Arkadaşlar dilerseniz bu mesaj ile, Turkiye'de Uzaktan Eğitimin nicin garip olduğunu ve layık olduğu konuma gelemediğini tartışalım..

Uzaktan Eğitim konusu yurt dışında alabildiğine yaygın. Hatta pekcok universitenin Uzaktan Eğitim programlarıyla Google reklamlarında yer alabilmek icin tıklama başına 5 doları gozden cıkarması gerektiği soyleniyor. Harvard, MIT vs pek cok unlu universitenin %100 uzaktan eğitim yontemiyle diploma veren programı mevcut. Normal programlarla olan fiyat farkları da neredeyse yok denecek kadar az.

Turkiye'de bu işin gelişememesinin değişik nedenleri arasında sanırım eğitimcilerimizin ilgisizliği de onemli rol oynuyor.

Uzaktan Eğitimde kullanılan sistemlerin pahalı olması ve eğitim kurumlarının coğunda bulunmaması, eğitimcilerimizin bu sistemleri deneyim imkanını yok ediyor.

Uzaktan eğitimde en buyuk pazar payına sahip olan Blackboard bildiğimiz gibi WebCT'yide satın alarak saltanatını pekiştirdi. Sevinilecek nokta şu: bu ticari devin en buyuk rakibi dunya uzerinde 2,000,000'a yakın eğitmenle Moodle isimli acık kaynak kodlu bir sistem. Moodle, Linux gibi acık kaynak kodlu ucretsiz bir sistem olarak ozellikler itibariyle Blackboard'dan geri kalmadığı gibi pek cok ustunluklere de sahip. ABD'de pekcok universitede, eğitimcilerin universitede WebCt ya da Blackboard olmasına rağmen Moodle tercih ettikleri soyleniyor. Eğitimcilerimizin bu aracı duymaya ve kullanmaya ihtiyacları var.

Bu amacla sitede eğitimen arkadaşlarla acizane bir Moodle Kursu actık. Dileyenler http://www.drcetiner.org/course/view.php?id=48 linkinden gidebilirler.