Kurtaj kararıKurtaj genel olarak rahim icinde istenmeyen bir gebeliğin tıbbi mudahale ile alınma işlemidir. Kurtaj, aslında bir anlamda tum rahim icinin temizlenmesidir. Tıbbi literaturde adı dilatasyon-kuretaj olarak da gecer.
Kurtaj hicbir zaman bir aile planlaması yontemi değildir. Aile planlaması yontemleri uygulanmasına rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya cıkmışsa son care olarak kurtaja başvurulmalıdır. Kurtaj, başka amaclarlada yapılmaktadır. Orneğin duşuk yapan kişilerde plasenta parcaları kaldıysa bunları temizlemek icin de yapılır. Bu işleme Retansiyon (Rest) kuretaj denilir. Ayrıca sık tekrarlayan uzun suren kanamalı hastalara hem teşhis (materyal patolojiye gonderildiği icin) hemde tedavi maksatlı (kanama durduğu icin) kurtaj yapılır. Bu işleme Probe Kuretaj denir.
Ulkemizde gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kurtajlarda yasal sınır ulkemiz icin son adet tarihinden itibaren 10 hafta dır. Yasalar ile ilgili bu işlem sadece kadın doğum uzmanlarının yetkisi altındadır. İşlem hekim ve hasta arasında gizli kalmaktadır. Ancak 10 haftadan buyuk gebeliğin devam etmesi anne hayatı icin ciddi bir tehlike oluşturuyorsa yada bebekte tespit edilen buyuk bir anomali varsa resmi bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporu ile sonlandırılabilinilir. Bu işlemede Terapodik Kuretaj denir.
Uygulama
Kurtaj ancak konusunda uzman hekimler tarafından uygulandığında riskleri yok denecek kadar azdır. Kurtaj mutlaka steril şartlarda yapılmalıdır. Lokal anestezi (bolgesel uyuşturma) ile yapılabileceği gibi genel anestezi (uyutularak) ilede yapılabilinilir. Kurtaj işleminde eğer genel anestezi tercih ediliyorsa hastanın işlemden 4 - 5 saat oncesinden itibaren ac ve susuz olması istenmektedir.

[h=2]Mersin Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]