Bolge: Ueno/Gunma (Japonya) İşletmeci: Japon Hava Yolları
Kalkış havalimanı: Tokyo Havalimanı Kuyruk numarası: JA8119
İniş havalimanı: Osaka Havalimanı
Kaza sebebi: Ucak kuyruğunun kopması, bakım hataları, kabin basıncının duşmesine bağlı olarak meydana gelen hidrolik arıza
Yolcu Sayısı: 509
Murettabat: 15
Yaralılar: 4
Olu Sayısı: 520
Kurtulanlar: 4
Havanın guzel ve Japon halkının nadir tatil yaptığı gunlerden biriydi. Japon Hava Yolları ic hatlardaki yoğunluğu karşılamak icin Boeing 747SR-46 tipi ucaklardan almıştı. Boeing 747SR, daha geniş ve teknolojik olması, benzin tankının ise diğer Boeing 747'lerden kucuk olması ile Japon Hava Yolları'nın ic hat gozdesi olmuştu. 509 yolcusu ile Tokyo Havalimanı'ndan kalkan ucağın kokpitinde ve kabininde 12 dakika sonra buyuk bir patlama sesi duyuldu. Fakat motorlar, kanatlar yerindeydi. Daha sonra patlama sesinin sebebi anlaşılmıştı. Ucağın arka basınc perdesi patlamıştı.
Fakat patlama ile birlikte ucağın dikey sabitleyicisi de yaklaşık 5 metrelik uc kısmı ile dikey dengeleyici de denize duşmuştu. Bu sebeple icerideki kabin basıncı azaldı ve ucağın tum hidrolik sistemi devre dışı kaldı. Yuksek irtifada kabin basıncı duştuğu icin oksijen maskeleri takılmak uzere duşmuştu. Pilotlar, transponder vasıtasıyla tehlike sinyali yayını yaptılar. Tokyo Bolge Kontrol Merkezi, acil iniş icin ucağa gerekenleri bildirdi. Fakat tum hidrolikler devre dışı kaldığı icin ucak yukarı aşağı ani dalışlara başladı. Buna karşılık pilotlar (Kaptan pilot Takahama Masami ve ikinci pilot Sasaki Yutaka) tum motorlara farklı guc vererek ucağın dengede kalmasını sağladılar. Ucağı yavaşlatmak icin iniş takımlarını acan pilotların bu hamlesi de sonuc vermedi. Ucağın iniş takımları acılınca dev Boeing 747 irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar, 13.500 feet'e (4.100m) indiklerinde ucağın tamamen kontrolden cıktığını belirttiler. Boeing 747, İzu Yarımadası uzerinden gecerek Pasifik Okyanusu'na doğru yoneldi ancak daha sonra tekrar geriye donerek 7.000 feet'e (2.100m) kadar alcaldı. Pilotlar ucağı 13.000 feet'e kadar (4.000m) kadar yukseltmeyi başardılar. Fakat o andan sonra ucak dağlara doğru cok hızlı bir şekilde alcalmaya başladı. Saatler 18.56'yı gosterdiğinde ise ucak 6.800 feet (yaklaşık 2.100 metre) yukseklikteyken radarda kayboldu. Ardından cok yuksek bir suratle Takamagahara Dağı'na cakıldı. Carpmanın etkisiyle ucağın buyuk bir bolumu ters dondu ve infilak etti.
Ucağın arka basınc perdesinde meydana gelen patlamadan itibaren gecen 32 dakikalık surede, bazı yolcular ailelerine veda mektubu yazdı. Japon Hava Yolları'nın 123 sefer sayılı ucuşunda meydana gelen mekanik arızalar, simulator ortamında yeniden canlandırıldı. Simulator de dort ayrı ucuş ekibi buyuk caba sarfetmelerine rağmen ucağı sağlıklı bir şekilde yere indiremediler. Bunun yanında, 747'yi 32 dakika boyunca havada tutan gercek murettabatın bu suresine simulasyon da test yapan dort ucuş ekibinden hicbiriside bu sureye ulaşamadı.
Kazadan yaklaşık 20 dakika sonra Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 'nin 345 TAS filosuna bağlı bir C-130 Hercules duşen 747'nin yerini tespit etti. Yokota Hava Ussu'ne kurtarma operasyonunu başlatmak istediklerini, bolgeye bir helikopteri yonlendirebileceklerini ve Japon kurtarma ekiplerini olay yerine ulaştırmak istediklerini bildirdiler. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin kurtarma teklifine Japon yetkililer karşı cıktılar ve kurtarma calışmalarının Japonya Oz Savunma Kuvvetleri'nin yuruteceğini ve başka bir yardım ekibine gerek olmadığını acıkladılar.
Bir JSDF helikopteri enkazı gece saatlerinde buldu. Ancak yağmurlu hava, gece hava koşulları ve uygunsuz arazi şartları nedeniyle enkazın olduğu yere iniş yapmayı başaramadı. Pilot, havadan aşağıda hicbir yaşam belirtisi olmadığını bildirdi. JSDF bu rapora dayanarak, kurtarma ekiplerinin enkazdan 63 kilometre uzaklıkta bulunan, helikopterin inişi icin gerekli olan rampaların ve diğer hazırlıkların yapıldığı bir koyde geceyi gecirmelerini sağladı. Ertesi sabaha kadar kurtarma ekiplerinin kaza yerine gitmelerine izin verilmedi. Daha sonra sağlık ekipleri, dağda yaralanmaya ve şoka bağlı olarak hayatını kaybetmiş olan cesetler buldu. Yani olenler arasında kazadan sağ kurtulan ancak yardımın gecikmesi sonucunda olenler mevcuttu. Bir doktor ise "kurtarma ekipleri on saat once gelseydi, yaralılar kurtulurdu" acıklamasını yaptı.
İlk arama calışmaları beş bin kişinin katılımıyla yaklaşık altı saat surdu. Japon Hava Yolları kabin gorevlisi Yumi Ochiai, kazada 524 yolcu ve murettebat icinde kurtulan dort kadın yolcudan birisiydi. O, enkazın ortasındayken parlak ışıklar ve helikopter rotor sesleri ile kendine geldiğini, gece boyunca kazadan kurtulan diğer yaralıların cığlık ve iniltilerini duyduğunu ve kurtarma birliklerinin sabahtan once gelmediklerini soyledi.
Kaynaklar:
Vikipedi: Japon Hava Yolları Ucuş 123
Vikipedi: Transponder nedir?
Kaza ve Ucağa Ait Fotoğraflar
Kaza yapan Boeing 747SR-46 Osaka Havalimanı'nda:
Japon Hava Yolları ucuş 123'un kabininden kurtarılan bir fotoğraf: