Kurtaj nasıl yapılır ?Hayatında ilk defa kurtaj olacak kadınlar işlemin nasıl yapıldığını bilemedikleri icin buyuk korku yaşarlar. Bazı kadınlar daha onceden bu tur bir operasyon gecirmiş arkadaşlarından duydukları sayesinde konu hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu bolumde kurtaj işleminin nasıl yapıldığı ayrıntıları ile anlatılmaktadır.
Kurtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezi uygulandığında rahim ağzının her iki yanına ilac enjekte edilir..
Kurtaja karar vermeden once sadece pozitif olan gebelik testine itibar edilmemeli, mutlaka ultrason ile gebeliğin varlığı ve rahim icinde yerleştiği doğrulanmalıdır.
Kurtaj ilk olarak muayene ile başlar. Bu aşamada kişi idrarını yaparak mesanesini boşalttıktan sonra ic camaşırını cıkartıp muayene masasına gecer. İdeal olan kişinin bu aşamadan once ozel onlukler giymesi ve kendi kıyafetleri ile işlem odasına girmemesidir. Jinekolojik muayene masası ozel bir masadır ve kişinin işlem icin en uygun pozisyon olan lithotomi pozisyonunda, yani bacaklarını ozel bolumlere yerleştirerek yatmasına olanak verir. Eğer genel anestezi uygulanacak ise hastaya bu aşamada ince bir katater yardımı ile damar yolu acılır ve anestezi uzmanı bir hekim tarafından ilac verilir. Hasta birkac saniye icinde uyur. Onemli olan anestezinin kadın doğum hekimi ya da bir başkası tarafından değil bu konuda tecrubeli bir anestezi uzmanı tarafından verilmesidir.
Hasta uyuduktan sonra pozisyon verilir ve ilk once rahimin durumunu ve buyukluğunu değerlendirmek icin jinekolojik muayene yapılır. Rahimin ozellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı gorunur hale gelir. Vajina ve serviks antiseptik solusyonlar ile yıkanarak olası bir enfeksiyona karşı onlem alınır. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına ilac enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tenekulum ya da tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Bu işlem ağrı verebilir. Tenekulum cekilerek rahimin duz bir hale gelmesi sağlanır.
Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır (dilatasyon). Bunun icin mumkun olan en ince buji kullanılır. Bujiler caplarının milimetre cinsinden buyukluğune gore numaralandırılır. Genelde 6 ya da 7 numara bujiye kadar dilate edilir. İşlem daha once doğum yapmış olanlarda kolay olmakla birlikte, şahsi tecrubelerimize gore gebe kadınlarda rahim ağzı zaten 6-7 milimetre dilate olmuş olduğundan coğu kadında dilatasyona gerek kalmaz.
Dilatasyon işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanuller rahim ağzından gecirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Bu kanuller meşrubat icmek icin kullanılan pipetlere benzerler. Kanul yerleştirildikten sonra, ucu bu amac icin uretilmiş 60 santilitrelik, vakum yaratan ozel enjektore bağlanır. Enjektorun duğmesi acılarak negatif basınc oluşması sağlanır ve enjektor ileri geri hareket ettirilerek rahim ici temizlenir. Bu işlem lokal anestezi altında hastaya oldukca rahatsızlık ve acı vermektedir. Rahim ici tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir. Eğer iceride parca kalmasından şuphe edilir ise kesin kuretler ile kavite iyice temizlenir. Eskiden kullanılan bu kuretler gunumuzde artık pek tercih edilmemektedir. Hem rahim delinmesi hem de işlem sonrasında rahim ic zarlarının yapışmasına bağlı ileride gelişebilecek kısırlık ihtimali keskin kuretler ile cok artmaktadır. 10 haftalıktan kucuk gebeliklerin sonlandırılmasında keskin kuretlere gerek yoktur. Eğer tıbbi bir neden ile ve hekimler kurulu kararı ile 10 haftadan buyuk bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha buyuk kanulleri vakum cihazlarına bağlayarak yapılır ve ardından keskin kuretler ile parca kalıp kalmadığı kontrol edilir.
Biopsi amaclı yapılan kurtajlarda da en ince kanuller kullanılabilir. Ancak burada ince kesin kuretlerin tercih edilmesi patolojik tanı acısından daha yararlı olabilir.
Kavitede parca kalmadığından emin olunduktan sonra kanuller ya da kuretler cıkartılır. Tenekulum yerinden alınır ve eğer cıktığı yerde kanama varsa baskı uygulanarak durdurulur. Vajina tekrar antiseptik solusyonlar ile yıkanır. Ardından spekulum cıkartılır.
İşlem lokal anestezi ile yapılmış ise hasta 5-10 dakika dinlendikten sonra kalkabilir ve gidebilir. Genel anestezi uygulanmış ise hasta uyandırılır. Uyanma suresi genelde kullanılan ilaca bağlı olarak 5-10 dakika kadar surer. Hasta 60-120 dakika kadar dinlendikten sonra evine gidebilir.
Eve giderken hicbir kimse kişinin kurtaj olduğunu anlayamaz. Dışarıdan fark edilebilecek herhangi bir belirti yoktur. Evine gonderilen hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltıcı ilaclar verilebilir. Hasta genelde 1 hafta sonra ultrason kontrolune cağırılır.
Kurtaj sonrası 2-3 gun kadar kanama olabilir. Ancak hic kanama olmaması da anormal bir durum değildir ve inceleme gerekmez. Kanama olmamasına rağmen şiddetli ağrılar var ise inceleme gerekir.

[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]