Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya'nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı'nda iki Boeing 747 ucağının yerde carpışmasıyla oluşmuş kazadır. Dunya havacılık tarihinin en buyuk kazası olarak kabul edilen bu kazada tam 583 kişi hayatını kaybetmiştir.
Carpışmanın sebebi buyuk oranda iletişim yetersizliğinden kaynaklanıyor. O gun Tenerife yoğun sis altındaydı ve goruş acısı cok duşuk seviyedeydi.
Pan Am pilotu sisler icinde bir ışık fark etti. Bu KLM'nin ışıklarıydı. Pan AM, C-4 cıkışına yaklaşıyordu. Pan Am pilotu, KLM'nin kalkış hızıyla kendilerine doğru geldiğini fark ettiğinde, bize doğru geliyorlar dedi. 2. pilot ise havalan, havalan, havalan diye tekrarladı. Pan Am ekibi motorlara tam guc verdi ve carpışmadan kacınmak icin sol yana, pistin dışına keskin bir donuş yaptı.
KLM pilotları Pan Am'i fark ettiklerinde durmaları icin cok gecti. Cunku ucağı durdurabilecek hızı coktan gecmişlerdi. Son bir umutla ekip, ucağı erken kaldırmaya calıştı. Bunun sonucunda, tırmanmaya calışan ucağın kuyruğu piste carptı ve 22 metre boyuca şiddetli bir bicimde suruklenmeye başladı.
KLM yerden nihayet kalktığında Pan Am'dan 100 metre ilerideydi. Ucağın burun kısmı Pan Am'dan kurtulmuştu, fakat motorlar, orta govde ve ana iniş takımları 260 km/s hızla Pan Am'in sağ cephesine carptı. Pan Am jetinin yolcu kabinini tam olarak kanatların ust kısmından yırtarak actı. KLM'nin sağ motorları ise Pan Am kokpitinin hemen arkasından girmişti.
KLM carpışma noktasını 150 metre gectikten sonra yan yattı ve 300 metre suruklendi. Ucağın gec kalkmasına da sebep olan tam depo yakıt, saatlerce kontrol edilemeyen bir yangına sebep oldu.
Her iki ucakta tahrip oldu. KLM jetindeki tum 234 yolcu ve 14 kabin gorevlisi yaşamını yitirdi. Aynı şekilde Pan Am jetindeki 326 yolcu ve 9 kabin gorevlisi, sacılan yakıttan cıkan yangın sonucu hayatını kaybetti. Kazadan dakikalar sonra bile Pan Am'in motorları calışıyordu. Motorları kapatmak istedilersede, KLM tarafından tahrip edilen kabinde bulunan kontrol kabloları ve tuşları pilotları caresiz bıraktı.
Yoğun sis sebebiyle 2 ucağın carpıştığı bile anlaşılamadı ekipler tarafından. İtfaiye ekibi sadece pistin diğer ucundaki KLM ile ilgileniyordu.