Kurtaj olan kadınların %10 kadarında kurtaja bağlı ceşitli onlenebilir riskler ortaya cıktığı halde %2’sinde major risk ortaya cıkar.
Kurtajdan sonra bir hafta icinde anesteziye bağlı risklerden olabileceği gibi enfeksiyon, emboli, kanama ya da tanı konamamış dış gebelik kanamasına gibi ceşitli nedenlere bağlı olarak anne olumleri gorulebilir.
SERVİKS, YUMURTALIK, KARACİGER KANSERİ
Duşuk yapan kadınlarda rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri ve karaciğer kanseri riski, duşuk yapmayanlara oranla ortalama 3-4 kat fazla gorulur. Duşuk yapan kadınlarda artan kanser riskinin nedeni gebelikte doğal hormon ortamının bozulması, immun sistemin zayıflaması ve stres faktorudur.
RAHİM DELİNMESİ
Kurtaj işlemi sırasında %2-3 oranında rahim delinmesi gorulebilir. Eğer kurtaj sırasında tanı konamaz ve tedavi edilmezse oldukca tehlikeli durumlar ortaya cıkar. Daha ziyade cok doğum yapan ya da cok sayıda kurtaj olan kadınlarda gorulur.
Rahim delinmesi tanısı konduğunda hemen laparoskopi ile tanı kesinleştirilir; eğer tehlikesiz alandan basit bir perforasyon olduysa ve barsak delinmesi gibi komşu organlar zarar gormediyse bu alan primer olarak kapatılabilir ve sonra antibiyotik baskısı altına alınır. Bazı durumlarda cerrahi olarak rahmin ortadan kaldırılması gerekebilir.
RAHİM AĞZI SERVİKSTE YIRTIK
Kurtaj sırasında kullanılan tenakulum aleti ile servikste yırtık oluştuğunda tedavi edilmezse ilerde servikal yetersizliğe bağlı erken doğum ve buna bağlı komplikasyonlar ortaya cıkabilir.
PLASENTA PREVİA
Plasenta previa: Gebelikte plasentanın rahim alt segmentine yapışarak kanamaya neden olması. Sık sık kurtaj olan hastaların daha sonra istenen gebeliklerinde plasentanın alt segmente implante olması olasılığı oldukca artar. Bu durumda plasentanın anormal gelişmesi, fetuste anomalilere, fatal gelişme geriliğine, fetal olume ya da gebeliğin ikinci yarısında aşırı vajinal kanamalara neden olabilir.
PELVİK İNFLAMMATUAR HASTALIK (PID)
Klamidya enfeksiyonuna yakalanan gebelerin ortalama %23’ine dort hafta sonra PID gelişebilir. Klamidya enfeksiyonu gelişen hastaların ortalama %25’inde abortus gorulebilir. Bu nedenle gebe kalmadan once klamidya tedavisinin yapılması icin gerekli tetkikler alınmalıdır.
ENDOMETRİOZİS
Endometriozis; duşuk yapan kurtaj olan kadınlarda endometriozis olasılığı daha fazla artar. Bu durum zamanla ilerlerse barsaklarla tuba ve yumurtalıklar arasında yapışıklıklar, adet sancıları ve gebe kalmakta zorluklar ortaya cıkabilir.
RUHSAL PROBLEMLER
Kurtaj işleminden sonra ilk birkac hafta icinde hastalarda sinirsel rahatsızlıklar, uyku bozukluğu, kurtaj olmak konusunda verdikleri karardan pişman olmak gibi duygusal bozukluklar gorulebilir. Hatta hastaların bir kısmı psikiyatriste muracaat ederek psikotropik ilaclar kullanmak zorunda kalabilir. Ozellikle adolesan cağında kurtaj olan gencler arasında intihar teşebbusu nadir de olsa gorulmektedir. Bu nedenle bu yaş gurubunda olan hastalara karşı dikkatli olmak, ruhsal durumunu iyi gozlemek, en yakınında olanları bu konuda uyarmak oldukca onemlidir.
Op. Dr. Kutlugul Yuksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kurtaj işleminin riskleri
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kurtaj işleminin riskleri