Bluetooth ozelliği sayesinde bilgisayarımızdan aynı anda mouse, klavye ve kulaklık gibi birden fazla cihazı calıştırabiliyoruz. Peki ama tum bunları gercekleştirirken hangi cihazla arasında ne gibi bir bağlantı olacağına nasıl karar veriyorlar? Gelin hep birlikte Bluetooth teknolojisine ve bu soruların cevabına goz atalım.
Bluetooth, radyo dalgalarıyla iki cihaz arasındaki veri taşıma sistemine dayanan bir teknoloji turu.

Tıpkı Wi-Fi gibi bir veri taşıma sistemi barındırıyor; ancak Wi-Fi sistemi sinyal dağıtıcıyla bir cihaz arasında bağlantı kurarken Bluetooth teknolojisinde bu ozelliği barındıraniki cihaz arasında bağlantıkurulmasıyla veri aktarımı sağlanıyor. Dalga boyları GHz biriminden olculen bu sistemde saniyede 2.4 milyar dalga yayılıyor.
Bluetooth, adını İskandinav kralı Harald Bluetooth Gormsson ’dan alıyor.

“Kısa Mesafeli Radyo Teknolojisi”uzerinde calışan donemin onemli şirketlerinden Intel ’in calışanı Jim Kardach, o surecte Danimarka ve Norvec ’i birleştiren Viking kralı Harald Bluetooth Gormssonhakkında okuduğu bir kitaptan esinlenerek Bluetooth teknolojisinin isim babası oluyor. Anlatılanlara gore Viking kralının bir dişi curuduğu icin rengi maviye donuşuyor.
Bluetooth ozelliği olan bir cihaz birden fazla cihazla karışıklık olmadan bağlantı kurup veri alışverişi gercekleştirebiliyor.

Bluetooth genellikle kısa mesafelerdeve duşuk sinyallerlecalışma prensibine sahip. Her cihaz, bağlandığı diğer cihazla kendi arasında farklı bir frekans aralığındaki sinyallerle veri aktarıyor. Cihazlar veri aktarımı sırasında aralarında sinyallerden oluşan bir ağ oluşturuyorlar. Buna piconet adı veriliyor. Bu ağ sayesinde cihazlar birbirlerinin arasındaki aktarıma engel olmuyor ve karışıklık yaşanmıyor.
Bluetooth ozelliği olan cihazlar eşleştiğinde, insanlar arasındaki gibi bir tanışma gercekleşiyor.

Her teknolojik cihazın ureticileri tarafından onlara atanmış adresleri yani isimleri bulunuyor. Bağlantıdan once birbirleri icin guvenli olduklarını belirtmek adına kendilerini tanıtıyorlar. Bunu yeni biriyle karşılaştığımızda adımızı soyleyip kendimizi tanıttığımız bir surece benzetebiliriz.
Ardından aralarında nasıl bir veri aktarımı olacağına karar veriyorlar. Bir sonraki veri alışverişinde iki cihaz sorgulama gerekmeden bağlantı kurabiliyor. Cunku biz de birbirimizi her gorduğumuzde tekrar tekrar tanışmıyoruz.
Cihazlar kendi arasında bağlantı kurduğu esnada dakikada 1600 kez frekans değiştiriyorlar.

Bunafrekans zıplaması adı veriliyor. Bir ornekle acıklayalım: Herkesin kendi arasında yuksek sesle konuştuğu kalabalık bir mekanı ele alalım. Kimsenin tam olarak ne konuştuğunu anlayamayız ancak seslerini duyar hatta bazı kelimeleri algılarız. Buna rağmen kulaklarınız Legolas ’ınki kadar iyi değilse sohbetin ne hakkında olduğunu cozemeyebiliriz.
Cunku her sohbetin dinamiği farklıdır ve anlık esprilerle bile konu değişebilir.İşte frekans zıplamasında da her dakika verileri aktaran sinyal sıklığı, başka cihazlarla karışmaması ve onlardan gelebilecekparazitleri onlemek icin değişir.
Bluetooth ilk cıktığı donemlerde en buyuk sorun guvenlik acığıydı, birilerinin kişisel verilerini ele gecirmek zor değildi.

Bluetooth teknolojisi, uretildiğinden itibaren daima geliştirilmeye devam etti. Zaman icinde bu durumu guvenli cihazlara ekleme veya kaldırma ozellikleriyle hallettiler. Gunumuzde guvenle telefonumuzdan veya bilgisayarlarımızdan biz izin verdiğimiz şekilde birden fazla cihazımızı birbirine bağlayabiliyoruz. Tıpkı Danimarka ve Norvec ’i birleştiren Harald Bluetooth gibi.
Kaynaklar: Brunch Education, Bright Side