Ucak hareket halinde iken hava akım yonune doğru bakan pitot tupune giren hava akımının oluşturduğu basıncla ucağın yan taraflarında bulunan static basıncı olcen aletten elde edilen sonuclar karşılıştırılıp bernoulli denkleminden elde edilen denklemle ucağın hızının elde edilmesine yardımcı olan onemli bir elemandır.

''Remove before flight'' yazılı bir kılıfı vardır. Bu kılıf cıkarılmadan ucuş yapılmaz, bunu kontrol etmek pilotun preflight checklist'indeki işlerden biridir.

Ucak yerdeyken ise bu elemanı kılıfıyla uygun bir şekilde korumaya alırız. Bu da diğer onemli noktalardan biri.

Birgen Air kazasındaki 757 ucağı yaklaşık 3-4 hafta gibi bir sure yerde yatmıştı ve pitot tupu kılıflarla kapatılmamıştı. Bu sebeple arılar yuva yapmıştı ve bu ucus sırasında kaptan pilotun hızının yanlıs olculmesini saglamıstı. Kaptanın durması gerekirdi boyle bir olayda ama durmayınca buyuk bir olumcul kazaya ''koruma altına alınmayan pitot tupu'' sebep vermiştir.

301 Sefer Sayılı Ucuş - Birgen Air Kazası Arkadaşlar Bilgen Air kazasını anlatmaya calışacağım. @StRonKComrade ve @thedelirmis isteği uzerine bu konuyu acıyorum. Oncelikle konu uzun oldu cunku hikayeyi biraz yavaştan aldım. Ayrıca yanlışlık yapmamak icin baktığım kaynakları da belirteceğim. Umarım beğenirsiniz, iyi okumalar. Not...
www.technopat.net




Gerek teknisyenin, gerek de pilotun canı gibi bakması gereken elemandır