Balcı kapanmıştır.)
Okuyacağım Okulu Secebilir miyim ?
Hayır. Kazandığınız takdir de atamanız emniyet tarafından yapılır. Hangi il de okuyacağınızı secemezsiniz. Bazen yaşadığınız şehir, bazen yakın iller veya yaşadığınız yere cok uzak yerde ki bir okuluda kazanabilirsiniz. Bana kalırsa tamamen şans işi.
Dersler ?
Okullarda uygulamalı ve teorik dersler vardır. Silah bilgisi, polis savunma taktikleri vb. Gibi derslerin yanında Turkce, tarih, hukuk gibi dersler de vardır.
· PMYO ’da sayısal dersler yoktur. Sayısal ile problemi olan arkadaşlar sıkıntı yaşamazlar.
Okulda Sistem Nasıl İşler ?
Okullar da haftaici eğitim verilir. Haftasonları tatildir. Eğer eviniz okuduğunuz il de veya komşu illerde ise Cuma gunu okuldan cıkıp eve gidebilirsiniz. Eğer eviniz okulun bulunduğu ilin cevresinde değilse haftasonu okulda kalırsınız ve carşı iznine cıkarsınız.
Her sabah cok erken saatlerde kalkılır. Okuldan okula değişiklik gosterebilir ancak sabah 6:00 – 6:45 civarlarında uyanmaya hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca akşam yatma saati 10:30 ’dur genellikle. Bu saatten sonra okulda kafanıza gore dolaşamazsınız. Ek olarak her sabah sakal traşı olursunuz.
Sınavlar ise vize-final şeklinde olur. Cok fazla calışmadan da gecer not alabilirsiniz. Derslerden kalmak gercekten oldukca zor bir iş.
Okulda Vakit Nasıl Gecer ?
Hemen hemen tum okullarda kutuphane, bilgisayar odası, bilardo salonu, spor tesisleri, paintball sahası vb. Gibi imkanlar bulunur. Boş zamanlarınız da bu tarz aktiviteler ile uğraşabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarıyla butun okullarda Lig TV, D-Smart gibi yayınlar mevcut. Onemli macları izlemenize izin verilir.
Maddi Durumlar ?
PMYO oğrencilerinin eğitim sureleri boyunca okulda ki barınma, beslenme gibi ihtiyacları okul tarafından karşılanır. Ayrıca birinci sınıfta 250, ikinci sınıfta 270 TL harclık alırsınız. KYK ’ya da başvuru yapabilirsiniz. Orneğin ben KYK alıyorum. Yani ayda 670 TL elime para geciyor. Bu para ile ailenize yuk olmadan temel ihtiyaclarınızı karşılayabilirsiniz. (Bu notu maddi durumu universiteye el vermeyen arkadaşlar icin yazdım. Yani PMYO okurken kendi ihtiyaclarınızı karşılayabilirsiniz. - En azından bi kısmını.)
Devrecilik ?
Evet, hemen hemen butun okullarda vardır. Ozetle ikinci sınıfların yeni gelen birinci sınıflara baskı yapmasıdır. Pantolunu duzelt, duzgun otur vb. Gibi şeyler icin uyarırlar. Ancak cok dikkat ceken bir tip değil iseniz devrecilik gormeden rahat bir şekilde ikinci sınıfa gecebilirsiniz. Bana kalırsa gereksiz bir sistemdir. Pek cok oğrenci egosunu tatmin etmek icin kullanır.
Atamalar ?
Okulu bitirdiğiniz de atamalarınız okulda ki başarı sıranıza gore yapılır. Başarı sıranız ne kadar yuksek ise istediğiniz şehir de calışma ihtimaliniz o kadar yuksektir.
Ayrıca okulun sonlarına doğru Ozel Harekat, Yunuslar, Cumhurbaşkanlığı gibi birimler gelir ve secme yapar. Bunların secmelerine girerek okulu bitirir bitirirmez bu birimlere atanabilirsiniz.
Not : Okulu bitirdiğiniz de polis memuru olarak goreve başlarsınız. Ancak yukselmek isteyene her turlu imkan vardır. Komiserlik sınavlarına girerek rutbe alabilirsiniz.
Evet arkadaşlar ozetle aklıma gelenler bunlar. Merak eden arkadaşlar elbette vardır. Umarım faydalı olmuştur. Merak ettiğiniz sorular varsa bana ulaşabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya calışırım.