Gunluk yaşantınızda korku, kaygı, uzuntu ve panik terimlerini coğu zaman birbirinin yerine kullanılırız. Ancak kaygı bozukluğu, anksiyete bozukluğu, panik atak bozukluğu, korkularımız (fobiler ) gibiduygu durum bozuklukları nedenlerini anlayabilmemiz ve bu psikolojik rahatsızlıkların tedavisiningercekleştirebilmesi icin bu terimleri birbirinden ayırabilmemiz gerekir.
Korku, herkesin yaşayabileceği başlıca başlıca bir duygudur. Korku, aniden ortaya cıkı veren bir tehlikeye karşı gosterilen bir reaksiyondur. Bu tehlike gercek ya da kişinin algıladığı bir tehlikedir. soz konusu bu tehlike kişide savaş ya da kac tepkisini ortaya cıkartır. cunku kişiler bir korku duyduklarında butun icsel kaynaklarını kullanarak bu tehlikeye karşı kendilerini savunmaya calışıyorlar ya da soz konusu bu tehlikeden kacıp kurtulmaya, oradan uzaklaşmaya cabalarlar.
Kaygı duygusu” ile “korku duygusu” cok yakından ilişkili duygulardır. Kaygı ile korku bu kadar yakın duygular olmalarına rağmen; kaygı ve korku arasında arasında onemli farklar da bulunmaktadır. Korku daha cok bu anda ortaya cıkan tehlikelere karşı gosterilen bir tepki iken kaygı gelecekle ilgili endişeleri icermektedir. Yani kaygı daha cok geleceğe yoneliktir.
Anksiyete, genellikle somatik, duygusal, kavramsal, ve davranışsal bileşenlere sahip olmak şeklinde tanımlanır.. Kaygı da yaşanılan biyolojik değişiklikler vucutta anksiyete durumun da gozlenmektedir. Kan basıncı, nabız ve kalp atışının artması, titreme, terleme, ana kas gruplarına birden kan akışının hucum etmesi nedeniyle kaslarda gerginlik, bağışıklık ve sindirim sistemi fonksiyonlarının yavaşlaması gibi fiziksel etkileri vardır. Bunlara ek olarak mide bulantısı, el ve ayaklarda soğukluk, titreme -uşume hissedilir.

[h=2]Samsun Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]