Biraz askeri fabrikalara onem verilse, teknolojiye onem verilse askeri acıdan, uretim konusunda kotu bir ulke değiliz aslında. Daha fazla devlet yatırımı yapılmalı. İşte F-35 icin sağladığımız parcalar:

2004 yılından bu yana programa destek veren Alp Havacılık, F-35 ucak govdesi yapısal parcaları ve asambleleri, iniş takımı bileşenleri ve motor icin F135 motoru titanyum entegre kanat rotorları uretiyor. F-35 Elektro Optik Hedef Sistemi ’nin parcası olan gelişmiş optik bileşenler icin uretim yaklaşımları geliştiren ve F-35 CNI Aviyonik Elektronik Arabirim Kontrol Cihazı uzerinde Northrop Grumman ile birlikte calışan ASELSAN ayrıca yakın zamanda tam olcekli uretim faaliyetlerini başlatacak. AYESAŞ şu anda iki temel F-35 bileşeni olan fuze uzaktan kumanda arabirimi ve panoramik kabin ekranının elektronik kartlarının tek tedarikcisi. F-35 Elektrik Kabloları ve Ara Bağlantı Sistemi ’nin (EWIS) yuzde 40 ’ını uretmekte olan FOKKER ELMO ayrıca, tum merkezi bolum kablo sistemleriyle TAI ’yi destekleyecek. FOKKER ELMO ayrıca motor icin, buyuk bir kısmı İzmir ’deki tesislerinde uretilecek olan EWIS geliştirecek. 2005 yılından bu yana F-35 eğitim sistemlerini destekleyen HAVELSAN, gelecekte Turk F-35 Entegre Pilot ve Bakım Eğitim Merkezi (ITC) ve Turkiye ’deki ilgili eğitim sistemlerinin geliştirilmesi icin oncu bir rol ustleniyor. 2005 yılından bu yana F-35 ’i destekleyen KALE HAVACILIK, TAI ile birlikte F-35 ucak govdesi yapısal parcalarını ve duzeneklerini uretiyor. Uc ucak tipinin de iniş takımı kilit asambleleri icin Heroux Devtek ’i tek tedarikci olarak destekleyen Kale Havacılık ayrıca, motor donanımlarının uretimi amacıyla İzmir ’de Pratt & Whitney ile bir ortak girişim oluşturdu. 2004 yılından bu yana F-35 Programı ’nı destekleyen MIKES, British Aerospace Engineering (BAE) ve Northrop Grumman icin F-35 ucak bileşenleri ve asambleleri sağlıyor. ROKETSAN ve TUBITAK-SAGE birlikte, 5. nesil savaş ucağı F-35 ucağında dahili olarak kullanılacak hassas gudumlu Stand-off Fuzesi ’nin (SOM) geliştirme, entegrasyon ve uretimini yurutuyor. 2008 yılından beri F-35 Programı ’nı stratejik olarak destekleyen ve tum F-35 ucaklarında kullanılan donanımları sağlayan TUSAŞ (Turk Havacılık ve Uzay Sanayii), Northrup Grumman ile birlikte ucak orta govdesi uretim ve montajı, kompozit dış kaplama ve silah bolmesi kapakları ile fiber kompozit hava girişi kanallarının uretimini yurutuyor. Havadan Yere Pilonlar ve adaptorler dahil F-35 ’in Alternatif Gorev Ekipmanları ’nın (AME) yaklaşık yuzde 50 ’sini ureten TUSAŞ, Pratt and Whitney ile imzaladığı stratejik anlaşma doğrultusunda onumuzdeki donemde FACO ve MRO&U icin ulke ve bolgede lider konumu hedefliyor. Kaynak: F-35 krizinde geri donulmez yola giriliyor