[h=3]Koryon villus biyopsisi - koryon villus orneklemesi (CVS) nedir? Neden yapılır?[/h]Koryon villus orneklemesi veya koryon villus biyopsisi (CVS), 9-14. gebelik haftaları arasında hamile annenin karınının uygun yerinden veya rahim ağzından ince bir iğne yardımı ile girilmesini takiben (tıpkı amniyosentedeki gibi) 10-15 mikrogram plasenta (eş, son) dokusunun iğne aspirasyonu ile elde edilmesine verilen isimdir. Koryon villus biyopsisi (CVS) de aynen Amniyosentez gibi ultrason eşliğinde yapılan bir işlemdir. Koryon villus biyopsisinin yapılma nedeni aynen Amniyosentezde olduğu gibi anne karnındaki bebeğin kromozomlarında bozukluk olup olmadığının belirlenmesi ve olası bir genetik hastalığın saptanmasıdır. Halk arasında kromozom bozukluklarından en iyi bilineni Down Sendromudur (mongolizm).
Koryon villus biyopsisi (orneklemesi - CVS) yapılmasını gerektiren en sık nedenler Down Sendromu tarama testi olan ikili test veya kombine testde riskin yuksek cıkmış olması, ultrasonda bebekte genetik bozukluk duşunduren bulguların olması (Down sendromu acısından: ense kalınlığı artışı (NT), burun kemiğinin izlenmemesi vb), ileri anne yaşı veya ailede Down sendromu yada başka kromozomal bozukluk olmasıdır.
Bebeğin kromozom tayini (genetik tanı) nasıl yapılır? Guvenilirliği nedir?
Koryon villus orneklemesi (CVS) ile alınan 10-15 mikrogram plasenta (eş, son) dokusundan hucre kulturu yapılarak bu hucrelerden bebekteki kromozom veya genetik hastalık tayini yapılır. Sıklıkla kromozom analizi ile bebeğe ait kromozom yapısı %99.5 guvenirlikle belirlenir ve genetik tanı 15-20 gun icinde cıkar. Hızlı sonuc alınmasını gerektiren durumlarda belirli kromozomlara ait sonuclara ozel genetik araştırma teknikleri olan FISH veya QF-PCR yontemi ile bakılarak genetik tanıya birkac gunde ulaşılabilinir.
Koryon villus biyopsisinin - orneklemesinin (CVS) riski nedir?
Koryon villus orneklemesi - biyopsisi (CVS) sonrası tecrubeli merkezlerde ortalama gebelik kayıp oranı amniosenteze eşittir (1/200-300). Bu rakamlar tecrubeli merkezler icin gecerli olup oğrenme periyodunda veya tecrubenin az olduğu, CVS ‘in tek tuk yapıldığı yerlerde gebelik kayıp oranı daha fazladır. Son 10 yılda yaptığımız koryon villus orneklemesi (CVS) ve amniosentez sayısı 5000’li rakamlara ulaşmıştır. Hem amniosentez, hem koryon villus orneklemesi (CVS) konusunda kliniğimiz calışanları Turkiye’nin en tecrubeli ekiplerinden biridir.
Koryon villus biyopsisinin (CVS) benzer yontemlere gore avantajları nelerdir ?
Koryon villus orneklemesinin (CVS) amniyosenteze gore en buyuk avantajı 9’uncu hamilelik haftasından (2.5 aylık hamilelikten) itibaren uygulanabilmesidir. Dolayısıyle hızlı sonuc yontemleri de kullanıldığı zaman daha hamilelik 9-11 haftalıkken bebeğe genetik tanı konulabilmektedir. Aynı amaca hizmet eden benzer bir yontem olan amniosentez ise en erken 16. gebelik haftasında yapılabilmektedir.
Gunumuzde kromozom bozukluklarının tespitinde, gebeliğin ilk 3 ayında (ilk trimester) yapılan tarama testlerinin (ikili test, 11-14 hafta testi, kombine test) etkinliğinin artması ve populer hale gelmesi ile hamileler cok daha erken donemde bebeklerinin taşıdığı genetik hastalık riskini oğrenebilmektedirler. Bu tarama testlerinde sonucun yuksek riskli cıkması durumunda, anne adaylarının 16. hafta kadar bekleyip amniosentez yaptırmak yerine, ikili test veya kombine testin yuksek cıktığı 11-14. haftada hemen kesin sonuc almak istemesi nedeniyle bu donemde yapılabilen tek girişim olan koryon villus orneklemesi (CVS) on plana cıkmaktadır. Koryon villus orneklemesinde (CVS) hızlı sonuc alma teknikleri de uygulandığı takdirde, bebekte gebeliğin sonlandırılmasını gerektirecek bir sorun saptandığında gebelik daha henuz 10-13 haftalıkken (2.5 aylık hamilelik), cok daha kolay ve az riskli olan kurtaj ile sonlandırılabilmektedir. Halbuki amniosentez sonrası 16-20. haftalarda (4-5 aylık hamilelik) yapılacak olan bir gebelik sonlandırmasında erken doğum teknikleri kullanılacağından, maalesef bu şekilde sonlandırma kurtaja gore hem daha zordur hem de hamile anne icin daha fazla risk taşımaktadır. Ayrıca hamilelik haftası ilerledikce anne ile karnındaki bebeği arasındaki bağ guclenmekte ve anne bebeğini daha cok sahiplenmektedir. Dolayısıyla bebekteki, gebeliği sonlandırmayı gerektirecek genetik hastalık ne kadar erken tespit edilirse hamile annenin piskolojisi de o kadar az bozulacaktır.
Amniosentez işleminde iğne, bebeğin kesesinin icine girmekte olup ani bebek hareketleri ile bebeğe temas etme riski taşır. Koryon villus orneklemesinde (CVS) ise iğne plasenta (eş, son) icindedir ve iğnenin bebeğe temas etme riski de yoktur.
Koryon villus orneklemesinin benzer yontemlere gore dezavantları nelerdir ?
Koryon villus orneklemesi (CVS)’in en buyuk dezavantajı teknik olarak cok fazla beceri ve tecrube gerektirmesidir. CVS tekniğini uygulayabilen kadın doğum doktoru sayısı hem Turkiye’de hem de yurtdışında oldukca kısıtlıdır.
Gunumuzde kromozom bozukluklarının tespitinde, hamileliğin ilk 3 ayında (ilk trimester) yapılan tarama testlerinin (ikili test, 11-14 hafta testi, kombine test) etkinliğinin artması ve populer hale gelmesi ile hamileler cok daha erken donemde bebeklerinin taşıdığı genetik hastalık riskini oğrenebilmektedirler. Maalesef Koryon Villus Orneklemesinin (CVS) teknik olarak amniyosenteze gore cok fazla beceri ve tecrube gerektirmesinden ve bu tekniği uygulayacak kadın doğum doktoru sayısının Turkiyede kısıtlı olmasından dolayı, hamile anneler erken donemde taşıdıkları genetik riskleri oğrenseler bile genetik tanı icin genellikle, amniyosentezin yapılabileceği hafta olan 16-22. gebelik haftasına kadar, 6-7 hafta bekletilerek amniyosenteze yonlendirilmektedirler.
Koryon villus orneklemesi (CVS) işlemi zor mudur?
Koryon villus orneklemesi (CVS) işlemi, ameliyathane şatları gerektirmeyen yaklaşık 10-15 dakika suren bir işlemdir. Nadiren kulturde ureme olmaması veya hucrelerde birkac değişik kromozom serisinin bulunması (mozaisizm) gibi cok ozel durumunda karyotip tayini icin ikinci bir girişime ihtiyac duyulur.
Koryon villus orneklemesi (CVS) ikiz gebeliklerde de yapılabilinir mi ?
Koryon villus orneklemesi (CVS) ikiz gebelik, ucuz gebelik gibi coğul gebeliklerde de tecrubeli kişilerce rahatlıkla yapılabilmektedir.
Koryon villus orneklemesi (CVS) randevusuna gelmeden ne yapmalıyım ?
Koryon villus orneklemesi (CVS) randevusuna gelmeden once kan grubunuzu ve Hepatit B taşıyıcılık durumunuzu bildiğinizden emin olunuz. Kan uyuşmazlığı (Rh) olan ciftlerde, mudahale sonrası 72 saat icinde hamile anne adayına Anti-D immumoglobulin (Rhogam) (kan uyuşmazlığı iğnesi) uygulaması onerilmektedir.
[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Koryon villus biyopsisi (cvs)
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Koryon villus biyopsisi (cvs)