KONVERSİYON BOZUKLUĞU
Konversiyon Bozukluğu; bir norolojik ve tıbbi bir hastalıkla acıklanamayan ( organik bir temele dayanmayan) bir ya da birden fazla norolojik belirtinin birlikte gozuktuğu bir bozukluktur. Bu belirtilere psikolojik etkenler etki etmektedir. Cunku bu belirtilerin başlaması ya da alevlenmesi oncesinde catışmalar ve diğer stres etkenleri soz konusudur.
Bu belirtiler kişide belirgin bir sıkıntı yaratmakta ve sosyal işlevlerde belirgin bir bozukluğa neden olmaktadır. ( DSM-IV)
Belirtileri; kasılma nobetleri, kısa sureli bayılma, bayılma sonrasında oluşan oğurmeler, uyuşma, bendinin bazı bolgelerinde duyu yitimi ( bedeninin bir kısmını hissedememe) , uyuşma ve karıncalanmalar, ağrılar, duyu azalması, felc , sağırlık ya da korluk gorulebilir. ( Yapılan norolojik muayeneler ve testlerde bir bozukluk tespit edilmez.)
Yuruyememe, kollarda guc azalması, dil tutulması , ses cıkaramama, gucsuzluk, sendeleme ve sallanma şeklinde yurume bicimleri gozlemlenebilir. Kişi duşecekmiş gibi bir izlenim yaratabilir. Duşme gercekleşmiş olsa bile kendini koruma şeklinde olur ve cok fazla yaralanmazlar.
Kadınlarda gorulme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Cocukluktan ileriki yaşlara kadar herhangi bir yaşta başlayabilir. Fakat ergenlerde ve genc yetişkinlerde daha sık gorulur. ( 15-35 YAŞ ) Araştırmalar, konversiyon bozukluğunun kırsal kesimde yaşayan , alt sosyo-ekonomik duzeye sahip , eğitim duzeyi ve zeka duzeyi duşuk olan kişilerde daha sık gorulduğunu gostermektedir. Kişinin icinde yaşadığı toplum yapısı ve kulturden etkilendiği gorulmektedir. Sozel iletişimin yetersiz olduğu, kişinin kendisini yeterli duzeyde ifade edemediği ortamlarda konversif belirtiler bir şekilde kişinin sozsuz iletişim bicimi olmaktadır.
Bu bozuklukta ; fizik ve norolojik değerlendirmenin yanında psikolojik değerlendirme cok onemlidir. Tedavi surecinde; ic goru merkezli destekleyici ve davranışcı terapiler işe yarayabilir. Coğu zaman uygun cevresel koşullarla birlikte kendiliğinden ve telkin yontemi ile duzelmeler gorulebilir.
Psikolog Eda Gokduman




[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]