Zoonoz olarak tabir edilen hastalıklar, hayvanlarda insanlara bulaşarak yayılabiliyor. Uzun suredir uzerinde araştırma gercekleştirilen koronaviruse ilk olarak zoonoz teşhisi konulmuştu. Viruslerin laboratuvarlardan kazara sızması, bircok insanın duşunduğunden daha yaygındır. 1977’deki grip salgınının bu şekilde başladığı duşunuluyor. Ancak sızan bir virus, tasarlanmış bir virus anlamına gelmez. Viroloji laboratuvarları da muhendislik dışı turlerle doludur.
[h=2]Koronavirus laboratuvar urunu olabilir[/h] Şubat 2021’de Dunya Sağlık Orgutu (WHO) tarafından Wuhan’ı ziyaret etmek icin bir araya getirilen bilim insanları, bir laboratuvar sızıntısının olası olmadığını acıkladı. Ancak, bu sonuca daha sonra WHO yetkilileri tarafından itiraz edildi ve bu teoriyi reddetmek icin erken olduğu belirtildi.

Kanser hucrelerini olduren virus hastalara umut vadediyor New York merkezli mikrobiyom biliminde bir girişim olan Selva’yı yoneten matematiksel bir biyolog olan Alex Washburne, konu hakkın araştırma raporu yayınladı. Farmakoloji docenti Antonius VanDongen ve umminoloji uzmanı Valentin Bruttel ile birlikte calışma yuruten Washburne, bioRxiv yayınında koronavirus ile ilgili bazı tespitlerde bulundu.
Ekip, 20 Ekim’de yayınlanan analizde, laboratuvar uretimi viruslerin bir tur genetik muhendisliği ile bir araya getirilmesi durumunda bazı genomik ozellikler ortaya cıktığını belirtiyor. Bununla birlikte, sars-cov-2’nin bu genomik ozelliklere sahip olduğunu one suruyor.
Ekip, koronavirus kadar uzun bir genom yaratmanın, mevcut viruslerin daha kısa parcalarını bir araya getirmek anlamına geleceği varsayımından yola cıktıklarını acıkladı. Ayrıca ekip, iki populer kısıtlama enzimi (BsaI ve BsmBI) icin kısıtlama bolgelerinin dağılımının koronavirus genomunda “anormal” olduğunu iddia etti.
Siz bu konu hakkında ne duşunuyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.