Dişlerde temizleme-bakım eksikliği diştaşının oluşmasına sebep oluyor. Bilgisine başvurduğumuz konunun uzmanı Doc.Dr.Tosun Tosun “Diştaşı tek başına zarar vermez. Fakat temizlenmediği taktirde ağızda oluşan bakterilerin daha sıkı tutunmasını sağlar. Bu durumda dişetinde iltihaplanma ve enfeksiyona yol acar. Dişetinde kanamaya, dişeti cekilmesine ve kemik kaybına dahi neden olur. Ayrıca bakterilerin coğalması ile yaydıkları sulfurik gazlar, ağız kokusuna neden olur. Coğalan bakteriler dişler uzerinde film tabakası oluşturur. Bu tabakayı fırcalayarak temizlemezseniz; diştaşı oluşumuna zemin hazırlarsınız. Bu da dişlerinizde leke ve renk değişikliğine neden olur. Boylece gulmeye bile cekinirsiniz. Estetik acıdan da goruntusu size rahatsızlık verir.” bilgilerini veriyor.
Hem estetik gorunuş hem de sağlığınız acısından diştaşı temizliğini ihmal etmeyin. Diştaşı, dişeti iltihabı ile başlayan bircok dişeti hastalıklarına da neden olur.
Estetik acıdan sizi rahatsız eden capraşık dişler de; estetik olmayan goruntunun yanı sıra diştaşı temizliğinde de guclukler yaratabilir.
DİŞTAŞI TEMİZLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLEN
1. Periodontal Tedaviniz icin uzman bir periodontolog ya da periodontoloji uygulamalarını gercekleştiren bir pratisyen diş hekimi tercih edin,
2. Diş fırcalama suresinin en az 2 dakika olmasına dikkat edin,
3. Lazerle diştaşı temizliği olmaz, lazer diş bakımında yardımcı bir cihazdır,
4. Diştaşı temizliğinde sonik, ultrasonik cihazlar ve el aletleri kullanılır,
5. Aşırı korkunuz yoksa diştaşı temizliğinde anesteziyi tercih etmeyin,
6. Aşırı korku varsa “bilincli sedasyonu” tercih edin,
DİŞTAŞI TEMİZLİĞİ SONRASI
1. Rutin diş muayenelerinizi ihmal etmeyin,
2. Diştaşı temizliğiniz sonrası bir-iki gun ağızda hafif uyuşukluk, cok az ağrı olması normaldir,
3. İyileşme suresini hızlandırma icin dişlerinizi aşırı sert fırcalamayın,
4. Yatay hareketler yapmayın,
5. Flor acısından zengin diş macunu kullanın,
6. Adacayı ile gargara yapın,
7. İlk 24 saat; kırmızı şarap, asitli-gazlı icecekler, kahve, taze meyveler, meyve suları, sigara, tum hazır soslar'dan kacının
8. İlk 24 saat; sut, yoğurt, peynir, su, soda, cay, yumurta, sakatat, deniz mahsulleri tuketmeye ozen gosterin.
9. Calkalama/Gargara: Tum yeşil yapraklı bitkiler flordan zengin oldukları icin başta adacayı olmak uzere bitki caylarının icilmesi veya gargara yapılması yararlıdır. Hazırlanması: 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve ustu kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra suzulur. Gunde pek cok kere 5-10 dakika sureli gargaralar yapılır.

[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]