Merhaba, hic merak ettiniz mi? Dinlerden once insanlar nelere inanır, nelere tapınırdı diye? Bugun sizin merakınızı gidermeye geldim. İyi okumalar!

Antik Mısır Mitolojileri:

Antik Mısır birbiriyle ortuşen sayısız Tanrısıyla gorunse de ilginctir ki uc bin yılı aşkın bir suredir kayda değer şekilde sabit kalmıştır. Butun Mısır Tanrıları esasen yaratıcı Atum'un birer uzantısıdır. Atum hem Guneş Tanrısı Ra ve Gizli Tanrı Amon olarak ortaya cıkar.
(Amon-Ra olarak tapınılırdı.)

Buyuk Giza Piramitleri, Tanrıca Hathor icin kutsal olan piramit şeklindeki bir dağın altında Krallar Vadisi'ni kurmalarından once Firavunların mezalarıydı.

Antik Mısır'da Yaratılış:

Antik Mısır mitolojisindeki yaratıcı, Sınırı Olmayan Tanrı , zamanın başlangıcındaki once kuyruğu ağzında duran bir yılan olarak Nun (Hiclik)
okyanusunda istirahat ediyordu. Kendinin farkına varınca guneş tanrısı Ra olarak şekil buldu. Ra diğer Tanrılarıda kendisinden yarattı; Kuru Hava Tanrısı Shu'yu hapşırarak cıkardı ve Nemli Hava Tanrısı Tefnut'u tukurdu. Ra sesiyle Heka (Yaratıcı Guc), Sia (Algı) ve Hu'yu(bildiri) yaratılış elementlerini ortaya cıkardı. Heka,Sia ve Hu guneş teknesi ile gokyuzunde gezen Ra'ya eşlik etti. Ra daha sonra evrene goz kulak olması icin Hakikat ve Ahenk Tanrısı Ma'yı yarattı. Suların geri cekilmesini sağlayan Ra, şekli itibari ile piramitlere ornek olan ilk tumsek BenBen taşının uzerine cıktı ve tum bitkileri, hayvanları ve kuşları Nun'dan var etti; ismini soylediği herkes vucut buldu. Antik Mısırlar Nil'in her yıl taşmasının sebebi olarak Sel Tanrısı Hapy'in mağarası icinde kıvrılan kozmik yılanın, Nun'un kadim sularını dunyaya salmasını gosterdi.

Tanrı Nun, Doğan Guneş Tanrısı Khepri sıfatıyla bir bok boceği olarak tasvir edilen Ra'nın guneş teknesini havada tutuyor.

Ra'nın Gozu:

Guneş Tanrısı Ra dunyayı yaratırken ilk doğurduğu Shu ve Tefnut'u ilk okyanus Nun'un otesine yolladı. Geri donmediklerinde onları araması icin Gozunu yani Tanrıca Hathor'u gonderdi. Hathor onları geri getirdiğinde Ra'nın yuzunde cıkan başka bir gozun kendi yerini aldığını gorunce ofekelendi. Ağladı; acı goz yaşları ilk insanlara donuştu. Ra, Hathor'u aldı ve onu ofkeli bir kobra şekline sokarak alnına yerleştirdi. Boylece Hathor zamanın sonu gelip Dunya yeniden Nun'un sonsuz suları altında kalana kadar hukumdarlığı sırasında Ra'nın yanında olacaktı.

Hathor (Solda) ve Ra, Kralice Nefertari'nin mezarında resmedilmiş.

Not:Antik Mısır Mitolojisi 3 bolumden oluşucaktır.

Dosya Ekleri 1662886282107.png 495 KB · Goruntuleme: 3