Merhaba,

Yuzeysel anlatacağım, buradan da bilgi toplamak istedim bilenlerden.

Orneğin her ay beş haneli gelirim olacak. Para, yurt dışı bankalarının herhangi birinden hesabıma yatırılacak ve ortalama aynı miktarlarda kazancım olduğu icin, gonderim miktarı da nadiren değişecek.

S-1• Para birimi Turk bankalarında nasıl muhafaza ediliyor bilmiyorum. Aslında ilk sorum bu. Orneğin $2.500 banka hesabımda dolar olarak mı kalacak, yoksa guncel kura gore para, TRY bazlı olarak mı muhafaza edilecek? Bankalar secim şansı veriyor mu, onun icin farklı bir kur hesabı mı acmak gerekiyor, bilginiz var mı?

Gelecek olan paranın vergisi muhtemelen verilmeyecek, ayrıca onu yatırmam gerekecek. Kayıt dışı kazanc olarak kalmasını istemiyorum, ileride sıkıntı yaşatabilir.

S-2• Gonderen kişilerin bunu kazanc olarak gosterip, vergisi kesilmiş şekilde parayı bana iletme şansı var mı? Bu tur şeylerle uğraşmak istemiyorum, vergisinin kafadan cıkartılması beni uğraştırmamış olur. Banka kanalında bu durum nasıl işliyor, onlar direkt kesinti yapıp, adıma vergiyi odeyebilirler mi?

Bu beş haneli gelirin dışında ayrıca kazancım olacak markalardan alacağım. Kimisi parca / cihaz / bileşen yollayacak, kimisi direkt para yatıracak. Tam olarak hangi marka para odemesi, hangi marka elektronik gonderimi sağlar, bilmiyorum.

S-3• Cihaz / bileşen / parca yollayan markaların gonderilerini gumruk sıkıntısı yaşamadan ve vergi odemeden nasıl teslim alabilirim? Cunku bunları bir odeme karşılığı satın almıyorum, bu yuzden herhangi bir vergi odemem gerekmeyecek. Bu surec nasıl işliyor ucret karşılığı alınmamış parcalar icin? Belki Turkiye'den gonderirler ama sanmıyorum. Turk yetkilileriyle hic konuşmadım bile, ihtiyacım olmadı. Global kanadından, yani yurt dışından urunlerin yollanacağını duşunuyorum. Normalde vergi odenmesi gerekiyorsa ve bunu karşı taraf oderse, benim harici olarak yapmam gereken herhangi bir şey kalıyor mu?

S-4• Diğer sponsor markanın / markaların odemeleri de olacaktır dediğim gibi. Bu sponsorluklar dahilinde gonderilecek paranın vergisinin verilmesi gerekir mi? Gerekirse (yine "S-1"de sorduğum soruya bağlanıyor ucu) bunu bankalar ya da markalar benim adıma halledebilir mi?

Teşekkurler.