[h=3]Lens Genel Bilgi[/h] Guzel gorunum, ozguven ve ozgurluk sağlayan kontakt lensler gunumuzde pek cok insan tarafından tercih edilmektedir. Rahat kullanım olanağı ve ceşitliliği kontakt lensin gittikce daha da populer olmasını sağlamıştır. Gozumuzde gorme bozukluklarının duzeltilmesinde, goz renginin değiştirilmesinde, ya da kornea hastalıklarının tedavisinde, dunyanın her yerindeki milyonlarca insan kontakt lens kullanmanın faydalarından yararlanmaktadır. Kontakt lensler, 1800’lerde gozbebeğinin onunu tamamen kaplayan ufleme cam lenslerden gunumuzun yuksek teknolojisi ile yapılan incecik plastik kornea lenslerine uzanan bir evrim gecirmiştir. Gunumuzde lens ceşitleri ve malzemeleri sağladığı kullanım secenekleri ile cağdaş lens kullanıcılarının hizmetindedir. [h=3]Lens Gozde Nerede Durur?[/h] Kontakt lensler, korneanın uzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gozun on kısmını kaplayan gozyaşı zarına yapışarak ve biraz da goz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar. Goz kırpıldıkca goz kapağı kontakt lensin yuzeyinde kayarak, onunu hafifce hareket etmesine neden olur. Bu hareket gozyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur. [h=3]Lensin Fiziksel Ozellikleri[/h]Arka yuzey: Lensin kornea ile temas eden kısmıdır.
On yuzey: Lensin kornea ile temas etmeyen yuzu. Işığın kırılmasını, kırma kusurunu duzeltmek icin gereken olcude değiştirecek şekilde eğimlidir. Temel Eğri (Bace curve) : Bir lensin rahat olabilmesi icin goze temas eden arka yuzeyi ile korneanın on yuzeyinin uyumlu ve benzer eğimde olması gerekmektedir. Temel eğri, arka yuzeyin optik alanının yarıcapıdır. Lensin goze uydurulması eğimi olduğu icin en onemli parametrelerden biridir. Uygulanan lensin cok sıkı olduğu durumlarda temel eğri buyutulmeli, tersi hallerde kucultulmelidir. Daha buyuk temel eğri duzdur ve FLAT olarak adlandırılır. Daha kucuk temel eğri ise eğimlidir, STEEP olarak adlandırılır.
Cap: Lensin merkezinde en dış kenarından diğer kenara doğru alınan mm olcusudur. Cap lensin goze uyumunu etkiler. Yumuşak lenslerde bu değerler 13.5 / 14.5mm sert lensler icin 7 / mm arasındadır.
[h=3]Lensin Uygulanması[/h]Hastanın muayenesi yapılır.
Kullanılacak lens tipi, derecesi, taban eğrisi ve capı belirlenir.
Uyumu belirlemek icin aynı anda veya mumkun olan en yakın dioptride bir lens takılır.
Lensin hareketi, dengesi, ortalaması incelenir.
[h=3]Uygun Lens Kriterleri[/h]Goze uygun olan lens, iyi ortalanmış olup, korneanın tamamını kaplar ve kenarlardan 1 mm dahi taşmaz.
Gozyaşının dolaşımı icin hafif hareket etmelidir. Push-Up testinde ve goz kırpma sonrasında 1 mm dikey hareket edebilmelidir.
Kullanıcı net ve rahat gormeli, lensi hissetmemelidir.
Goz kırpma sonrası goruş değişmemelidir.
Kenar şeridi goze baskı yapmamalıdır.

Cok sıkı lens; Hic hareket etmez. Gozde hassasiyet yapabilir. Başta kullanıcı rahat olabilir ama goruş keskinliği zayıftır. Uzun donemde komplikasyonlara neden olabilir.
Cok gevşek lens; Aşırı hareket eder. Alt goz kapağı lensi cok hisseder. Goz kırpma sonrası goruntu bulanır. Lens merkezden kacar. Lens kenarları kıvrılabilir.

[h=2]Kayseri Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]