"Yaratmak" sozcuğunun kullanımından bazı arkadaşlar rahatsız olmuş sanırım. Bunları o konuya yazmak isterdim ama konu kilitlenmiş ve daha once de bu hassasiyeti gosteren arkadaşlar olduğu icin bu konuyu acmak istedim.

Butun dillerde olduğu gibi Turkcede de bir sozcuğun tek bir anlamı yoktur. Nasıl "olmak" sozcuğunun TDK'de 25 anlamı varsa "yaratmak" sozcuğunun de farklı anlamları var:

(-i) 1. din b. Allah, olmayan bir şeyi var etmek: “Allah, mutlaka dunyayı kullarına sevdirmek icin baharı yaratmış olacaktı!” -O. Seyfettin.

2. (nsz) mec. ZekÂ, duşunce ve hayal gucunden yararlanarak o zamana kadar gorulmeyen yeni bir şey ortaya koymak, yapmak: “Bir cazibe yaratmak icin ne yapmalı diye duşunuyorduk.” -F. R. Atay

3. (nsz) mec. Olmasına, ortaya cıkmasına yol acmak, sebep olmak: Bu haber sinirli bir hava yarattı. Yangın buyuk tehlike yarattı.

yaratmak İng. create
BSTS / Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu

yaratmak Osm. ibda etmek
Benzeri, eşi, orneği olmayan guzel bir yapıt ortaya koymak, var etmek.

BSTS / Yazın Terimleri Sozluğu1974
Genişletmek icin tıkla...

Gorduğunuz gibi sozcuğun TDK'de tanımlanmış farklı anlamları var ve forumda kullandığımız anlam genelde 1. anlam olmuyor. Bu sozcuğe anlamını biz yuklemedik, gecmişten beri kullanılan bir sozcuk. Diğer anlamların yok sayılmasının gerekliliği uzerine yapılan tartışmayı da anlayabilmiş değilim. Bazı cumlelere o kadar guzel uyan bir sozcuğu kullanımdan atmak hic mantıklı değil.

Konu gereksiz bir tartışma alanına donuşmezse ve kapanmazsa sevinirim. Bu konuda duşuncelerimi yazmak istedim.