Duzenli diyet yapıyorum, kilomu veriyorum fakat bir sure sonra tekrar geri alıyorum. Korumam mumkun değimli ; herkesin sorduğu onemli bir soru kilomu koruyabilirmiyim? Sağlıklı bir diyet programı ile verilen kiloların korunması ve daha sonra almadan hayatın surdurulmesi mumkun ve korumak hicte zor değil…

1. Sağlıklı bir diyet programı ile zayıflarsınız mide kapasiteniz kuculur. Belli bir beslenme alışkanlıkları artık kazanmışsınızdır. Aşırı beslenmeden duzenli beslenmeye gectiniz bunu surdurmeliyiz. Bunun icin yalnızca oğrenmeniz gerekenler ; Sağlıklı beslenerek, verdiğim kiloları muhafaza ederek 1- 2 haftamı gecirdim. Bir davete katılarak aşırı yemek yedim veya sinirlendim aşırı yemek yedim. Eyvah ben ne yapacağım işte bu gibi durumlarda ne yapabileceğimizi bilmeliyiz. Paniklemeden pratik bilgiler edinip metabolizma hızlandırma tekniklerini oğrenmeniz gerekir. Bu gibi durumda; alınan fazla enerjinin yağa donuşmesi 24 saati bulur. Hemen ertesi gun ictiğiniz su ve protein miktarını artırıp karbonhidratı azaltırsanız artan protein metabolizmanızı hızlandırıp alınan fazla enerjinin yağa donuşmesini engelleyebilirsiniz.

2. Yukarıda belirtiğim gibi bir cok metabolizma hızlandırma teknikleri oğrenmeniz gerekmektedir.

3. unutulmaması gereken bir şey var. Beslenme de yasak diye bişey yoktur. Şu soruyu sorabilirmisiniz kiloları verdim sağlıklı beslenmeyi oğrendim peki ben kızartma, hamburger, pizza, kuruyemiş, salamura besinleri tuketemiyecekmiyim. Tabiki tuketebilirsiniz. Onemli olan bu yiyecekleri vucudumuza zaman vermeden ne sıklıkla tuketebileceğimizi oğrenmek olmalıdır.
Diyet yapıldığında fazla kilolarından kurtulamayan kişilerin başlıca sorununun metabolizmalarının yavaş calışmasıdır.“Metabolizmanın ne durumda olduğu kan tahlili sonuclarından oğrenilir. Kan şekeri duşukse, vucudun ihtiyacı olan enerjiden daha duşuk bir enerji alındığı zaman, kan şekerini kontrolunde dengesizlik olur.Uuzn sureli yapılan şok diyetlerde vucuda zarar verir.Kan şekerindeki ani iniş cıkışlar metabolizmayı yavaşlatıp, kilo vermeyi durdurur”.

Metabolizmayı hızlandırmak icin diyet programını takip edenler, mutlaka gunde 2,5 – 3 litre su icmeli ve kaliteli protein tuketmeliler. Kaliteli protein ihtiyacının karşılanması icinse haftada iki kez yumurta, iki – uc defa balık, kırmızı et (haftada iki defa ), haftada 3 defa tavuk yemek gerekiyor.Beslenme şeklinin en yoğun Sabah sabah kahvaltısı olacak şekilde duzenlenmeli.Aynı zamanda bir gunde uc esas oğun ve uc ara oğun yemenin zayıflamaya olumlu etkisi vardır.Gunumuzde kilosundan şikayetci olan hemen herkes cevresinden duyduğu farklı diyetleri defalarca deneyerek, metabolizmasını bozuyor. Diyet yapıp metabolizmasını bozmuş bir kişinin, vucudunun vitamin-mineral dengesi bozduğu icin, zayıflama mumkun olmamaktadır.“Bu noktada ısrarcı olmak yerine, bir sure diyet yapmayı bırakıp, butun besin gruplarından dengeli olacak şekilde beslenilmesi gerekir.. Bu sayede vucudun eksikleri yerine konulur ve daha sonra yeniden sağlıklı bir diyet programı surdurulebilir.”

Diyeti koruma yontemleri
Kiloyu korumanın sırrı, protein ve karbonhidrat dengesinde yatar.“Alınması gereken toplam kalori miktarı icerisinde karbonhidrat ve protein dengeli olduğu surece kilo almazsınız” bunu da proteinlerle karbonhidratların gun icindeki dağılımını eşit tutmaya dikkat etmek anlamına gelir.Gun icinde hic protein almayıp, sadece karbonhidrat ile beslenirseniz kilo alıyor, proteini arttırıp karbonhidratı azaltırsanız, zayıflamaya devam edersiniz.Kişinin kilo vermesinde en buyuk etken metabolizmayı yormamak ve aktif tutmaktır.Diyet oncesinde sağlık kriterleri mutlaka saptanmalıdır Kan tahlillerine gore;Diyet ayarlanmalı buna gore: Demir eksikliğinin olup olmadığı, Guatr probleminin protein eksikliğinin İnsulin salgısı durumu (hiperinsulinemi; insulinin fazla salgılanması, hipoinsulinemi; az salgılanması durumu) araştırılarak metabolizmayı aktif tutacak şekilde bir diyet uygulanmalıdır. Boylelikle uygulanacak diyet programı ile kişinin ayda 4 – 6 kg. vermesi sağlıklıdır.

Koruma programının onemi

Diyet yaptınız, dilediğiniz kadar kilo verdiniz ve koruma programına gectiniz. Koruma programını başarıyla uygularken bir gun aşırı yemek yediniz, icki ictiniz, yani her şeyi fazla kacırdınız. Cok fazla endişelenmeniz gerekmiyor cunku aldığınız bu yağlar vucut tarafından bir anda depolanmıyor. Bunun gercekleşmesi 24 saat suruyor.Eğer 24 saatten once, normalde aldığınız su ve protein miktarını 1,5 katına cıkartıp, karbonhidratı minimuma indirirseniz yağlanmanın onune gecebilirsiniz. Orneğin, yemeği cok kacırdığınız gunun hemen ertesi gunu bol miktarda tavuk ,et ve balık tuketmenizde fayda var. Bu sayede arada sırada kucuk kacamaklar yapsanız da hayatınız boyunca ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Verilen kiloların vucuda oturması 1 yılınızı alır. Bu 1 yıl icerisinde beslenmenize dikkat etmeniz gerekir Verilen kiloların geri alınmaması icin.

• Verdiğiniz kilolarınız korumak icin

• Zayıflama doneminde ictiğiniz 3 litre suyu artık 2 lt. ye indirebilirsiniz fakat bunu altına duşerseniz yani suyu daha az ictiğiniz takdirde kilo alma durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz

• 1 gunluk beslenmeniz en az 4 oğunden oluşan bir programdan oluşmalıdır, sabah, oğle 4-5 arası, akşam gibi gece oğunu de olabilir. Ama hicbir zaman butun gun yemek yemeyip sadece akşam oğunu yemek gibi bir hataya duşmeyin. Yine 4 ya da 5 oğunde yiyecek şekilde oğunleriniz ayarlamalısınız.

• Karbonhidratlar gunluk oğununuzde 1 oğun karbonhidratlı yiyecek yiyip diğer oğununuzde protein ve sebzeyle dengelemelisiniz. Sabah normal kahvaltınızı yaptıktan sonra( 2 dilim ekmek, beyaz peynir, zeytin..), oğleyin, bir tabak makarna yada pizza yada hamburger menu veya pilav + et gibi bir karbonhidratlı menu yiyebilirsiniz bunu ardından aldığımız karbonhidratı dengelemek icin akşam oğununde sebze, yoğurt salata ya da ızgara et salata ya da balık salata şeklinde dengelemeniz gerekiyor. Tekrar akşamleyin bir karbonhidratlı yiyecek daha yemeniz doğru olmayacaktır. Bu menude haftanın 2 gunu oğle ile akşamı yer değiştirmek yani karbonhidratlı menuyu akşama alıp proteinli menuyu oğleye almayı vucut kaldırabilir ancak sadece2 gun. Ara oğunlerde de sebze yenmelidir.

Cok yemek yediniz neler yapmalısınız?

• Her gun genellikle oğle oğunlerinde karbonhidrat alarak hayatınızı ve kilonuzu idare ettiriyorsunuz Fakat bir gun oldu ki sabah brunch'a davetlisiniz oğle işi işcin ozel bir yere, akşam da yine abarttınız ve gun icinde 3 oğununuzdde karbonhidratlı yiyeceklerden karışık olarak yediniz gunluk almanız gereken karbonhidrat miktarını bir hayli aştınız . Ne yapacaksınız?

• Unutmayın ki alınan fazla enerjiyi toparlamak mumkun alınan fazla enerjini vucutta yağa donuşmesi 24 saat alır. Siz ertesi gun suyu 3 litreye cıkarırsanız ve ertesi gun yine arttırdığınız su miktarı ile birlikte oğlen akşam protein ağırlıklı( et, tavuk, balık) beslenirseniz karbonhidratı yok denecek kadar minimuma indirirseniz; diyette arttırılmış olan protein suyla birlikte metabolizmayı hızlandırır. Bigun once alınan fazla karbonhidrat yağa donuşmeden vucuttan atılır. Ancak bu aşırı kacırmayı haftada bir yapabilirsiniz ve bu programı aşırı yediğiniz gunun hemen ertesi gunu uygulamalısınız.

• Fazla alkol alımından sonra alkolun yağa donuşmemesi icin ne yapmalısınız?

• Cok eğlenceli gecen ozel bir davetin sonrasında alkol miktarını cok kacırdınız.

• Sorun değil Vucuttaki fazla alkolun yağa donuşmemsi ve vucuttan atılması icin 3 şey yapılmalıdır.Alkolu vucuttan atan en onemli şey su,omega 3 (balık) ve yeşil sebzelerdir.(Bu sebzeler kabak,ıspanak,fasulye)

Alkol sonrası ertesi gun diyet programı

3,5lt su icmekle başlayın

SABAH: 1 Bardak sut 6 Kaşık musli

ARA:1 Kivi

OĞLE:1 Tabak sebze (Kabak,ıspanak,fasulye,brokoli,) gibi yeşil sebzeler1 Dilim ekemek ( cok tahıllı ) Salata

ARA:2 Portakal

AKŞAM: 350 gr Balık veya somon ızgaraSalata

Ara: 4Kayısı (kuru ) + 1 Kivi

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]