Konuda bahsedeceğim programların indirme linkini virus taşıma riski ve yasal sebeplerden oturu vermeyeceğim. Ama bu programlardan Jahrein, Beyaz Kurt gibi buyuk isimler de bahsettiğinden, başıma bir şey geleceğini veya konunun kaldırılmasına gerek olacağını duşunmuyorum.

Konuda bahsettiğim her şey bilgilendirme amaclıdır. Kotuye kullanımda yasal suc işlemiş olursunuz ve sorumluluk kabul etmiyorum.

Yeniden merhaba arkadaşlar. Konu zaten başlıkta yazıyor tekrar etmeye gerek yok. O zaman sırasıyla başlayalım.

1 - TC Bilgilerimiz Nasıl Bulunuyor?

1.1 - Borsa Firmaları

Her borsa firmasından bahsetmiyorum. Thodex gibi dolandırıcı firmalar, sizden kayıt icin yuzunuzle beraber kimlik fotoğrafınızı istiyor. Ardından bu bilgileri istedikleri gibi kullanıyorlar. Ve bu kimlik bilgilerine ulaşan kotu amaclı kişiler o fotoğrafları kurcalarken şans eseri size denk gelip sizlerle uğraşabilir. Bu yuzden onunuze gelen her yere bu şekilde fotoğraflarınızı atmayın.

1.2 - Mernis, Sigorta Panel vb.

Bu tur uygulamalarla bilgilerinizin bulunması coğunlukla Discord gibi leş ortamlarda oluşuyor. Mernisten başlayalım. Bunun hakkında hali hazırda Wikipedia sayfası var zaten. Fakat olayı ozetlemek gerekirse;

Devlet, 2009 yılında oy hakkına sahip olan tum TC vatandaşlarının coğu bilgisini mernis programına kaydetti. 2010 yılında bu program, sistemde calışan yetkili kişiler tarafından para ile satılıyordu. Bazıları bedava da dağıtıyordu. 2016 yılında bu bilgiler .onion uzantılı link ile internete duştu ve artık herkese acık hale geldi. Youtube'da bile bulunabiliyor bu program. Diyelim ki arama kısmına "Ahmet Kaya" yazdınız. 2009 yılında secme hakkı olan tum Ahmet Kayalar o listede bilgileri ile cıkıyor.

Sigorta Panel gibi programlarda, sigortacılara "rat" adı verilen virusu bir şekilde atmayı başaran kotu kişiler, sigortacı arkadaşın bilgisayarına eriştikten sonra sigortada verisi olan tum TC vatandaşlarının, Kimlik kartındaki tum bilgilere ulaşıyorlar. Bunun calışma mantığı da Mernis ile aynı.

2 - Kimlik Bilgilerimle Ne Yapılabilir?

Oncelikle, eğer bir kişi sadece kimlik numaranızı biliyorsa abartılacak bir şey yok. Ne zaman emekli olucağınıza, SSK gibi borclarınızı sorgulayabilir. Bir kişiye tam adınızı vermek ile kimlik numaranızı vermeniz arasında NEREDEYSE hic bir fark yoktur. Ama bu da demek olmuyor ki onunuze gelen herkese kimlik numaranızı verin. Eğer kimlik numaranızın yanında e devlet şifreniz, okul numaranız, doğum tarihiniz gibi bilgileride biliyorsa bu kişi, e okul hesabınıza, e devlet hesabınıza girebilir. E okula girmesi sonucunda pek bir şey olacağını duşunmuyorum ama e devlet hesabınıza giriş yetkisi varsa kotu durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ama bu bilgiler, tum tc kimlik kartındaki bilgiler veya kimlik kartıyla beraber yuzunuzun bulunduğu fotoğraflardan oluşuyorsa o zaman başınız belaya girebilir. Orneğin, adınıza banka hesabı acılabilir, borsa platformlarında hesap oluşturulabilir, adınıza bir suru yasal işlem yapılabilir vb.

3 - Kimlik Bilgilerim Başka Kişilerin Elindeyse Ne Yapmalıyım?

Dediğim gibi, eğer bu bilgi sadece kimlik numarasından oluşuyorsa korkmanıza gerek yok. Ama ustte bahsettiğim şekildeyse maalesef kimlik bilgilerinizi (TC No, Seri No) değiştiremezsiniz. Adınıza bir işlem yapılırsa, bunları işlemin yapıldığı firmaya sizin yapmadığınızı bildirin. Cumhuriyet Başsavcılığına dilekce yazarak sucluların cezalandırılmasını talep edin.

4 - Kimlik Kartım calındı / kaybettim. Ne yapmalıyım?

Alo 199'u arayarak kimliğinizin calındığını / kaybettiğinizi bildirin. Size ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi vereceklerdir.