Kup - sutyen olculeri ve sık yapılan hatalarYapılan piyasa araştırmaları gostermiştir ki kadınların neredeyse ucte biri yanlış sutyen kullanmaktadır. Bu da elbette ceşitli rahatsızlıklara sebep olur. Oncelikle bilinmesi gereken şey, farklı ureticilerin aynı bedendeki urunlerinin de birbirinden farklı olduğudur. Bu yuzden, buradaki acıklamalar her ne kadar işin mantığını yansıtsa da altın bir anahtar değildir ve sutyen alınırken gecerli olan en onemli puf noktasının "denemek" olduğu gerceğini değiştirmezler.

Pazarlarda satılan takke, pardon sutyenler, doğrudan memebaşı hizasından olculen meme/goğus cevresine gore sunulur. Yani pazarcının sattığı "90 beden" bir sutyen, memebaşı hizasında goğus cevresi 90 cm olan "bir" bayana uyabilir ancak memebaşı hizasında goğus cevresi 90 cm olan "her" bayana uymaz! Bunun sebebi yazının devamında ortaya cıkacaktır.

Sutyen bedeni belirlerken alınması gereken iki olcu vardır. İlki goğuskafesi cevresidir ve memelerin altları (memealtı katlantısı) hizasında olculur. İkincisi, memebaşları hizasından olculen goğus cevresidir. İlk sayı, aynı zamanda sutyen bedeninin rakamsal kısmına karşılık gelir. Goğus cevresinin ise tek başına değeri yoktur ancak, bu sayıdan goğuskafesi cevresi matematiksel olarak cıkarılırsa, elde edilen değer aracılığı ile "cup" buyukluğu bulunur. Şoyle ki; hazırlanmış olan listeden, eldeki değere karşılık gelen harf, "cup" buyukluğudur. Olcum yaparken dikkat edilmesi gereken onemli bir nokta, olcubandının (masura) deriye tam oturması gerektiğidir. Goğus cevresi olculurken, masura memebaşlarını tam olarak ezmelidir. Cunku aşağıdaki listeden de gorulduğu gibi, 1 cm fark ile cup buyukluğu değişmektedir.

Yukarıdaki listede rakamlar cm olarak goğus cevresi ile goğuskafesi cevresi arasındaki farkı gosterir. Ornek olarak, goğuskafesi cevresi 78 cm ve goğus cevresi 97 cm ise, aradaki fark;

97-78=19

olduğundan "cup" buyukluğu, 19'a karşılık gelen D'dir. Sonuc olarak da sutyen bedeni (piyasada 78 D şeklinde bir urun olmadığından) 75 D'dir.

Yukarıdaki ornekte verilen olculere sahip olan bir bayan, 75 D yerine 80 D buyukluğunde bir sutyen aldığı taktirde, ki genellikle boyle yapılmaktadır, omuz ağrılarına davetiye cıkarmış olacaktır. Cunku sutyenlerin yapıldığı kumaşların esnenme payı genellikle vardır. Bir sutyen, memeleri taşırken bunların ağırlığını omuzlara değil, goğuskafesine iletmelidir. Bu sebeple de sutyen bağlandığında goğuskafesine sıkı bir şekilde oturmalıdır. Ornekteki bayan 80 D sutyen aldığında, hem sutyen zaten goğuskafesini sıkı şekilde saramayacaktır, hem de kumaş esneyeceğinden memelerin ağırlığını tutamayacak, kopcalar aracılığı ile tum yuk omuzlara binecektir. Oysa 75 D kullanırsa, esneme payı, sutyen bağlandığında alınmış olacak, memeler goğuskafesi uzerinde sabitlenmiş bir şekilde taşınacak, kopcalar da şeklen memeleri destekleyecektir.

Alınacak olan sutyenin goğuskafesi olcusu, olculen goğuskafesi cevresini aşağı doğru yuvarlayarak bulunur. Orneğin, goğuskafesi cevresi sırasıyla 79, 78, 77 olan 3 bayanın hepsi de 75'lik sutyen almalıdırlar. Hatta bazı giyim danışmanları, olcusu tam olan bayanlara bir kucuk olcude sutyen tavsiye etmektedir; olcusu 75 olan bayana 70'lik veya 85 olana 80'lik sutyen gibi.

Yukarıdaki grafiğin ust kısmında, goğus cevreleri birbirine eşit (100 cm) fakat goğuskafesi cevreleri farklı (85 ve 75 cm) olan iki ornek verilmiştir. Pazardan alınacak "100 beden" bir sutyenin, ikisine de mukemmel oturması beklenemez. Alttaki kısımda da goğuskafesi cevreleri aynı fakat memeleri farklı buyuklukte, yani goğus cevreleri farklı iki ornek gosterilmektedir.

Yapılabilecek en buyuk yanlış ise, denemeden sutyen almaktır. Neredeyse hicbir firmanın olculeri birbirini tutmamaktadır. Bu yuzden olculerinize veya kullandığınız bir markanın olculerine (aynı markadan alışveriş yapacak olsanız bile) guvenmeyin ve mutlaka deneyerek sutyen alın. Alacağınız sutyen oncelikle goğuskafesinize tam anlamıyla oturmalı ve sıkı bir şekilde sarmalıdır. Bu, kullanılmış olan kumaşın esneme ozelliğine gore değişecektir. Bundan emin olduktan sonra, o sutyenin memelere olan uyumunu kontrol edebilirsiniz. Bunun icin memelerinizi, hesaplarınıza gore cup'u uygun olan sutyenin icine, one eğilmek suretiyle sarkıtarak yerleştirin ve arkasını sonra bağlayın. Dik dururken sırtını bağladığınız ve memelerinizi altyanlarından one doğru cekiştirerek yerleştirdiğinizde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Denediğiniz sutyen uymadıysa, değişik alternatifler denemek gerekebilir. Duruma gore bir buyuk veya bir kucuk cup denemek, goğuskafesi cevresi daha kucuk fakat cup'u daha buyuk sutyen denemek gibi. Mesela, kendi olcumlerinize gore 78 C olduğunuz halde, cok beğendiğiniz bir sutyenin 75 C'si kucuk olduysa, duruma gore 75 D, 80 B hatta 80 C denemek gerekebilir ("aşağı doğru yuvarlama" kuralına aykırı da olsa onemli olan sutyenin uyması; yani denemek herşeyden once geliyor!).

Meme buyutme girişimlerinden sonra sutyen kullanmak gereklidir. Bunu yaparken seciminizi bilerek yapmanız icin verdiğim bu bilgiler umarım faydalı olur.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]