Kuyruk sokumu ağrısı (Pocik kemiği ağrısı- Koksydnia-Koksigoydnia) neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Doc. Dr. Sezai Leventoğlu
Gazi Universitesi Tıp fakultesi Genel Cerrahi AD Oğretim uyesi-Ankara
Kuyruk sokumunda ağrı sık gorulen ağrılı ve rahatsız bir durum olup kolaylıkla teşhis edilebilir. Bazen destek tedavisi ile haftalar ya da aylar boyunca sorunsuz gidebilir. Uzamış şikayetlere bağlı agresif tanısal testlere ya da girişimlere gerek duyulmamaktadır. Pek cok yayın bu konuda tek tuk vaka olarak bildirilmektedir.
Koksiks dediğimiz kuyruk sokumu kemiğinin ya direkt duşme-travmaya bağlı ya da normal doğum esnasında incinmesine bağlı ağrı ortaya cıkmaktadır. Ozellikle oturma pozisyonuna bağlı olarak da ortaya cıkabilmektedir. Yani sandalyede uzun sureli oturma ya da kaykılarak oturma da bu ağrının sebepleri arasında yer almaktadır.
Genel populasyonda gorulme sıklığı maalesef bildirilmemiştir. Sıklıkla aile hekimleri yılda bir veya iki kez boyle vaka ile karşı karşıya kalmıştır. Koksik yani kuyruk sokumu ağrısı adolasan ve yetişkinlerde sıklıkla gorulmektedir. Travma ve vajinal doğum nedeni ile kadınlarda 5 kat daha fazla gorulmektedir. Obesite yani şişmanlık ve de oturma pozisyonu değişkenlik gosteren bireylerde daha sık gorulur.
Nedenleri incelendiğinde en cok suclanan yanlış oturma pozisyonuna bağlı kuyruk sokumu kemiğine dışardan travma uygulanması sonucu ezilme, cıkık, kırılma oluşmasıdır. Bunun sonucunda burada inflamasyon ve cevre kaslarda spazm (kasılma) meydana gelmektedir.
Diğer nedenler incelendiğinde
·Tekrarlayan kucuk travmalar- kotu pozisyonlarda sert ve uygun olmayan yuzeyli yerlere uzun sureli oturma ki sıklıkla ucak ve araba yolculuklarında, yanı sıra ders calışmak ya da bilgisayar başında uzun sureli oturarak vakit gecirmek, uzun sureli bisiklet binmek gibi durumlarda ortaya cıkmaktadır. Bu kucuk travmalar inflamasyonu ve kas spazmını şiddetlendirmektedir.
·Vajinal yoldan doğum- doğum kanalından arka tarafa uygulanan basınc nedeni ile oluşabilmektedir.
·Dejeneratif eklem hastalıkları-
·Somatizasyon (yansıtma)-Depresyon, aile, iş ve gundelik yaşamdaki stresin bu bolgeye yansıtılması
Sık gorulmeyen nedenler arasında retrorektal kitle yani makat ile kuyruk sokumu arasındaki kitlelerde (kordoma, dermoid kist, tailgut kist gibi) ya da buradaki eklemlerde kalsiyum kristallerinin birikmesi sonucunda ortaya cıkan kuyruk sokumu ağrısı sayılabilir.
Ağrı ve hassasiyet kuyruk sokumuna loklizedir. Ozellikle uzun sureli oturma, yaslanarak-kaykılarak oturma sonucu kuyruk kemiğinde ağrı şikayeti olacaktır. Dışkılama ve seksuel ilişki sırasında sıklıkla ağrı duymaktadır. Bazen bu ağrılar prostat ya da pelvik iltihabi hastalığı taklit etmektedir.
Tanı rektal muayene ile konulmaktadır. Rektal muayenede kuyruk sokumu kemiği işaret ve başparmak arasında kavranarak harekete ettirildiğinde ağrının veya hassasiyetin varlığı araştırılır. Sıklıkla bu eklem hareketlidir, 13 derecelik normal bir acısı mevcuttur. İnflamasyon yoksa ağrı ve hassasiyet olmamaktadır.
Akut travmaya bağlı ortaya cıkan ağrılarda bu bolgeye buz torbası uygulanması, antiinflamatuar ilac kullanılması sıklıkla yeterli olmaktadır. Haftalar ve aylar icinde ağrı azalarak kaybolmaktadır.
Kronik kuyruk sokumu ağrılarında hastalar sıklıkla algoloji merkezlerine, ortopedistlere, fizik tedavi uzmanına hatta beyin cerrahisi uzmanlarına başvurarak sorunlarını cozmeye yonelik yardım istemektedir. Ancak bu konu ozellikli bir durum olup sıklıkla kolorektal cerrahi uzmanları tarafından irdelenip tedavi edilebilmektedir.
Radyolojik goruntuleme yontemleri ozellikle otururken ve ayakta lateral yan grafide kuyruk sokumu kemiğinin derecesi ozellikle oturur pozisyonda 25 dereceden fazla olması anlamlıdır.
Lokal injeksiyonlar- lokal anestetik, steroid ve dekstrozdan oluşan kokteyl injeksiyonlarından hastalar fayda gormektedir. 35 vakalık serimizde hastalarımızın bu bolgesine uyguladığımız injeksiyon sayesinde %80-85 oranında yanıt almaktayız.
Manipulasyon,Masaj- rektal yoldan kuyruk sokumu kemiği eklemine yapılan masajlar sayesinde bu bolgedeki spazmda azalma tespit edilmiştir.
Kuyruk sokumu kemiğinin cıkarılması-Koksigektomi- Kuyruk sokumu kemiğinin cıkarılması en son care olup ancak onerilmemektedir. Ceşitli serilerde başarı oranı %37-65 oranında bildirilmiştir.

[h=2]Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]