Korku; kişinin otonom sinir sisteminin ‘’ Savaş ya da kac ‘’ tepkisinin etkinleştiği temel ilkel bir duygusudur. Kişideki bu ilkel duygu saldırgan bir hayvan ya da silah tutan biri gibi yakın bir tehlikeye neredeyse anında verilen bir tepkidir. Gorulen tehlikeye karşı bu ilkel tepkimiz kacmamızı sağlar. Korku tepkisi belirgin bir dış tehlike olmadığı halde ortaya cıkıyor ise kendiliğinden ya da ipucuna bağlı olmayan bir panik atak yaşanıyordur. Panik atak belirtileri neredeyse korku durumunda yaşananlarla aynıdır ancak buna sadece kişinin hissettiği yaklaşan bir felaket hissi, olum korkusu, cıldırma ya da kendini kaybetme korkuları eşlik eder. Kişinin yaşadığı sadece bir korku ise bu panik atak belirtileri ortaya cıkmaz.
Korku ve Panik uc oğeden oluşur;
Bilişsel/oznel oğeler ( ‘’korkuyorum, oleceğim)
Fizyolojik oğeler(kalp atışlarının ve soluk almanın hızlanması)
Davranışsal oğeler (guclu bir kacma ve kurtulma isteği)
Bu maddeler arası bağlantı gevşektir. Şoyle ki; insan oznel oğe olmadan korku ya da paniğin fizyolojik ve davranışsal semptomlarını sergileyebilir ya da bunun tersi de olabilir.
Korkular oğrenilmiş bir surectir. Mesela altı yanmakta olan bir ocağın ustune elini koyan bir cocuğun eli yandığında bir daha elini ateşin ustune koymaz cunku ateşin canını yakacağını bilir ve artık ateşten korkar, ya da depremde evi yıkılan bir kişi herhangi bir eve girmekten korku duyabilir. Burada korkunun nedeni olayın kendisi değil, bu olayın kişi tarafından nasıl yorumlandığıyla ilgili olduğu ortaya cıkmaktadır.
Fobik turde olan butun korkular, korkusu nedeniyle kacınma davranışlarının ortaya cıkar bunun sonucu ise insan yaşamını zorlaştırır, kendisine olan inancını ve guvenini duşurur, işlevselliğini duşurur, sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler dolayısıyla sıkıntılı bir surec kacınılmaz olur.
Aşağıda en sık rastlanan korku turleri bulunmaktadır;
KORKU TURLERİ
AGORAFOBİ
Bir ceşit anksiyete bozukluğudur. Bu korku turu genellikle kalabalık ortamlarda ortaya cıkar. İnsanlarda paniğe yol acar. Yalnız başına dışarıya( sokağa) cıkma, yalnız başına kalma korkusu agorafobi belirtilerindendir.
KLOSTROFOBİ
Kapalı bir alanda kalma korkusudur. Asansor gibi kucuk ve dar alanlarda kapalı kalma korkusu veya bir yerde kilitli kalma korkusu yaşarlar. Eğer boyle bir alanda kalırlar ise panik atak gecirebilir ya da bu tip yerlerde panik atak gecirmekten, nefes alamamaktan, boğulmaktan korkarlar.
ZENOFOBİ
Yabancılardan korkma ya da yabancılardan nefret etmedir. Kişi yabancılardan ya da kendisine farklı gelen insanlardan korkar ya da nefret eder. Farklı olanın tehlikeli olacağını duşunerek bu korku oluşur.
AKROFOBİ
Yukseklik korkusudur. Yuksek bir yerde kaldığı zaman panik atak ve carpıntıya neden olabilir.
ARAKNOFOBİ
Orumcek korkusudur. En cok gorulen korku turudur. Kişi orumcek gorduğunde tuhaf hareketler sergiler, Kendisine ve cevresindekilere zarar verebilir. Orumcek gorunce panik atak gecirebilirler.
KOULROFOBİ
Kişinin Palyacolardan korkmasıyla oluşan bir fobidir. Genellikle cocuklarda daha sık gorulse de yetişkinlerde de gorulmuştur.
NİKTOFOBİ
Kişinin geceden ve karanlıktan korkmasıdır. Sık gorulen bir fobidir.
EMETOFOBİ
Kişinin kusma korkusudur. Bu insanlar başka insanların kustuğunu gormekten ve zehirlenip kusmaktan da korkarlar. Genelde sınava girecek oğrencilerde rastlanan bir korku turudur.
HEMATOFOBİ
Kana karşı duyulan engellenemeyen bir korku durumudur.
HİDROFOBİ
Kişinin sudan korkmasıdır. Yuzmekten ve boğulmaktan korkarlar.
ZOOFOBİ
Kişinin hayvan korkusudur. Bir ya da bircok hayvandan korkulabilir. Korkulan hayvanların saldırgan ve zarar veren turden olması gerekmez kucuk bir sineğe karşı bile bu korku gelişebilir.
Psikolog Duygu Yakupoğlu

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]