Konservatif ve endodontik diş hekimliğiYeni geliştirilen restoratif materyaller ile curuk dişlerin minimum doku kaybıyla ilk haline getirilmesidir. Dişteki curuğe bağlı madde kaybının cok olduğu durumlarda olcu alınıp laboratuvarda porselen veya kompozit materyalinden ozel inley-onley dolgular hazırlanabilir. Curuğu sinire kadar ilerlemiş dişlere kanal tedavisi yapılarak uzun yıllar ağızda hizmet vermesi sağlanır.
Oncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hic bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kok ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi cevreleyen cene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve tedavi edilmezse diş kısa zamanda kaybedilir.
Kanal tedavisinin aşamaları;
Oncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması icin dişe anestezi yapılır.

Daha sonra curuk temizlenip, dişin ozune ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku cıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.

Kok ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaclar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.

Seanslar arasında diş iyileşene kadar gecici dolgu maddeleriyle dişin uzeri kapatılır. İltihabın uremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kok ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal icerisi ozel bir dolgu maddesiyle, kok ucuna kadar doldurulur.

Bazı vak'alarda bu seanslara hic gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mumkundur.
-Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin omru ne kadardır?
Eğer dişte tekrar enfeksiyon olmazsa ve curumesini onleyici tedbirler alınırsa, omur boyu kullanılabilir. Duzenli diş hekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalanabilir. Ayrıca cok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar curumesi onlenmelidir.


[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]