Turkiye'de yazılımcı olmak / yazılımı neden bıraktım

Hepinize merhaba dostlarım,
Forumda yeniyim ama yıllardan beridir burayı biliyor ve takip ediyordum. Nihayet uye olma şerefine kavuşmuş oldum. Bu konuyu acmak istedim cunku benim gibi yazılım zanaatı mesleğine cok hevesli pırıl pırıl genc arkadaşlarımı gordum. O yuzden kendi hayat tecrubelerimi iceren ve yazılım mesleğini neden bıraktığımla alakalı, bu mesleği duşunen ağabeylerime ve kardeşlerime bir tavsiye olabileceğini duşunerekten kucuk bir yazı hazırlamak istedim.

on not

Bu yazımdaki her şey, tamamen kendi yaşadığım şeyler olup sadece ve sadece kendi tecrubelerimi icermektedir. Kimseyi hicbir konuda zorlamıyorum veya yonlendirmiyorum. Sadece kendi deneyimlerimi aktarıyorum. Herkesin bakış acısı, perspektifi kendine ozgudur.

her şey nasıl başladı?

İlk bilgisayarımı ben 4-5 yaşlarımdayken, cok cok onceden başlamıştı. İlk oynadığım oyun GTA Vice City idi. Oyun oynayınca ve bilgisayar kullanmaya başlayınca o kadar bağımlısı olmaya başlamıştım ki artık evden cıkmıyordum bile. Ustune ustluk aşırı derecede asosyallik de buna katılınca, tabiri caizse resmen bilgisayarın evladı olmuş gibiydim. Bu boyle senelerce devam etti. İlkokul 2. sınıfa kadar cok duzenli bilgisayar kullanım becerisi ve pratiği elde ettim. O yaşta o kadar iyi kullanıyordum ki herkes şaşırıyor ve guluyordu. Bilgisayarı sureklu kurcalar; form gibi, Denetim Masası gibi yerlerle oynayarak surekli bozardım. “formatcıları” artık illallah ettirmiştim sanırsam

İlkokul 2. sınıfa kadar cok iyi bir bilgisayar pratiği edindim. Akabinde yedili-sekizli yaşlarımda resmen bilgisayar programlamaya başlamış bulundum. İlk başta oyun programlamak istiyordum, 3B ve 2B RPG veya başka turden oyunlar yapmak istiyordum. Birkac yıl bu boyle gitti, programlama ve İngilizce yeteneğim doğal olarak gelişti. O zamanlar o yaştaki bir cocuğa gore cok yetenekli sayılırdım galiba. Fakat daha sonra ne olduysa birden web yazılımı ve programcılığı cok ilgimi cekmeye başladı ve bende hemen alanımı değiştirdim. Yıllar boyunca web tasarımı ve kodlaması dersleri, videoları izledim ve kendimi bu alanda da cokca ilerlettim.

freelancer piyasası ve ticarete atılma seruvenim

Oğrenmeye bıkmamam ve asla pes etmememden oturu bir kırılma noktası oldu. Bu noktadan sonra artık bilgisayar uzerinde istediğim her şeyi kodlayabilecek hale geldim. Kodlayamasam da gelişmiş İngilizce bilgim sayesinde internette neyi nasıl aratabileceğimi cok iyi anlar oldum ve yapamadığım her şeyi oğrenip yapar hale geldim. Boylece epey kendimi geliştirdim.

İnternette ceşitli yazılım ve ticaret platformlarını gorunce oralara kaydoldum ve ilk işimi aldım. Piyasasına gore tecrubesizliğimden kaynaklı epey duşuk bir fiyata calışmıştım ama yine de tecrube edinmiştim.

Artık bircok şeyde zorlanmıyordum ve kucuk-orta seviye işleri cok rahat yapabilir hale geldim. Fakat bir sorun vardı. Ticaret yapan insanlar, işcisini o kadar cok ezmeye calışıyordu ki gormeniz lazım. Calışanı bu kadar cok ezmeye calışan bir piyasa daha gormedim ben bu dunyada. Yoktur başka da herhalde. Cunku, cok tecrubesiz ve acemi olduğum zamanlarda, şunun farkına varmam gec oldu. Kimle iş yaparsanız yapın, adamların hepsi ekstradan bir şeyler etme, tabiri caizse hepsi size istediği her şeyi yaptırma peşinde. Yani siz 300-500TL bir iş alsanız, adam aklına gelen her şeyi size yaptırmaya ve plandan saptırmaya calışıyor. Adam akıllılık ederek sizi uyutmaya kalkışıyor ve boylece size istediği fazladan şeyleri, tek bir işmiş gibi gostererek fazlaca iş yuku yaptırıyor. Yani, emekcileri, insanları kullanıyorlar. Bu işi yaparken tabiri caizse cin gibi olacaksınız arkadaşlar. Cok dikkatli, titiz ve ağzınız biraz laf yapacak, diliniz donecek. Kafayı calıştıracaksınız arkadaşlar. Yoksa sizi benim gibi 1 aylık iş icin 500TL'ye calışmaya kole ederler. Sizi esir alırlar.

Turkiye freelancer piyasasında bir başka uzerinde durulması gereken nokta şu ki, piyasa fiyatları gercekten yerde. Yani adam 200-300 TL'ye sıfırdan her şeyi ayarlı, anahtar teslim ve gercek anlamda profesyonel bir calışma istiyor sizden. Piyasada olu fiyatına iş yapan, kendini vasıflı elemanmış gibi gosteren lakin aslında bir halttan anlamayan insan sayısı o kadar cok ki… hem bu işi hakkıyla yapan profesyonelleri ekmeğinden ediyorlar, hem de bu işten anlamayan insanları işlerinden ediyorlar. Yani beceriksiz sayısı cok fazla ne yazık ki. Haliyle de cop olan, başarısız olan proje sayısı da azımsanamayacak kadar cok fazla…

yazılım stresli mi? Zor mu?

Hicbir meslek kolay değil, hepsinin bir sorumluluğu, ince noktası ve riski var arkadaşlar. Ancak burayı dikkatlice okuyunuz. Yazılım, herkesin yapabileceği bir meslek kesinlikle ama kesinlikle değildir arkadaşlar.

Burada şu ayrımı yapmamız lazım, yazılım yapmak, bilgisayar programı tasarlamak ile; bilgisayarı cok iyi kullanmak, cok iyi pratik yapmak, bilgisayarda dosyaları iyi yonetebilmek ve program kullanımını bilmek aynı şey değildir!

Bu iş gercek anlamda matematik, fizik ve geometri bilgisi gerektiren bir meslek dalıdır arkadaşlar. Calışmayı, kendini geliştirmeyi ve cok yoğun bir şekilde ders calışmayı sevmek ve uygulamak gerek.

Gelelim zor mu, stresli mi sorusuna…

Yeri geldiğinde bilgisayara yumruk atmak istediğim, sacımı başımı yolmak istediğim anlar oluyor. Ciddi anlamda beyin yorucu, kendinize dikkat etmezseniz bazı psikolojik rahatsızlıklara bile davetiye cıkarabilecek bir alan diye duşunuyorum ben.

Hele ki ticaret, bu işin risk yonetimi var. Yaptığınız ufak bir hata, muşterinize zarar ettirmenize ve ciddi sorumluluğun altına girmenize sebep olabilir. İşi hızlı ve profesyonel yapmanız gerek ki bu sizi erken yaşlandıracak etkenlerden. Cok sağlam bir matematik kafasına sahip olmanız gerek ki yazılımla matematik et ve tırnak gibidir diye duşunuyorum. Cok ince duşunebilmeniz gerek ki ayrıntılarda bir sorun cıkmasın. Ve muşteriyi beğendirme kapasiteniz olacak, muşteri perspektifinden bakabileceksiniz ki iyi ve kaliteli hizmet sunun.

Butun bunlar hic kolay şeyler değil arkadaşlar. İyi duşunulmesi gerektiğini duşunuyorum. Ben ticaret yaparken bunları gordum, gercekten kafa isteyen ve cok ama cok yorucu bir meslek olduğuna kanaat getirdim.

sorumluluk…

Yazılım mesleği, cok ciddi bir meslektir arkadaşlar. Tıpkı; tıp, hukuk gibi. Yapacağınız her işte bir sorumluluğun altına gireceksiniz bir kere. Siz yazılım yaptıktan sonra, sadece yaptım bitti değil iş, o yazılım sonra da sıkıntısız bir şekilde calışmalı. Ha adam sistemini guncellemiştir, versiyon uyuşmazlığı olmuştur o ayrı bir mesele. Ama işinizi gercekten sağlam yapmalısınız ki bakın defÂatle soyluyorum cok zor. En azından benim icin zor.

peki, sevilerek yapılsa…

Zaten sevmeden yapılacak bir iş hic değil. Bir kere bu işi kaldırabilecek potansiyeliniz, beceriniz ve ciddi bir tutku olmak zorunda. Bu olmadan pek bir şey yapamazsınız zaten.

neden bıraktım?

Bir sure duşundum, bu işi yapmak istiyor muyum gercekten diye. Hem piyasa sıkıntılı, hem ozel sektorde oradan oraya, buradan şuraya iş koşuşturması, hem zor ve stresli, hem alınan sorumluluk vb... Gibi şeyleri duşundukten sonra bu işin benim icin uygun olmadığına karar verdim. Ve ticaretle de ilişiğimi kestim. Ve artık bir memur olma hayaliyle yanıp tutuşuyorum. Yazılım bilgimi ve bilgisayar pratiğimi ise, memurlukta bir avantaj olacağına inanıyorum.

Butun bunlar benim şahsi goruşlerim ve fikirlerimdir arkadaşlar. Kimse kendi uzerine alınmasın. Kimseyi de yonlendirme yapmıyorum. Kendi tecrubelerim boyle. Ama sadece şunu soyleyebilirim. Bolum secmeden once her şeyi enikonu bir duşunun. Her şeyini olcup tartın ve ona gore kendi kafanızdan muhasebenizi yapın.

İnşallah hepimiz icin en hayırlısı olur değerli arkadaşlar.

Saygılarımla…