Genel hastanelerin psikiyatri harici kliniklerine başvuran hastaların %20-50 de psikiyatrik morbidite varlığı araştırmalarla belirlenmiştir.
1. Fiziksel hastalık, beynin işlevini bozarak psikiyatrik hastalığa yol acar. Orneğin tuttuğu bolgeye gore beyin tumoru, parkinson gibi norolojik hastalıklar depresyon, anksiyete, demans vs. psikiyatri hastalıklara yolacabilir.
2. Fiziksel hastalığın algılanması ve hastanın yaşam alanlarını, amaclarını ve ideallerini etkilemesi ile psikiyatrik hastalıklar ortaya cıkar. Orneğin; Evlilik hazırlığında, meme CA (kanser) olduğu tespit edilen genc bir kadının ruhsal yardıma ihtiyacı vardır.
3. Psikiyatrik hastalıklar, fiziksel hastalığın ortaya cıkışını, şeklini, gidişini bozar. Ornegin; sağlıklı gorunen bir genc hızla kilo alır, hareketsiz bir yaşam secer, stresi ile başedemezse genlerinde bulunan diabet (şeker) hastalığı ortaya cıkar. Dahiliyeciye başvurup ilaclarını alması ve doğru beslenmesi tedavisine yetmez. Stresi sebebi ile sempatik sinir sistemi alarmda olan gencin vucudu adrenalin-kortizol salgılar bu hormonlar “savaş yada kac” reaksiyonu icindeki vucuda acil enerji temini icin kan şekerini yukseltirler. Bu durumda doktor hastaya, hasta doktora sitem halindedir. Hastalıkların ortaya cıkışında ve kotu gidişinde anksiyete bozuklukları ve depresyonun rolu bilimsel calışmalarla ıspatlanmıştır. Halk değişiyle de “insanı gam yıkar” derler.
4. Tedavide kullanılan ilaclar, tanı ve tedavi yontemleri (acık kalp ameliyatı, organ nakli, hemodializ, MR cekimi) psikiyatrik yan etkileri ve komplikasyonları vardır.
FİZİKSEL HASTALIĞA BAĞLI GELİŞEN PSİKİYATRİK REAKSİYONLAR
· Emosyonel (duygusal) reaksiyonlar
· Uyum guclulukleri
· Anksiyete bozuklukları
· Depresif hastalıklar
· Psikosomatik hastalıklar
· Somatoform hastalıklar
· Organik beyin sendromu
· Kişilik değişiklikleri
· Psikotik bozukluklar
· Alkol ve maddeye bağlı hastalıklar gelişir.
Fiziksel hastalığı olan bireylerde, psikososyal iyilik hali bozulur ve bu kişilere psikiyatrik, psikolojik, yardım gerekebilir.
Kadınlara yaşamın ozel donemlerinde (hamilelik, menopoz, lohusalık, adet oncesi gerginlik sendromu) psikiyatrik yardım gerekebilir.
Manyetik Rezorans Goruntuleme (MR) cekimine hazırlık bile psikiyatrik yardım gerektirebilmektedir.
Kanser, organ nakli, dializ, bobrek yetmezliği, kronik ağrılı hastalığı olanlar, yoğun steroid kullanımı olanlarda, kalp pili kullananlarda, kronik ve olumcul hastalıklarda oluşan psikiyatrik hastalıklar ve depresyon doğal kabul edilmemelidir. Hastanın psikiyatrik tedavisi, bedensel hastalığın iyi “prognozunu” (hastalığın seyri) sağlar ve kişinin yaşam kalitesini yukseltir. Orneğin unipolar depresyona gore onkolojide bir hastanın depresyonu cok daha kolay ve hızlı tedaviye cevap verir. Olumcul bir hastaya son yolculuğunda psikiyatrik yardım, hastanın ve ailesinin yaşam kalitesini yukselttiği gibi, daha sonra hasta yakınlarının, yas surecini doğal ve sağlıklı atlatmasını sağlar.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]