2100 yıldan daha uzun bir sure once, Yunan astronom Hipparchus yıldızların haritasını cıkardı. Uzun bir sure boyunca bu harita, insanlığın yıldızları sayısal koordinatlar ile takip etme konusundaki ilk girişimi olarak kabul edildi.
[h=2]Hipparchus’un yıldız haritası bircok yeni bilgi barındırıyor[/h] Hipparchus’u ise bir başka unlu astronom Claudius Ptolemy aracılığı ile tanıyorduk. Unlu astronumun ortaya koyduğu tezlerde Hipparchus’tan ve calışmalarından bahsediliyordu. Ancak Hipparchus’un olcum planları kaybolduğu icin bu calışmaları nasıl yaptığı tam olarak bilinmemekteydi.
Şimdi ise bu durum değişiyor. Araştırmacılar, Orta Cağ’dan kalma bir Yunan el yazmasında, Hipparchus’un kayıp tarihi belgesinin parcalarını bulduklarına inanıyorlar. History of Astronomy dergisinde yayınlanan belgeler; yalnızca Hipparchus’un kesin olcumler ve hesaplamalar yoluyla gece gokyuzunu haritalandırma girişimine değil, aynı zamanda astronomi tarihine de yeni bir ışık tutabilir.
[h=4]James Webb, 11.5 milyar yıllık gokkuşağı duğumu goruntuledi[/h] Trigonometrinin babası olarak da bilinen Hipparchus, antik Yunanistan’ın en buyuk astronomu olarak kabul ediliyor. Unlu astronomun ozel parşomeni ise Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki Rum Ortodoks Aziz Catherine Manastırı’ndan yer alıyor.
California’daki Early Manuscripts Electronic Library’den ve Rochester Institute of Technology’de bulunan Lazarus Project’ten ekipler, multispektral goruntuleme olarak bilinen bir teknik ile ışığın bircok dalga boyunu kullanarak belirsiz metinleri ve olcumleri ortaya cıkardı.
Sorbonne Universitesi ve Cambridge Universitesi’nden araştırmacılar daha sonra dort takımyıldızın tanımlarını deşifre edebildiler. Bu sadece Hipparchus’un haritasını ortaya cıkarmakla kalmadı, ekip ayrıca yeni ortaya cıkan sayısal kanıtların gercek yıldız koordinatlarıyla oldukca tutarlı olduğunu belirtti.
Son teknoloji dijital teknolojiler, hasar, bozulma veya kasıtlı silme nedeniyle insan gozunun goremediği belgelerdeki kulturel mirasın hayati parcalarını kurtarmaya devam ederken, bilim adamları Codex Climaci Rescriptus’un Hipparchus’un yıldız gozlemlerinden daha fazlasını ortaya cıkarabileceğini soyluyorlar.
Multispektral goruntuleme, antik Yunan matematikci Arşimet’in calışmalarının bilinen en eski kopyalarını da yeniden canlandırmıştı. Vezuv Yanardağı’nın patlamasında hasar goren parşomenlerin sırlarının yanı sıra İsrail’in Kumran bolgesindeki mağaralardan kurtarılan tarihsel olarak onemli İncil parcaları olan Olu Deniz Parşomenlerinin sırları da bu şekilde ortaya cıkmıştı.
Hipparchus’un kendi yıldız haritasının ortaya cıkması ile astronomi tarihi bir kez daha değişebilir. Peki siz Hipparchus’un yıldız haritası hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.