Arkadaşlar herkese merhaba. 2022 YKS sonucları acıklandı ve ben de universite adaylarından biri olarak birkac sorum var. Oncelikle kendimden bahsedeyim. YKS 2022'de Say'da "56.000" sıralama yaptım ve bilgisayar muhendisliği.
Lisans programına girmeyi duşunuyorum, ileride de daha cok "software" tabanlı buyuk şirketlerde kariyerimi devam ettirmek/buralara ulaşmak istiyorum. Ama ne yazık ki -coğu oğrenci gibi- sabancı, koc, bilkent. Gibi yerlere burslu giremediğim icin (%50 ile de giremiyorum hicbirine) kafamda birkac soru ve yol var sormak istediğim. YOK Atlas gecen sene sıralamalarına baktığımda.
İstanbul'da ve Anadolu'nun birkac yerinde "ucretsiz" veya "tam burslu" girebileceğim universiteler var. Lakin sizin de anlayacağınız gibi bu universiteler, insanlar arasında cok da "kalburustu, prestijli, of cok iyi yer" olarak bilinen yerler değil.
Bunlar: İstanbul'da; halic, altınbaş, beykoz, İzmir'de katip celebi, Manisa'da celal bayar, aydın'da adnan menderes, Muğla sıtkı kocman universiteleri.
Kafamda daha cok İstanbul veya İzmir'in olduğunu da belirtmeden gecmeyeyim (İc Anadolu'da yaşıyorum.). Hem iş imkanları hem de network (insanlar arası iş bağlantısı) acısından.
Şunu da belirteyim: Buradaki kriterim oğretim ucreti vermemek (kirayı ucu ucuna karşılayabilecek durumu var ailemin) ve İngilizce olan lisans programlarını secmekti. En nihayetinde kariyerimde ilerledikce Turkiye'de kalma niyetim yok. Ama.
Farklı bir yorumunuz olursa onu da dinlerim tabii ki.
Soruma gelirsek: Buralardan mezun/okuyan kişiler deneyimlerini, aldıkları eğitimi, staj kabul durumlarını, mezun olduktan sonraki iş imkanlarını, kabul aldıysa da almadıysa da yaptıkları projeler ile nereye gelebil-
Diklerini, universite akademisyen kalitesini, network (insanlar arası iş bağlantısı), okul imkanlarından bahsederse cok sevinirim. Son sorum da şu: "'koc, sabancı...' mezunu değilsen o buyuk şirketlerde calışman/staj yapman cok zor, sana mı kaldı?" vs. ne kadar doğru?
Cunku biz oğrenciler hicbir şeyin tam işlemediği ve net gorunmediği ulkemizde kariyerimizi belirlemede cok dikkatli olmaya calışıyoruz ve işsiz kalmak istemiyoruz. Bu yuzden insanlar YKS'den sonra bir, iki, uc kere daha sınava giriyor. Şimdiden.
Yardımcı olanlara cok teşekkurler.
YKS 2022'de 50 bin sıralama yapan bilgisayar muhendisi diplomalı işsiz midir?
Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- YKS 2022'de 50 bin sıralama yapan bilgisayar muhendisi diplomalı işsiz midir?