Merhaba. Cok buyuk gucler soz konusu olduğunda cok ağır iş makinelerinde (buldozer, greyder, ağır tonajlı kamyonlar, vb. ) Ve ağır nakliye ucaklarında servo valf ve servo silindirlerin uygulaması kullanılır. Servo valf, servo silindir ve servomekanizmanın ne olduğu uzerinde ayrı ayrı duralım.





Servo valf: Servo valfler kucuk kapasiteli hidrolik kapasiteli selenoidle kumandalı hidrolik valflerin cıkışından daha buyuk hidrolik guclerin icsel donuşumlerle kademeli olarak alınmasını sağlarlar.





Servo silindirler: Servo valfleriden buyuk kapasitelerle alınan hidrolik akışkanın bu cıkış gucunu kendi icinden ileri-geri doğrusal harekete (guce) ceviren sistem parcalarıdır.

Servo valf ve servo silindirler manuel (elle) kumanda edildiği gibi bir transducerin (Sensor) cıkışından alınan + ve – hata sinyalleri icindeki amfiyle bu zayıf elektrik sinyalleri kuvvetlendirilen bir servomekanizmayla, bu elektrikli (selenoidli) hidrolik valfin, bu servo mekanizmayla otomatik duzeltilerek servo valfin selenoidlerinden kuvvetlendirilmiş elektrik sinyali (akımı) şeklinde verilerek otomasyonu istenen bazı uygulamalarda bu tur işlemler otomatik olarak yapılabilir.





Servo mekanizmalar (regulatorler): Uygulanan bir proseste cıkış sinyaliyle kendi kendisini otomatik kontrol edebilen mekanizmalardır. Calışma prensibi olarak eksi geri besleme (feedback) mantığıyla calışarak, cıkışından alınan cıkış sinyallerini, bir hata sinyali olarak asıl giriş sinyalini azaltıp coğaltarak, cıkışta oluşan hatalı hareketleri (orneğin bazı mekanik eylemleri) duzeltebilmek icin en doğruya doğru, bazı salınımları yapacak şekliyle duzeltelebilirler. En basit olarak servomekanizma bir buhar makinesine buhar kazanından gonderilen buharı merkezkac kuvvetiyle buhar makinesi miline bağlı olarak donen başka bir mil etrafında, cevresine asılı olan ağırlıkları hızla donerken bir surgulu valfle, makineye giren buharı artırıp azaltabilen, bu şekilde buhar makinesinin cıkışındaki milin cıkış devrini sabitleyebilen, James Watt tarafından ilk uygulanan mekanizmadır. Elektronik voltaj regulatorlerinde veya bazı robotik uygualamalarda bu uygulama kulanılabilir. Servomekanizma sistemleri James Watt'ın ilk yaptığındaki gibi tumuyle mekanik olabildiği gibi, elektrik, elektronik, yazılımla ve bilgisayar kontroluyle de (Ucak otomatik pilotu gibi) olabilir.

Servo valf ve servo silindirler orneğin cok buyuk bir ucağın kuyruktaki yon dumenini, bu kokpitteki direksiyon (steering sisteminde) miline bağlı potansiyometreden cıkan cok zayıf elektrik sinyaliyle bu dumeni kuyrukta sağa veya sola ceviren servo silindirlere buyuk kumanda gucu olarak vermekte kullanılabilir. Potansiyometreden cıkan sadece sinyal seviyesindeki cok zayıf elektrik akımı (aslında cok zayıf olan yon bilgisi) bir amfiden (OPAMP) gecerek kuvvetli elektrik akımına, bu elektrik akımı servo valf ve servo silindirler aracılığıyla dolaylı donuşumle bu ucağın kuyruk yon dumenine kadar iletilerek, cok zayıf elektrik sinyallerinin cok buyuk kumanda guclerine donuşebilmesi boylece sağlanabilir. Resimler netten bir alıntıdır. Kolay gelsin.