Herkese merhabalar. Şimdi size ilginc bir ucak kazası anlatacağım. Cok ilginc bir nedenden oturu olmuş. Ucağın tam bilgilerini bilmiyorum. Bu olayı bilenler yazabilir.
Ucak Airbus'ın A330 modeli. İnişe 100km~ kala once sol birkac dakika sonra sağ motor bozuluyor. Motorlar gaz koluna tepki vermiyordu. Motorlar calışmasına rağmen tepki vermiyordu. Motorlar olmadan inemeyecek kadar uzaktaydılar. Pilotlar denize iniş icin proseduru başlattılar. Kaptan pilotun aklına bir fikir gelmişti o sırada. Gaz kolunu cok yavaşca ileri ittiğinde motorun devirlendiğini farketti. Motorun gucunu 74% seviyesine cıkartabildi. Piste ulaşmayı başardılar. İnerken motoru boşa aldılar ancak ucak yavaşlamıyordu. Farkettilerki motor gaz koluna tepki vermiyor ve 74% de stabil kalmış. Ucağı denize ucmadan ramak kala durdurmayı başardılar. Kimse yaralanmadan ucaktakiler kurtuldu. Tabii hemen devlet soruşturma actı. İlk garip olan iki motorda aynı sorun cıkmasıydı. Ucağın karakutusuna baktılar ve motorun gaz koluna tepki vermediği farkedildi. Ucağın ana bilgisayarındaki hata kodlarında yakıt akışını sağlayan valflerin sıkıştığı sorunu gozlemlendi. Bu valf incelemeye gonderildi ve acıldı. Acılınca icinden beyaz toz şeklinde bir madde cıktı. Madde valfin acılıp kapanmasını engelliyordu. Madde incelenince suyu icine ceken bir madde olduğu sonucuna varıldı. Bu maddenin orda olmaması gerekiyordu... Bu madde yakıt tankeri yakıt doldurulurken yakıtın icindeki suyu filtreleyen bir madde olduğu farkedildi. Bu maddenin o valfin icine veya depoya girmemesi gerekiyordu. Yakıt tankerindeki filtre incelendiginde bukulmuş olduğu fark edildi. Daha yakından incelenince icinde tuz bulundu. Yakıtın icinde tuz bulunmaz oysaki. Firmadan yeni filtre isteyip doldurma şartları simule edilerek testler yapıldı. Filtre tuzlu suya maruz kaldığında bukuluyor ve o beyaz maddeyi sızdırdığı keşfedildi. Ancak tuzun yakıtta bulunması sıradışıydı. Ucağın doldurulduğu havalimanı denize yakın yani tuzlu suya. Yakın zamanda yakıtın yeraltında tutulduğu yer genişletilmişti. Kazılar sırasında yeraltındaki tuzlu suyun borulara karışmaşı muhtemel. Borular temizlenmemiş olmalı ki tuz kaldı. Bu da olay zincirini başlattı ve başından beri bahsettiğim olaylara yol actı. Filtreyi ureten firma tasarımını guncelledi. Ucak az daha dalgalı okyanusta parcalanmaktan kurtuldu. Pilot sivil havacılıkta verilen en yuksek duzeydeki madalyayı kazandı.
Kısaca kucuk ihmallerin buyuk sorunlara yol actığı gorulmektedir. Ucaklarda tuz bile sorun teşkil edebilmektedir. Siz ne duşunuyorsunuz?
Coğrafya / Uzay Bilimleri Tuzun Neden Olduğu Ucak Kazası
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Coğrafya / Uzay Bilimleri Tuzun Neden Olduğu Ucak Kazası