bugun ilginc bulduğum bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ulkemiz yurt dışına Jet Yakıtı (Kerosen) ihrac eder konumda imiş. İhrac ettiğimiz ulkelerden biri de İsrail.
"Coca-Cola İsrail ordusuna yardım yapıyor" gibi yuzu astarı olmayan palavralar yerine ben doğrudan kaynak olmadıkca hicbir bilgiye inanmamayı tercih ediyorum.
Bu bilgiyi edindiğim kaynak da Turkiye İstatistik Kurumu. Ustelik daha da guzeli, bu bilginin herkes tarafından erişilebilmesi.
Adım adım ilerleyelim.
İlk olarak buradan Dış Ticaret İstatistikleri sayfasına giriyoruz: http://tuikapp.tuik.gov.tr/disticar...m1=25¶m2=4&sitcrev=0&isicrev=0&saya c=5802 Şimdi yıl kısmından 2014 seciyoruz. HS12(GTIP) Bilgileri kısmından "Arama yapmak istiyorum" deyip arama kutucuğuna da "Kerosen" yazıyoruz. Kerosen, Jet yakıtı...
"Tanımından" seceneğini secip ara diyoruz ve cıkan listeden "271019210000 Kerosen (jet yakıtı)" seceneğini seciyoruz.
Ulke Bilgileri kısmından da Hepsini getir diyoruz ve 624. sıradan İsrail'i seciyoruz.
İhracat/İthalat Secimi: İhracat
Değer Secimi: TL(Turk Lirası)
Ve son olarak da rapor oluştur diyoruz. (Yeni pencerede acılacaktır. Engellenmişse izin verin)
Ve sonuc:
Lutfen konu altında siyasi tartışma yapmayalım. Bilgilendirme amaclı bir konudur.