Herkese merhaba arkadaşlar,
Havacılık sektorundeki hicbir branşın veya sınıfın toz pembe bir dunyası yoktur maalesef. Evet guzel bir meslektir havacı olmak ve ucak bakımcı olmak. Ama dışardan bakınca sadece guzel yanlarını gorebilir insanlar. Bu sefer de sizlerle bir ucak bakımcı olmanın olumsuz veya zor yanlarını konuşmak istedim. Gecenki konuda olduğu gibi tekrar soyluyorum, ben kimseye ucak bakımcı olmayın demiyorum, mesleğin zorluk ve sorumluluklarını bilmeyenlere bir faydası olsun diye yazıyorum sadece

Havacılık sektorunde olmak her haliyle mukemmel bir şeydir zaten bence

İyisi kotusu olmaz. Sonra tuhaf tuhaf tepkilerle karşılaşmayalım değil mi

Bu arada muhendis, teknisyen, hangar, ucuş hattı, sivil, asker gibi hicbir ayrım yapmak istemedim. Ucak bakım icinde bulunan herkesin genel yaşadığı zorluklar acısından baktım tamamen

Şahsi tecrube ve gozlemlerim ile yazıyorum tabii bunları, sektorun icinde olan biri olarak
Eğitim: Her havacılık sınıfında olduğu gibi bir ucak bakımcının da hayat boyu eğitimi bitmez. Devamlı bir sınav ve eğitim icindedir. Ucak bakımcı olmak icin universitelerden muhendis veya teknisyen olarak mezun olabileceğiniz gibi dışardan kurslarla da sertifika alarak sektore dahil olabilirsiniz. Ayrıca asker olarak da askeri okulun ucak bakım mezunu personeli de olabilirsiniz. Ama lisans aldınız diye omur boyu tamamsınız diye bir şey yok. Devamlı tazeleme ve yenileme eğitimi almak zorundasınız.
Lisanslama: Tam bir burokratik kaostur. Kısaca şoyle soyleyeyim bir pilotun lisanslama işlemi bir ucak bakımcının lisanslama işleminden on kat basittir. O kadar cok ince ayrıntı var ki hata yapmamak imkansız neredeyse. İmzalar, muhurler, damgalar, metinler, dosyalar... ucu bucağı yok. Lisans atlamak icin de ayrıca cabası var tabii. Askerseniz bu sefer de mesleki sınavlar ile yetkilendirmeler bitmez. Devamlı bir caba icerisindesiniz. Sadece sınav değil yani.
İngilizce: Bir doneme kadar İngilizce bilmeyen personel vardı evet ama artık iyice azaldılar ve sektore yeni dahil olacaklar icin şart hale gelmeye başladı. Cunku kullanacağınız butun kılavuz ve bakım kitapları İngilizce olarak olacaktır. Cunku havacılık dili dunyanın heryerinde İngilizce'dir.
Erken Uyanmak: Vardiyalı sistemle calışır ucak bakımcılar genelde ama yuksek tempolu donemlerde pilotlar gibi ucak bakımcılar da sacma sapan saatlerde uyanır cok gec saate kadar calışamaları gerekebilir. Yani bir havacı ile normal insan cidden cok farklı yaşar
İntikal: Ne yazık ki ucak bakımcılar da surekli kendi evinde bulunmazlar. Sezona veya ihtiyaca gore başka şehirlere hatta başka ulkelere giderek oralarda da gorevlerini yaparlar. Bu bazıları icin mental olarak etkileyebiliyor maalesef. Askerler de aynıdır. Yani gorevlendirme ile başka hava ussune gorevlendirirler.
İş Bulmak: Ucak Bakımcıların iş bulma ve staj suresi pilotlara gore biraz farklı işleyebiliyor. Yani bazı firmalar sadece staj icin kabul edebiliyor bazıları ise stajı bitmiş kabul edebiliyor. Tabii bu arada buralarda uygun kadro bulup hemen atlayabilmek cok onemli. Ama bu arada lisanslama da olduğu gibi bunda da burokrasiye takılmadan atlatmak biraz zor olabiliyor
Sağlık: Havacılık yıpratıcı bir meslektir. Mutlaka ucak bakım personeli sağlığına kendisi dikkat eder ama yoğun tempo ve ozellikle ucak ve yakıttan kaynaklanan kimyasal hava yuzunden etkilenme riski altındadır. Coğu zaman ucaktan kaynaklanan radyasyon kazaları bile yaşanabiliyor maalesef.
Sorumluluk: Bir ucak bakım personelinin sorumluluğu cok ağırdır. İşini savsaklayamaz, atlayamaz, boş veremez. Cunku o boş verirse az once onunla tokalaşan pilot ve yanından gecen yolcuların olum riskini yaşayabilir. Herkes ucak bakımcı olabilir ama bunun sorumluluğunu alabilmek, bu yetkiye sahip olmak bambaşka bir şeydir. Ucak bakımcının havacılıktaki yeri cok onemlidir.
Bilgi: Bilmiyorum diye bir şey yoktur. Yani bir arıza icin bilmiyorum o yuzden kapatalım diyemez asla. Araştırmalı, uzerine calışmalı, kafa yormalı, ilgilenmeli. Gercekten tatmin olmadan veya emin olmadan bir ucağı servise asla vermez. Ve bir pilot onun bilgisine sonuna kadar guvenir. O yuzden ucak bakımcının sorumlulu her zaman fazladır. Umarım ilginizi ceker ve beğenirsiniz arkadaşlar

Unutmayın havacı demek pilot, hostes falan demek değildir. Ucak bakımcısı olsun trafik kontrolloru olsun her şeyi ile bir butundur. Herkesin sorumluluğu sonuna kadardır. Cunku birinin yaptığı hata herkesi etkiler ve ne yazık ki birinin olumune bile sebep olabilir