Ani durumlarda, kendimizi tehdit altında hissettiğimizde, belirsizlik durumlarında gerginlik hissederiz ve bedenimiz ceşitli savunmalar geliştirir. Stres de bunlardan biridir. İşten cıkarılmak, boşanmak, bir yakınını kaybetmek, haksızlığa uğramak gibi olumsuz olaylara olduğu gibi bazen yaşam akışımız icindeki olumlu olaylara da bedenimiz stres tepkisi verebilir. Orneğin ; sorumlulukların arttığı bir terfi almak, evlilik surecini başlatmak, yeni bir eve taşınmak gibi olumlu olaylar da stres yaşamamıza neden olabilir.
Kişi bazı belirtilere bakarak kendi stres duzeyi hakkında fikir sahibi olup onlem alabilir. Hafıza sorunları, surekli olumsuz bakış acısına sahip olma, endişeli olma, huysuzluk, sinirlilik, sıklıkla yalnız kalma isteği, işlerini surekli erteleme, kendini eziliyor hissetme, aşırı duygu yoğunluğu, az ya da cok yemek yemek, kabızlık, normal dışı uyku duzeni, kalp carpıntısı, bulantı hissi, cinsel istekte azalma, alkol, sigara ve ilac kullanımının artması kişinin normalden fazla stres altında olduğunun belirtileridir.
Kişinin stresten ne duzeyde etkileneceği, ne gibi tepkiler vereceği, başetme yontemleri bireysel yapısıyla ilgilidir. Stres durumlarında bedenimiz kortizol ve adrenalin salgılar, bu salgıların miktarı stresi ne olcude, nasıl yaşadığımızla ilgilidir. Belirli miktarda stres ve dolayısıyla bu salgıların biraz artması daha aktif, daha uretken olunması sağlar. Ancak stres hissi yukseldikce ve surekli olmaya başladığında kişinin ruh hali, diğer insanlarla ilişkileri, hayat kalitesi, sağlığı olumsuz yonde etkilenir. Kişinin stresten ne kadar zarar goreceği, strese ne kadar dayanabileceği belli koşullara bağlıdır. Akraba , arkadaş gibi sıcak ilişkilerde bulunulan insanlar kişinin strese dayanıklılığını arttırır. Mucadeleci, olumlu bakış acısına sahip, değişime acık, kendi duygularının farkında olan, kendini rahatlatmayı bilen kişiler stres karşısında daha gucludurler.
Aşırı stres tepkileri depresyon ağırlığında olmasa da benzerdir. Fazla stres depresyon başta olmak uzere ruhsal ve bedensel bircok rahatsızlığa zemin hazırlar. Bu sebeple birey, gunluk hayatını etkileyecek boyutta strese sahipse hemen onlem almalıdır. Profesyonel yardım kişinin hem mevcut durumla başetmesinde hem de daha sonraki stres iceren yaşam olaylarında etkili başetme yontemleri geliştirmesinde etkilidir. Ancak bundan once kişi, kendisinde stres yaratan olay, durum veya kişileri belirlemeye calışmalıdır. Bu belirlemelerden sonra bunları kontrol etmeye, değiştirmeye calışmalıdır. Mudahale edemeyeceği, değiştiremeyeceği durum sozkonusuysa kendi bakış acısını, beklenti ve tutumlarını değiştirmeyi denemelidir. Tartışmalardan uzak durmak, olumlu bakış acısına sahip olmak, surekli aynı kişilerle aynı konuları konuşmaktan kacınmak, işlerini programlamak, duygularını uygun bir dille ifade etmek, uzlaşmaya acık olmak, mukemmeliyetcilikten kacınmak, sağlıklı beslenmek, kendine her gun keyif alacağı en az bir aktivite belirlemek, sevdikleriyle vakit gecirmek stresle başetmede etkilidir.
Stresle başetmede, stres yaratan mevcut durumları belirlemek kadar bu durumların onem derecesini belirlemek de cok onemlidir. Bu durum sizin uzerinde ne kadar sureyle etkili olacaktır ? Bir ay, bir yıl gibi uzun vadede bu stres verici durum sizin icin onemli mi yoksa dert etmez misiniz ? Dert etmeyeceksiniz neden zamanınızı, enerjinizi harcıyorsunuz ? Zamanını ve enerjisini kendi lehine kullanan insanlar daha sağlıklı, mutlu ve başarılı olurlar.
Sağlık, mutluluk ve huzur dileklerimle...

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]