Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık kademeli eğitimle birlikte belirlediği yeni yol haritasıyla 4 yıl icinde oğretmen acığını kapatmayı planlıyor.
A. Fatih Erturan'ın haberi
12 yıllık zorunlu ve kademeli yeni eğitim sisteminin onumuzdeki yıl uygulanmaya başlayacak olması Ağustos ayında yapılacak olan 40 bin oğretmen atamasına da etki edecek. Buna gore atamalara yeni belirlenen secmeli derslerin damgasını vuracağı oğrenildi. Bu kapsamda okullardaki yabancı dil eğitiminin ilkokul 2’inci sınıfa indirilmesiyle bu derslere sınıf oğretmenleri yerine yabancı dil oğretmenlerinin girecek olmasıyla yabancı dil branşına ilişkin oğretmen acığı biraz daha artacak ve atamaların bu yonde ağırlık kazanmasına neden olacak. Ote yandan secmeli ders olarak Meclis’te yasalaşan Hazreti Peygamberin Hayatı ve Kur’an-ı Kerim derslerine Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi oğretmenlerinin girmesiyle bu alanda da oğretmen acığı doğacak. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin de secmeli ders olarak verilmeye başlanmasıyla birlikte bu alanda da oğretmen acığının giderilmesi icin calışma yapılacak. Boylelikle Ağustos ayında yapılacak olan 40 bin oğretmen atamasında en cok hangi alanda oğretmen ataması yapılacağı konusunda secmeli derslerin varlığı belirleyici olacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın oğretmen acığını tamamen kapatmak icin yol haritası cizdiği oğrenildi. Buna gore branşlardaki oğretmen acığı tek tek belirlenerek 4 yıllık plan dahilinde tamamen kapatılacak.
İlkoğretimde branş oğretmenleri
Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yabancı dil eğitimini 4. sınıftan 2. sınıfa cekmesiyle birlikte yabancı dil eğitiminde yeni bir doneme girilmiş oldu. İlkokulda derslere sadece sınıf oğretmeni girerken bu değişimden sonra artık yabancı dil derslerine ayrı bir oğretmen girecek. Oğrencinin isteğine bağlı İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi dersler tercih edebilecek. Boylece oğrencinin tercihe gore yabancı dil oğretmeni ihtiyacı artacak.
Secmeli din dersi icin acık var
4+4+4 şeklindeki kademeli zorunlu eğitimi yasasının Meclis’ten gecmesiyle birlikte okullarda secmeli ders olarak ‘Hazreti Peygamberin Hayatı’ ve ‘Kur’an-ı Kerim’ eğitimi verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı bu dersleri ilahiyat mezunları ve din kulturu ve ahlak bilgisi oğretmenlerine teslim edecek. Bakanlık bu derslere girecek branş oğretmenlerinin atamaları icin 4 yıllık hedefini de belirledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk etapta 10 bin Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersi oğretmenine ihtiyacı var. Ancak Bakanlık verilerine gore şu an piyasada ilahiyat ve din kulturu oğretmenliğinden mezun olan 5 bin oğretmen hazır bulunuyor. Bakanlık Ağustos’ta yapacağı atamalarda bu acığın buyuk bir kısmını kapatmayı planlıyor.
Beden eğitimi ve anaokulu icin acık buyuk
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim sisteminin ardından hazırladığı 4 yıllık yol haritasında en cok oğretmen acığı bulunan branşlar da tek tek tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine gore oğretmen acığının branşlara gore dağılımına bakıldığında ilk sırada 19 bin 730 ile rehber oğretmenler geliyor. Bunu 13 bin 122 ile okuloncesi oğretmen ve 10 bin 966 beden eğitimi oğretmeni ihtiyacı takip ediyor. Din kulturu oğretmeni ihtiyacı 8 bin 882, İngilizce oğretmeni ihtiyacı 8 bin 465. Bakanlık 2012 yılı palanlaması kapsamında onumuzdeki ağustos ayı icinde toplam 40 bin oğretmen ataması yapacağını acıtklamıştı.
Haber Kaynak: http://www.egitimbulgaria.com/ogretm...-tarih-oluyor
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Oğretmen acığı bitiyor, boş ders tarih oluyor