Ulusal Oğretmen Stratejisi'ne gore, oğretmenlere sınav yolu gozuktu.
Ulusal Oğretmen Stratejisi'ne gore, oğretmenlere sınav yolu gozuktu. Yeni sisteme gore oğretmenler, performanslarının yanı sıra, sınavdan aldıkları puana gore yukselebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı 'oğretmenlik' mesleğinde kariyer planlama sistemini geliştirmek icin harekete gecti. Milli Eğitim Bakanı Omer Dincer ve kurmaylarının olurunu alan Ulusal Oğretmen Stratejisi, Bakanlar Kurulu'nun onayını bekliyor. Yeni sisteme gore oğretmenlerin tumu, aynı basamaktan mesleğe başlayacaklar ve basamak atlamak icin sınava girecekler. Performanslarıve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana gore gorevde yukselecekler. Başarı oranına gore oğretmenlerin ucretleri, sorumlulukları, statuleri, kariyerleri ve hakları artmış olacak. Statusu yukseltilmiş oğretmenler, belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statuyu koruması icin bu sınavdan gecerli not alması gerekecek. Aksi halde oğretmenin bulunduğu statu, performansına ve sınav notuna gore bir alt konuma duşurulecek. Statusu yukseltilmiş oğretmene, mesleği ile ilgili bazı konularda oncelik hakkı tanınacak. Bakanlık, bu sistemle hem oğretmeni geliştirmeyi, hem de eğitimdeki kaliteyi artırmayı hedefliyor.
MAAŞI ARTACAK
Oğretmenler kariyerinde ilerledikce eğitimin merkezinde yer alacak. Başoğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık calışma suresinin yarısında oğrencilere eğitim verirken diğer yarısında ise yeni oğretmen olanlara hizmet ici eğitimle tecrubelerini aktaracak. AB ulkelerinde oğretmenler, uc yılda bir sınava tabi tutuluyor. Sınavlarda başarısız olan oğretmen bir yıl kutuphanelerde gorevlendiriliyor. Bir yıl sonra yapılan sınavda başarılı olursa oğretmenlik gorevi devam ediyor.
OĞRETMENLERE PERFORMANS SİSTEMİ GETİRİLMELİ
Başbakan YardımcısıAli Babacan da, oğretmenlere performans sisteminin getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sağlıktaki başarının en onemli sebebi doktorlaraperformans sistemi getirmemizdir. Eğitimde de performans sistemini getirmemiz gerekiyor ki cok calışmayan, ya da fazla gayret gostermeyen oğretmenlerimizle gayretli oğretmenlerimiz ayırt edilebilsin" demişti.
Vatan
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- 'Ulusal Oğretmen Stratejisi' neleri değiştirecek ?