Kondom (prezervatif)Kondom gebelikten korunmada eski cağlardan beri kullanılan bir yontemdir.
Gunumuzde kondomlar lateks adı verilen maddelerden uretilmektedir. Ozellikle spermisit bir maddenin eklenmesiyle, usulune uygun kullanmak şartıyla, etkinliği yuksek bir doğum kontrol yontemidir. Ancak prezervatif sert hareketlerden yırtılabilir veya dolyolundayken, kayarak cıkabilir. Bu da istenmeyen bir gebeliğe neden olabilir. Prezervatifin %85-93 oranında guvenli bir yontem olduğu kanıtlanmıştır.
Kondom, ejakulasyon (boşalma) esnasında spermlerin (erkek tohum hucrelerini) vajinaya dokulmesini, dolayısıyla rahim ve tuplere ulaşmasını engeller.
Kondomun kullanımı ozellik taşır. Yani; eğer duzgun kullanılmazsa etkinliği azalır. Koruyuculuk oranı on planda uygulama şekline, ikinci planda kondomun kalitesine bağlıdır. Bu nedenle kondom kullanımı her ne kadar basit gibi gorunse de her cift aşağıdaki noktalara mutlaka dikkat etmelidir:
Her kondom tek kullanımlıktır. Her ilişki esnasında yeni bir kondom kullanılmalı ve cıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm bulunabileceğinden tekrar ilişkiye girilmemelidir.
Kondom secerken dikkat edilmesi gereken bazı ozellikler vardır. Spermisit iceren kondomlar tercih edilmelidir.
Kondom her ilişkide kullanılmalıdır. Yalnızca gebelik acısından riskli gunlerde uygulandığında koruyuculuk oranı duşer. Bu yuzden kadın adet doneminin hangi doneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanılmalıdır.
Kondomu ilişkinin başından itibaren uygulamalısınız. En sık yapılan hatalı uygulama cinsel ilişkiye kondomsuz başlanması ve hemen boşalma oncesi donemde takılmasıdır. Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Zira boşalmadan once de erkekte uyarılma doneminde salgılanan sıvılarda sperm hucreleri bulunmaktadır.
Kadında ya da erkekte lateks ve/veya kondomun icerdiği spermisit ajanlara karşı alerji olması durumunda kullanılmamalıdır.
Kondom kullanımının en buyuk avantajı duzensiz cinsel yaşamı olan ciftler icin en uygun korunma yontemi olmasıdır. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur.
Kondom kullanımının onemli avantajları vardır. Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B, C virusu ve HPV (genital siğil) dahil tum mikrobik etkenlerin cinsel ilişkide ciftin birinden diğerine bulaşmasını engeller. Bu ozellik diğer korunma yontemlerinin hic birinde bulunmamaktadır. Ancak yukarıda sayılan enfeksiyon hastalıklarının yalnızca cinsel temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır (Hepatit B´nin opuşmeyle bulaşması, HPV´nin prezervatifin kapamadığı bolgenin teması ile bulaşması gibi).
Boşalma sonrası, penis normal boyutuna donmeden vajinadan cıkarılmalıdır; yoksa kondom vajinada kalabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmakları vajinaya yavaşca sokup kondomu bulunduğu yerden cıkarılmalıdır. Kondom ilişki sırasında yırtılırsa gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık riski yuksektir. Acil kontrasepsiyon (gebeliği onleyici yontem) uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak icin tedavi gorulmesi amacıyla doktora başvurulması onerilir. Kondom ile korunan ciftler, kayganlaştırıcı madde kullanmamalıdır. Kayganlaştırıcı maddeler yırtılma riskini arttırır. Son kullanma tarihi gecmiş veya paket acık kaldığı icin zarar gormuş kondomlar kullanılmamalıdır.
Unutmayın; usulune uygun kullanımda gebelik nadir gorulur.
[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kondom (prezervatif)
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kondom (prezervatif)