Arkadaslar merhaba, ben 15 yasında biriyim. Bu yaz kendimi ciddi anlamda geliştirmek icin kullanacağım, ki bunu yapmaya basladım. Oncelikle bu yolda neler yaptıklarımı soyleyeyim:

İngilizcem su anda iyi bir seviyede, hemen hemen tum gramer konularını biliyorum ayrıca 3000-3500 civarında bir kelime bilgim var. Konuşulanları kafamda cevirmeden anlayabiliyorum, cok kompleks bir sey soylemediğim surece aynı sekilde ceviri yapmadan konuşabiliyorum (aksanım iyi ancak İngiltere kralicesi de degilim). Her gun, o gun kendimi cok kotu hissetsem dahi, en az 5 yeni kelime oğreniyorum -bu sayı 10 hatta 15'i buluyor. O kelimeleri belirli bir aralıkla tekrarlıyorum ve unutmuyorum ayrıca kelimeleri cumle icinde vs. goruyorum.

Okulda Fransızca dersi goruyoruz (ilk kez bu sene gordum) ancak okul acıkken pek takmadığım icin geliştiremedim. 17 Hazirandan beri duzenli olarak her gun calışıyorum ayrıca Fransız bir kız arkadas edindim benimle yaşıt. Yaz bittiğinde A2 seviyesine ya ulaşmış olmak ya da cok yakın olmuş olacağım. 2023 yaz tatiline yakın bir surede de DELF B1 sınavına gireceğim ve bunu kazanmayı hedefliyorum.
Ekstra belirtmek isterim ki Fransızcayı Turkce degil İngilizce oğreniyorum.

Hızlı okuma icin calışıyorum (su anda okuma hızım metne gore değişse de 200-civarında) ve 2 ay icerisinde hızlı okuma yaparkenki hızımı, normal hızımın 2-3 katına cıkaracağım.

Her gun 40-60 dakika kitap okuyorum, okumamı iki ture ayırıyorum: Roman ve kendimi bilgiyle donatacağım kitaplar. Ayrıca kucuklukten beri kitap okurum hatta ilkokulda bir ara tum teneffuslerde kitap okurdum.

Kodlama oğrenmeye basladım, daha once denemiş olsam bile ilk kez bu kadar disiplinli calışıyorum. Kendimi C# dilinde geliştirip kafam gore uygulamalar geliştirme hedefim var.

Aynı zamanda Photoshop calışıyorum ancak profesyonel olmak hedeflerim arasında degil.

Yaşıtlarımın aksine aptal aptal insanları izlemiyorum. Tarih, bilim, uzay, psikoloji vs. tarzında videolara bakıyorum. En sevdiğim kanallardan bir olan Bebar Bilim'in "Dijital Big Bang" olarak nitelediği veri okuryazarlığı hakkındaki videoları izlemenizi tavsiye ederim, cidden heyecan verici.

Bunları yazdım ama size sormak istediğim bir sey var: daha neler yapabilirim? Bunu ozellikle benden buyuk yastaki insanlara soruyorum, cunku zaman ancak kaybedildiğinde degeri bilinen bir sey. Siz 15 yasınızdaki halinize ne tavsiye verirdiniz? Ben nasıl kendimi daha fazla geliştirebilirim (aptal kisisel gelişim sayfalarının dediği sekilde degil)? Yukarıda ki yazdıklarımla ilgili bir tavsiyeniz var mıdır?

Okuduğunuz icin cok teşekkur ederim.