Kuretaj hakkındaKuretaj
Rahim ağzının acılıp, rahim icinin boşaltılmasını sağlayan kucuk cerrahi bir işlemdir. Genelde iki amac icin yapılır. Gebe kalan kadınlarda, rahim icindeki dokuyu boşaltmak icin ve duzensiz kanamalı kadınlarda teşhis koymak icin yapılır. Ayrıca bazen duşuklerden sonra, rahim icinde herhangi bir doku kalıp kalmadığını anlamak icin, kontrol amacıyla da yapılabilir. Boylece aşırı kanama ve enfeksiyon gelişmesi onlenir. Eğer gebeliğin erken donemi ve doku miktarı cok az ise bu işlem gerekli olmayabilir. Bunun kontrolu ultrasound ile yapılabilir.
Bazen adet kanamasının duzeni değişebilir. Adet kanamaları arasında veya cinsel ilişki sonrasında lekelenmeler olabilir. Bu tur durumlarda ve menopozdan sonra olan kanamalarda teşhis amacıyla kuretaj yapılarak biyopsi alınır. Genelde anestezi gerektirmez, işlem sırasında ağrılı bir donem vardır ancak bu cok kısa surer. Ancak genel anestezinin yapıldığı durumlar da vardır. Rahim ağzı cok darsa veya hasta acıya cok dayanıksızsa yapılabilir. Alınan materyal patolojiye gonderilir, bunun sonucuna gore tedavi yapılır. Nadiren aşırı vajinal kanamalarda, teşhis amacıyla değil ancak tedavi amacıyla kuretaj yapılabilir. İlaclı tedavi yeterli olmadığında uygulanır.
Nasıl Bir İşlemdir
Once, anestezi yapılacaksa ,anestezist tarafından genel anestezi verilir. Daha sonra rahim ağzını acmak icin dilator dediğimiz tup şeklinde bir alet kullanılır. Bu aletle rahim ağzından girilir. Rahimdeki dokular vakumla alınır. Tum işlemlerin suresi yaklaşık beş dakika kadar surer.
Calışmaya Ne Zaman Başlayabilirim
Coğu kadın icin bir gunluk izin yeterlidir. Fiziksel olarak iyileşme cabuk olur. Fakat psikolojik olarak iyileşme daha uzun surebilir. Cunku eğer istenen bir gebelik ise bebeğinizi kaybetmek sizin icin zor olacaktır. Kuretajın ardından duzensiz kanamaların olması beklenen bir durumdur.
Kuretajın Ardından
- Buyuk pıhtılar ve aşırı kanama oluyorsa
- Ciddi karın ağrısı varsa
- Kotu kokulu vajinal akıntı varsa
- Yuksek ateş varsa hemen doktorunuza haber verin.
Riskleri Nelerdir
Hemen hemen hic riski yoktur. Aşağıdaki sorunların oluşması da ozellikle gebe olmayan kadınlarda oldukca nadirdir.
- Rahimde delinme olabilir. Ozellikle gebe kadınların rahimlerinin duvarları cok hassas olduğu icin dikkatli olmak gereklidir.
- Rahimdeki doku tamamen cıkarılmamış olabilir. Kalan kısım kendisini atabilir ancak kanama ve enfeksiyon yaratma ihtimali vardır. Bu durumda işlemin tekrarı gereklidir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kuretaj hakkında
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kuretaj hakkında