Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarının latince adı hymendir ve HYMEN Yunan mitolojisinde Evlilik Tanrısının ismidir. Kızlık zarı ulkemizde ve dunyanın belli bolgelerine halen sosyal ve kulturel onemini korumaktadır. Kızlık zarının henuz bozulmamış olması hatalı olarak kadının bekaretinin, yani bir erkekle birlikte olmadığının sembolu ve yine hatalı olarak ilk ilişkide kanama olmaması kadının daha onceden bir erkekle cinsel ilişkide bulunmuş olduğunun kanıtı olarak gorulmekte ve bircok masum genc kız bu yuzden tum yaşamlarını etkileyecek olaylarla karşılaşabilmektedir. Bu durum yalnız bizde değil, bircok kulturde gecerlidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları ne yazık ki genc kadınların "kızlık zarı muayenesi" icin kliniğe getirilmelerine ve boylece bazen kucuk duşurulmeye varacak kadar aşağılanmalarına tanık olmaktadırlar.

Bu yazı kızlık zarı hakkındaki bazı yanlış bilinenleri duzeltmek veya bilinmeyenleri acıklığa kavuşturmak icin basitliği korumak acısından soru-cevap şeklinde hazırlanmıştır.

Kızlık zarı tam olarak nerededir?
Kızlık zarı, vajina girişinin 1-1.5 santimetre ic kısmında yer alan ince bir yapıdır.
Neden boyle bir yapı var?
Anatomik ve fizyolojik acıdan kızlık zarının bilinen bir işlevi yoktur. Genital sistem enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir işlevi olduğu duşunulmesine karşın, ortada delik olan bir yapının nasıl olup da enfeksiyonlara karşı koruyucu olacağı tartışma konusu olduğundan bu goruş tam olarak gecerli değildir. Aslında enfeksiyonların bakire olanlarda daha ender oluşmasının nedeni bu kızların cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmamış olmalarıdır. PID (pelvik enfeksiyon) ve vajinit gibi enfeksiyon hastalıkları aktif cinsel yaşam başladığında, onemli bir kısmı cinsel yolla bulaşan bakterilerle başlatılan enfeksiyonlardır.

Kızlık zarları yapısal olarak farklılıklar gosterebilir mi?

Anatomik olarak kızlık zarı vajinanın hemen giriş kısmında yerleşmiş, en sık gorulen şekliyle ortasında adet kanının ve vajinal salgıların akmasına yarayan ufak bir delik bulunan yarı esnek, ince bir yapıdır. Bazı kadınlarda bu yapı cok sert veya cok esnek olabilir. Bazı kadınlarda ortada bir yerine iki veya daha fazla sayıda delik bulunabilir. Ender durumlarda zarın ortasındaki delik o kadar buyuktur ki, muayenede neredeyse zar hic yok sanılabilir. Bazı cok ender durumlarda ise zarda hic delik yoktur (imperfore himen). Bu durumda adet kanaması genc kızlıkta gorulen ilk kanamadan itibaren surekli genital kanal icinde birikir ve her adet doneminde kız "adet olamamaktan, ancak aşırı ağrı duymaktan" yakınır. Kanama oyle ileri boyutlarda birikebilir ki, tum rahim ve tum vajina kanla dolmuş ve genc kızda halen ilk adet kanaması gercekleşmemiş olabilir. Bu ciddi bir durumdur ve kadının genital sisteminin zarar gormemesi icin ameliyatla kızlık zarına delik acılarak icerideki kanın boşalması sağlanmalıdır.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]