Kompozit laminateOn grup dişlerin, dış yuzeylerinde kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır. Gunumuz teknolojisinde ki hızlı değişimler sonucu diş minesinin %90 ozelliklerine sahip kompoziteler uretilmektedir. Bu kompoziteler ozel yapıştırıcılarla diş yuzeyine eklenerek hekim tarafından istenilen şekillendirmeler yapılarak bozuk diş goruntuleri daha estetik hale getirilebilmektedir
Kompozite Laminate Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kompozite laminete uygulamaları genel olarak renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil duzeltilmesi amacıyla yapılabilirler.
Başlıca uygulama alanları şu şekilde ozetlenebilir:
Ozelikle aralıklı dişlerde (diestema) aralıkları kapamada
Zamanla, yaşla goruntusunu kaybetmiş, kırılmış, deforme olmuş dişleri tekrar genclikteki goruntulerine kavuşturmak icin
Beyazlatma işlemine rağmen rengi acılmayan inatcı renklerde
On dişlerdeki buyuk dolgu veya curuklerde
Capraşık (hafif) dişlerde hasta ortodontik tedaviyi istemiyorsa
Dişlerin şeklinden memnun olmayıp farklı bir cehreye sahip olmak isteyenlerde
Negatif guluş hattından pozitif guluşe donmek isteyenlerde
Dişlerine fazla mudahale edilmeden guzel bir guluşe sahip olmak isteyen uygun ağız ve diş yapısına sahip 18 yaşından buyuk kişilere uygulanabilir.
Laminete Tedavinin Klinik Uygulama Aşamaları Nelerdir?
Oncelikle dişin uzerinde herhangi bir artık kalmaması icin dişin uzeri flour icermeyen bir pat ile temizlenir. Yani polituryapılır. Adezive uygulama. Diş ozel yapıştırıcılarla, bir dizi işlemle mine dokusuna zarar verilmek sizin uzerine gelecek kompozite malzemesinin yapışmasına hazırlanır.
Kompozite akışkan haldedir dişin uzerine yerleştirilip gerekli şekillendirmeler yapılır ve ozel ışıkla sertleştirilir. Sertleşen kompozite ozel zımparalar yardımıyla son şekline getirir, parlatma pastası ve fırcalarla cilası yapılır. Bu işlemin ardından 24 saat on dişleriyle bir şeyler ısırmaması tavsiye edilerek bit hafta sonraya randevu verilir.
Kompozite Laminelerime Kavuştum. Şimdi Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kompozite lamineler ilk uygulandığında kişi dişlerinde ‘’bir gariplik hissettim’’ diye tabir ettikleri hisse kapılırlar. Yaklaşık bir iki saatlik uygulamanın sonucun da kavuştukları bu goruntu istedikleri gibi olabilir. Fakat dudak ve dil, yani kasların adaptasyonu en az 48 saat surer. Dış atmosfer basıncı ile ağız icindeki atmosfer basıncı farklıdır. Bu basıncın 0 olduğu alan ise dişlerimizin bulunduğu alandır. Kompozite lamineleriniz bu alanda milimlik fark yaratmasına rağmen ilk başlangıcta dil ve dudak tarafından yadırganır. 48 saat gectiğinde ise bu organlar ve dolayısıyla kişi tarafından tamamen benimsenir. ’’Sanki kendi dişim‘’ diye tabire sebep olur.
Kompozite Lamineteler Uzun Omurlu Mudur? Dayanıklı Mıdır?
Laminetler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Laminelerin omrunun uzatmak icin mutlaka 6 ayda bir kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca, cok sert gıdaları ısırmaktan, kabuklu yemişler ve sert objeleri dişleriniz ile kırmaktan vazgecmek gerekir.
Kompozite Laminete Dişe Zarar Verir Mi?
Dişe yapışma mantığı aynı ortodontik apereyler gibidir. Dişe yerleştirilirken dişten alınmadığı icin cıkarılınca yine duzgun mine yuzeyi kalır. Ustelik diş eti cekilmesi nedeniyle acılan dişlerde hassasiyetin giderildiği duşunulurse dişe faydası vardır denile bilir. Diş kesilmeden estetiğin sağlayabilmesi diğer faydalardan sayılabilir.
[h=2]Bursa Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kompozit laminate
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kompozit laminate