Sivas'ta faaliyet gosteren bir firma, ilk kez dış kabuğu kırmızı, ic rengi krem olan tohumluk patates uretti. Firmanın ileri ıslah operasyon yurutucusu ziraat muhendisi Hasan Arı, topraklarının bakir ve temiz olmasından dolayı tohum elde etmek icin Sivas'ı sectiklerini belirterek, "Turkiye koşullarına adapte olmuş, iklim şartlarına entegre sağlamış, dayanıklı, verimi yuksek ceşitlerin uretimini burada gercekleştiriyoruz." dedi. Tarım ve Orman İl Muduru Seyit Yıldız da bakir topraklara sahip olmasından dolayı firmaların tohumluk uretim merkezi olarak Sivas'ı tercih ettiğini soyledi.
Tescil icin başvurusu yapılan "Yakut"un melezleme yontemiyle elde edildiğini aktaran Arı, "Tamamen doğaldır. Farklı anne ve baba kullanılarak dış kabuğunun kırmızı, ic et renginin krem olmasından dolayı sanayilik olarak geliştirilen parmak cipslik bir ceşittir. Verim performansı ve depo dayanıklılığı yuksek olduğundan ureticilerimiz ve hammadde temini sağlayan firmalarımız icin cok elverişli." diye konuştu. "Yakut" icin tescil başvurusu yaptıklarını belirten Arı, "Onumuzdeki yıl tamamen tescil ve uretim izni teslim edildikten sonra tohum uretimi gercekleştirilecek. 1-2 yıla kalmadan sofralarımıza gelmesini bekliyoruz." dedi. AA'nın haberine gore, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı araştırma enstituleri ve ozel firmaların geliştirdiği tohumluk ceşitlerini Sivas'ta denediklerini aktaran Yıldız, "Daha sonra uretimi arttıkca diğer illerde de uretim gercekleştiriliyor. Tohumlukta onemli bir iliz, yaklaşık 20 bin dekar alanda tohumluk uretimi yapıyoruz. Bu yıl ortalama verimimiz dekara 4 ton, dolayısıyla 80 bin tonluk uretim bekliyoruz." diye konuştu.